“Coolcation” | Ο τουρισμός στη Μεσόγειο απειλείται από τη νέα τάση- Ανεβαίνει η Βόρεια Ευρώπη

Χωριό της Νορβηγίας- Πηγή φωτο: pixabay.com

26
Αρκετοί Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν πλέον για τις διακοπές τους το καλοκαίρι δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη και όχι μεσογειακούς, που φλέγονται από καύσωνες.

Αυτή η τάση έλαβε ήδη και όνομα: “Coolcation”. Η λέξη προέρχεται από το cool, δροσιά στα αγγλικά και το vacation, διακοπές.

Οι χώρες, που πρωτοστατούν σε αυτή την τάση, είναι, επί του παρόντος, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Το 2023, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς αυξήθηκε κατά 22% στη Νορβηγία, σημειώνοντας ρεκόρ τον Αύγουστο. Στη Σουηδία, η αύξηση ήταν 11%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία για τον οργανισμό Visit Sweden αποκάλυψε ότι δύο στους πέντε Γερμανούς σχεδιάζουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες λόγω της υψηλής ζέστης το καλοκαίρι στη νότια Ευρώπη. Έτσι, επιλέγουν άλλες εποχές του χρόνου για τις διακοπές τους ή επιλέγουν νέους προορισμούς και όχι μεσογειακούς.

Η Susanne Andersson, επικεφαλής του Visit Sweden, ανέφερε, “Το Coolcation δεν αφορά μόνο τον καιρό. Έχει να κάνει με το ταξίδι σε προορισμούς που είναι πιο δροσεροί το καλοκαίρι, αλλά, παράλληλα, δεν έχουν και πολύ τουρισμό για να προκαλούν συνωστισμό”.

Αντί για πολυσύχναστες μεσογειακές παραλίες με καυτή ζέστη, πολλοί προτιμούν τώρα να βουτήξουν σε μια λίμνη ή φιόρδ ή να αναπνεύσουν καθαρό αέρα σε μια πεζοπορία στο βουνό σε σχετική απομόνωση. Όπως αναφέρεται, περιστατικά όπως το κλείσιμο τα μεσημέρια στην Ακρόπολη λόγω καύσωνα και οι δασικές πυρκαγιές σε άλλα μέρη της νότιας Ευρώπης ενισχύουν την τάση του “Coolcation”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC), είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η συχνότητα και η ένταση της ακραίας ζέστης και η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα έχουν αυξηθεί από το 1950 και σίγουρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέχρι το 2050, περίπου ο μισός πληθυσμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτεθεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το θερμικό στρες θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί με υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ +1,5°C και + 3°C.

Η στροφή τουριστών σε δροσερές περιοχές στη Βόρεια Ευρώπη είναι χαρακτηριστική στην τουριστική κίνηση στο Ροβανιέμι, που βρίσκεται στη Φινλανδική Λαπωνία. Το χωριό του Αη Βασίλη παρουσίασε αύξηση 29% στις διανυκτερεύσεις πέρυσι. Η Sanna Kärkkäinen, υπεύθυνη για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή, σημείωσε ότι η τάση των διακοπών σε δροσερές περιοχές το καλοκαίρι συνεχίζεται εδώ και χρόνια και έχει αποκτήσει δυναμική λόγω των εξαιρετικά ζεστών καλοκαιριών στη νότια και κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτή η τουριστική έκρηξη έφερε προβλήματα, όπως ο πολλαπλασιασμός της Airbnb και προβλήματα από τις συμπεριφορές τουριστών.

«Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι ο συνωστισμός», επεσήμανε ο Jan Ove Tryggestad, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος μιας νορβηγικής πόλης από το 2011 έως το 2023. Ανέφερε την πρόσφατη άφιξη ενός τεράστιου κρουαζιερόπλοιου ικανού να φιλοξενήσει 6.000 επιβάτες και 2.000 μέλη πληρώματος . “Αυτό είναι ένα μικρό χωριό. Στο Hellesylt, υπάρχουν μόνο 280 με 300 κάτοικοι το χειμώνα. Φυσικά, είναι λίγο πολιτιστικό σοκ όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πέφτει ξαφνικά πάνω μας”, παραδέχτηκε.  «Αλλά προσαρμοζόμαστε».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!