Η συγκλονιστική ιστορία της wellness influencer που «απήγαγε» τις followers της εξωθώντας τις στη σεξεργασία

93

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν δύο νεαρές γυναίκες από τη Βραζιλία δηλώθηκαν αγνοούμενες, οι οικογένειές τους και το FBI ξεκίνησαν εκτενείς έρευνες στις ΗΠΑ για να τις εντοπίσουν. Το μόνο πράγμα που γνώριζαν για τις αγνοούμενες ήταν ότι συγκατοικούσαν με την wellness influencer Kat Torres.

Πλέον, η Torres έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για trafficking και παράνομη κατακράτηση μίας από τα θύματα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC World Service, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της influencer και σε σχέση με μία ακόμα γυναίκα. Πώς έφτασε, το πρώην μοντέλο, και party girl που συχνά πρωταγωνιστούσε στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών να έρχεται σε επαφή με τις ακολούθους της και να τις παρασύρει στη σεξουαλική εκμετάλλευση;

Από τις εξαθλιωμένες φαβέλες στις διεθνείς πασαρέλες και τα πάρτι

«Μου έμοιαζε κάπως ελπιδοφόρο», λέει η Ana, προγράφοντας πώς ένιωσε το 2017, όταν έπεσε πάνω στο προφίλ της Torres στο Instagram. Η ίδια δεν είναι μία από τις αγνοούμενες που μπήκαν στο στόχαστρο της έρευνας του FBI, αλλά υπήρξε και η ίδια θύμα της influencer και θα αποτελούσε μάρτυρα – κλειδί για την υπόθεση. Λέει ότι, αυτό που της φάνηκε ελκυστικό στο προφίλ της Βραζιλιάνας δημιουργού ήταν η πορεία της, από τις εξαθλιωμένες φαβέλες στις διεθνείς πασαρέλες και τα πάρτι των A-listers. «Φαινόταν να έχει αφήσει μία για πάντα πίσω της τη βία που βίωσε ως παιδί, την κακοποίηση, όλες τις τραυματικές της εμπειρίες». Τονίζει η Ana στο βρετανικό μέσο.

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

Και η ίδια, όμως, όταν οι δρόμοι της με την influencer διασταυρώθηκαν, βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση . Και η ίδια είχε υποστεί από την παιδική της ηλικία βία. Από τη χώρα της, τη νότια Βραζιλία, μετακόμισε μόνη της στις ΗΠΑ, αφότου έδωσε τέλος σε μία ιδιαίτερα κακοποιητική σχέση. Εκείνη την περίοδο, είχε μόλις δημοσιευτεί η αυτοβιογραφία της Torres με τίτλο A Voz (Η φωνή). Στο βιβλίο η συγγραφέας ισχυριζόταν ότι είχε πνευματικές δυνάμεις η οποίες της επέτρεπαν να προβλέψει το μέλλον. Στο πλαίσιο προώθησης του βιβλίου, η ίδια έβγαινε συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές στη χώρα της. «Ήταν στα εξώφυλλα των περιοδικών. Συχνά πόζαρε με ανθρώπους όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Όλα όσα έβλεπα μου φαίνονταν αξιόπιστα», λέει η Ana, η οποία παραδέχεται και ότι εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την προσέγγιση της Torres απέναντι στην πνευματικότητα. Αυτό που, ωστόσο, η ίδια τότε δεν γνώριζε ήταν ότι, η ιστορία που έλεγε η influencer ήταν βασισμένη κατά το ήμισυ στην πραγματικότητα.

«Αγάπη, χρήματα και την αυτοεκτίμηση που πάντα ονειρευόσασταν»

Στο BBC μίλησε και η πρώην συγκάτοικος της Torres στη Νέα Υόρκη, Luzer Twersky. Η ίδια αναφέρθηκε στο παραισθησιογόνο φάρμακο ayahuasca, στο οποίο η influencer μυήθηκε από τους φίλους της του Χόλιγουντ. Έκτοτε, υποστηρίζει η Twersky, η φίλη της δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια. «Εκείνη την περίοδο ήταν που, κατά κάποιο τρόπο, άρχισε να ξεφεύγει από τα όρια», σημειώνει και προσθέτει πως, η ίδια πίστευε πως η Torres εργαζόταν και ως sugar baby – πληρωνόταν, δηλαδή, για να συνοδεύει και να εμπλέκεται ρομαντικά με πλούσιους και ισχυρούς άνδρες. Η wellness περιεχομένου ιστοσελίδα και η συνδρομητική υπηρεσία της Torres υποσχόταν στους πελάτες της «αγάπη, χρήματα και την αυτοεκτίμηση που πάντα ονειρευόσασταν». Στα βίντεο αυτοβοήθειας που ανέβαζε, μοιραζόταν με τους followers και τους συνδρομητές της συμβουλές για τις σχέσεις, την ευεξία, την επιχειρηματική επιτυχία και την πνευματικότητα – συμπεριλαμβανομένης της ύπνωσης, του διαλογισμού και των προγραμμάτων άσκησης. Στην τιμή των 150 δολαρίων, οι συνδρομητές της θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τη δυνατότητα για αποκλειστικές, προσωπικές συμβουλές που θα τους παρείχε η Torres μέσω βιντεοκλήσης. Κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων η ίδια ισχυριζόταν ότι μπορούσε να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημά τους. Πρώην πελάτισσα της δημιουργού, που ζει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, λέει ότι, η Kat είχε την ικανότητα να την κάνει να αισθάνεται ξεχωριστή. «Ό,τι αμφιβολίες, ερωτήσεις ή αποφάσεις καλούμουν να πάρω, τις απηύθυνα πρώτα στην ίδια, ώστε να αποφασίζουμε μαζί», λέει.

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

Φαίνεται, όμως, ότι υπήρχε και μία ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά στην υπόθεση: η Ana, η Amanda και άλλοι πρώην ακόλουθοι ισχυρίζονται τώρα ότι βρέθηκαν, ολοένα και περισσότερο απομονωμένοι ψυχολογικά από τους φίλους και τις οικογένειές τους. Όλοι επισημαίνουν ότι υπήρξαν διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε τους πρότεινε η influencer. Το 2019, όταν η ίδια ζήτησε από την Ana να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εργαστεί ως προσωπική της βοηθός, η Ana συμφώνησε. Σπούδαζε διατροφολογία στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αλλά κανόνισε να παρακολουθεί τα μαθήματα online. Όπως λέει, η πρόταση που της έκανε η Torres ήταν να φροντίζει τα κατοικίδιά της και να αναλάβει το μαγείρεμα, το πλύσιμο και το καθάρισμα του σπιτιού, για περίπου 2.000 δολάρια τον μήνα. Φτάνοντας στο διαμέρισμα της Torres, όμως, συνειδητοποίησε ότι, η πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούσε στην επιμελημένη τελειότητα που πρόβαλε στα social media η influencer. «Ήταν σοκαριστικό γιατί το σπίτι ήταν πραγματικά ακατάστατο και βρώμικο, δεν μύριζε καν καλά», θυμάται και προσθέτει πως, η Influencer φαινόταν να μην είναι σε θέση να κάνει ακόμα και βασικά πράγματα όπως ντους χωρίς βοήθεια, καθώς δεν άντεχε να είναι μόνη της ούτε στιγμή. Όπως περιγράφει η ίδια, έπρεπε να είναι, σε μόνιμη βάση διαθέσιμη απέναντι στις απαιτήσεις της Torres η οποία της επέτρεπε να κοιμάται μόνο για λίγες ώρες, ενώ ο «κρεβάτι» της ήταν ένας καναπές που μύριζε ούρα γάτας. Η ίδια εξηγεί ότι, προκειμένου να κοιμηθεί λίγη ώρα παραπάνω, κρυβόταν στο γυμναστήριο της πολυκατοικίας, λέγοντας ψέματα ότι πάει για προπόνηση. «Τώρα μπορώ να δω ότι με χρησιμοποιούσε ως σκλάβα. Αντλούσε ικανοποίηση από αυτό», λέει. Το πιο τραγελαφικό, όμως, είναι ότι η Ana δεν πληρώθηκε ποτέ. «Ένιωθα ότι έχω κολλήσει εδώ, ότι ήμουν εγκλωβισμένη και δεν υπήρχε διέξοδος. Ίσως υπήρξα ένα από τα πρώτα θύματα trafficking», ισχυρίζεται. Η ίδια είχε ήδη παραιτηθεί του δικαιώματος στέγης που της προσέφερε το πανεπιστήμιο στη Βοστώνη, οπότε δεν υπήρχε πουθενά να επιστρέψει. Ταυτόχρονα, είχε μείνει χωρίς εισόδημα, οπότε δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για στέγαση, εναλλακτικά. Όπως λέει, όταν προσπάθησε να μιλήσει στην Torres για την κατάσταση, η ίδια έγινε ιδιαίτερα επιθετική, ενώ της πυροδότησε όλο το τραυματικό ιστορικό της απέναντι στην ενδοοικιακή βία. Τρεις μήνες αργότερα η Ana βρήκε, τελικά, τρόπο να ξεφύγει, μετακομίζοντας με το νέο της αγόρι. Όμως, αυτό δεν ήταν το τέλος της Torres στη ζωή της. Τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν οι δύο άλλες, νεαρές γυναίκες από τη Βραζιλία δηλώθηκαν αγνοούμενες από τις οικογένειές τους, η Ana ήξερε ότι έπρεπε να δράσει.

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

Εντωμεταξύ, μέχρι τότε, η δημοφιλία και η επιδραστικότητα της Torres είχαν γιγαντωθεί. Πλέον, ήταν παντρεμένη με έναν 21χρονο ονόματι Ζακ, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Καλιφόρνια. Νοίκιαζαν ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων στα προάστια του Όστιν στο Τέξας. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με την περίπτωση της Ana, η influencer είχε «ψαρέψει» κόσμο από τη δεξαμενή των πιο πιστών followers της, επιχειρώντας να τους πείσει να δουλέψουν γι’ αυτήν. Σε αντάλλαγμα, τους είχε υποσχεθεί να βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους – εμφανώς εκμεταλλευόμενη προσωπικές λεπτομέρειες που μοιράζονταν μαζί της, κατά τη διάρκεια των online συνεδριών life-coaching. Οι δύο γυναίκες των οποίων η εξαφάνιση θα πυροδοτούσε την έρευνα του FBI, η Desirre Freitas, βραζιλιάνα που ζούσε στη Γερμανία και η Leticia Maia, επίσης από τη Βραζιλία, μετακόμισαν στις ΗΠΑ προκειμένου να ζήσουν με την Torres. Υπήρξε και μία τρίτη γυναίκα που στρατολογήθηκε, γνωστή ως Sol. Η Torres, μέσω αναρτήσεων στα social media, παρουσίαζε συχνά την «φατρία των μαγισσών» της. Το BBC, εντωμεταξύ, ανακάλυψε τουλάχιστον άλλες τέσσερις γυναίκες οι οποίες είχαν σχεδόν πειστεί να ακολουθήσουν την influencer, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη.

Ορισμένες αρνήθηκαν ακόμα και να εμφανιστούν στο ντοκιμαντέρ του βρετανικού μέσου, φοβούμενες ότι θα δεχτούν διαδικτυακό bullying. Οι μαρτυρίες τους, ωστόσο, επαληθεύτηκαν μέσα από τα δικαστικά έγγραφα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις τραπεζικές καταστάσεις τους. Μάλιστα, η Desirre έγραψε για την τραυματική εμπειρία της στα απομνημονεύματά της, με τίτλο «@Searching Desirre».  Σε αυτά, μάλιστα, αναφέρει ότι η Torres της είχε αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο από τη Γερμανία, αφού της είχε πει ότι χρειάζεται επειγόντως τη στήριξή της, μιας και είχε τάσεις αυτοκτονίας. Μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες κατηγορείται η Torres είναι και αυτή της 14χρονης Leticia. Η ανήλικη ξεκίνησε συνεδρίες life-coaching με την Influencer η οποία έπεισε το παιδί να μετακομίσει στις ΗΠΑ για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, έπεισε την ανήλικη να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, να εγκατασταθεί και να εργαστεί μαζί της. Η Sol, από την πλευρά της, εξηγεί ότι ήταν άστεγη όταν πείστηκε να δουλέψει για την Torres, διαβάζοντας στους followers επί πληρωμή τα ταρώ, και παραδίδοντας διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα. Όλα τα θύματα της influencer, όμως, δεν άργησαν να ανακαλύψουν ότι, η πραγματικότητα, ήταν πολύ διαφορετική από το παραμύθι που τους είχαν υποσχεθεί.

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

Η Desirre λέει ότι, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, η Torres την πίεσε να εργαστεί σε ένα τοπικό μπαρ ως στρίπερ απειλώντας την, μάλιστα, ότι αν δεν συμμορφωθεί θα της ζητούσε πίσω όλα τα χρήματα που είχε ξοδέψει γι’ αυτήν: αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, έξοδα για την επίπλωση του δωματίου της. Όπως λέει το θύμα, εκτός από το ότι ήταν άπορη, εκείνη την περίοδο πίστευε ότι πράγματι η Torres είχε τις πνευματικές δυνάμεις που ισχυριζόταν ότι έχει οπότε, όταν απειλήθηκε από την Influencer ότι θα την καταραστεί, αυτή πανικοβλήθηκε. Συμφώνησε να εργαστεί ως στρίπερ, παρά τους δισταγμούς της. Σύμφωνα με έναν από τους μάνατζερ του strip – bar, τον Τζέιμς, που μίλησε στο BBC, το θύμα θα δούλευε εξαιρετικά πολλές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η Desirre αλλά και η Sol λένε ότι, στην έπαυλη της Torres στο Όστιν, υπήρχαν αυστηρούς κανόνες που όλα τα θύματα ήταν υποχρεωμένα να ακολουθούν. Όπως περιγράφουν, τους απαγορεύονταν να μιλάνε μεταξύ τους. Για να βγουν από τα δωμάτιά τους -ακόμα και εάν ο σκοπός ήταν να πάνε στην τουαλέτα- χρειάζονταν την άδεια της influencer στην οποία ήταν υποχρεωμένες να παραδίδουν αμέσως, ό,τι λεφτά έβγαζαν. «Ξέρετε, ήταν πολύ δύσκολο να ξεφύγεις γιατί κρατούσε τα χρήματά μας», εξηγεί η Sol και προσθέτει: «Ήταν τρομακτικό. Σκεφτόμουν ότι κάτι θα μπορούσε να μου συμβεί επειδή είχε όλα μου τα στοιχεία, το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης κλπ.». Η ίδια, όμως, θυμάται ότι, τη στιγμή που άκουσε ένα τηλεφώνημα της Torres, στο οποίο ανέφερε σε κάποιο άλλο θύμα ότι, για «τιμωρία» έπρεπε να εργαστεί ως πόρνη στη Βραζιλία, ήξερε ότι έπρεπε να ξεφύγει με κάθε τρόπο. Τα κατάφερε με τη βοήθεια ενός πρώην φίλου της. Εντωμεταξύ, τα όπλα που κρατούσε ο σύζυγος της Torres στο σπίτι, άρχισαν να εμφανίζονται συχνά στις ιστορίες της στο Instagram, προκειμένου να προκαλέσουν τρόμο στα υπόλοιπα θύματα.

Περίπου εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τη Desirre, η influencer προσπάθησε να την πείσει να φύγει από το στριπτιτζάδικο προκειμένου να δουλέψει ως σεξεργάτρια. Όταν αρνήθηκε, η Torres την πήγε αιφνιδιαστικά σε ένα σκοπευτήριο. Φοβισμένη ενέδωσε τελικά και σε αυτή την απαίτηση. Όπως γράφει στο βιβλίο της, «ήταν πολλά τα ερωτήματα που με στοίχειωναν: μπορούσα να σταματήσω όποτε ήθελα; Αν έσπαγε το προφυλακτικό, θα κολλούσα κάποια ασθένεια; Θα μπορούσε κάποιος πελάτης να είναι μυστικός αστυνομικός και να με συλλάβει; Κι αν με σκότωνε;». Την ίδια ώρα, όπως λένε όλες, εάν οι αιχμάλωτες δεν πληρούσαν τις οικονομικές απαιτήσεις της Torres (τα οποία από 1.000 δολάρια είχαν αυξηθεί σε 3.000 δολάρια ημερησίως) δεν τους επιτρεπόταν να γυρίσουν στο σπίτι για το βράδυ. «Κατέληξα αρκετές φορές να κοιμάμαι στον δρόμο επειδή δεν τα κατάφερα», τονίζει η  Desirre. Σύμφωνα με τραπεζικές καταστάσεις, που είδε το BBC, η Desirre μετέφερε πάνω από 21.000 δολάρια στον λογαριασμό της Torres, μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022. Το θύμα λέει ότι αναγκάστηκε να δώσει στη θύτρια ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό σε μετρητά.

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

Στο Τέξας η σεξεργασία είναι παράνομη. Η Desirre λέει ότι, συχνά, δεχόταν απειλές από την influencer, αν μιλούσε ποτέ για τα όσα συνέβαιναν, ότι θα την καταγγείλει. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, φίλοι και συγγενείς των Desirre και Leticia, πίσω στη Βραζιλία, ξεκίνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία μεγάλη καμπάνια, προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη τους καθώς είχαν να δώσουν σημεία ζωής ολόκληρους μήνες. Σε εκείνη τη φάση, τα θύματα, είχαν πια γίνει σχεδόν αγνώριστα. Τα καστανόξανθα μαλλιά τους είχαν βαφτεί πλατινέ, προκειμένου να θυμίζουν έντονα τα μαλλιά της Torres. Η Desirre ισχυρίζεται ότι, έως τότε, όλες οι επαφές στο τηλέφωνό της είχαν μπλοκαριστεί ενώ υπάκουε τις εντολές που λάμβανε από την influencer, χωρίς να κάνει ερωτήσεις.

Παράλληλα, στο Instagram, το προφίλ  @searchingDesirre αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Η ιστορία της κυκλοφόρησε μέσω των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βραζιλίας. Οι φίλοι του θύματος ανησυχούσαν ότι μπορούσε ακόμα και να έχει δολοφονηθεί. Η οικογένεια της Leticia, εντωμεταξύ, απηύθυνε απελπισμένες εκκλήσεις για την ασφαλή επιστροφή των αγνοούμενων στο σπίτι. Όπως λέει η Ana, ο κώδωνας του κινδύνουν έκρουσε μέσα της, όταν είδε την ιστορία στις ειδήσεις. Η ίδια είχε ζήσει με την Torres το 2019. Αμέσως υπέθεσε ότι, η influencer, «κράταγε (παρά τη θέλησή τους) και άλλα κορίτσια».

Με άλλα πρώην θύματα της δημιουργού περιεχομένου, η Ana άρχισε να επικοινωνεί με όσο το δυνατόν περισσότερες Αρχές μπορούσε – συμπεριλαμβανομένου του FBI. Προσπαθούσε για τη σύλληψη της Torres την οποία, τόσο η ίδια όσο και η Sol, είχαν καταγγείλει στην αστυνομία των ΗΠΑ πέντε μήνες νωρίτερα. Όπως λένε, κανείς δεν τις πήρε στα σοβαρά. Σε βίντεο που κατέγραψε την εποχή που κρατούνταν, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό στοιχείο, η έντρομη Ana ακούγεται να λέει: «είναι ένα άκρως επικίνδυνο άτομο και, ήδη, έχει απειλήσει ότι θα με σκοτώσει».

Τα προφίλ των αγνοούμενων γυναικών ανακαλύφθηκαν, στη συνέχεια, σε ιστοσελίδες συνοδών πολυτελείας. Οι υποψίες που οι χρήστες μοιράζονταν, ότι οι αγνοούμενες είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, φάνηκαν να επιβεβαιώνονται. Η Torres, πανικόβλητη από την προβολή που ξαφνικά είχε η υπόθεση στα μέσα, πήρε τα θύματα και ταξίδεψαν 3.219 χιλιόμετρα μακριά από το Τέξας, στο Μέιν. Στα ανατριχιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν υπό τις οδηγίες της στο Instagram, οι Desirre και Leticia αρνούνται ότι κρατούνται αιχμάλωτες και απαιτούν από τον κόσμο να πάψει να τις αναζητεί. Στην κατοχή του βρετανικού μέσου περιήλθε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο, μάλλον, παρουσιάζεται το τι πραγματικά συνέβαινε εκείνη την περίοδο. Οι αμερικανικές Αρχές μέχρι εκείνο το σημείο γνώριζαν ότι υπήρχε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των θυμάτων. Η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε ενημερώσει σχετικά έναν αστυνομικό ο οποίος κατάφερε να μιλήσει στο FaceTime με την Torres προκειμένου να ελέγξει ότι όλα ήταν καλά με τις αγνοούμενες. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνομιλία τους, όμως, η Torres ακούγεται να λέει στο βίντεο: «Θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις. Είναι γεμάτοι κόλπα, να είστε πολύ προσεκτικές. Για όνομα του θεού, αν πείτε το οτιδήποτε, θα σάς πετάξω έξω. Θα αρχίσω να ουρλιάζω».

Κατ Τόρρες
Κατ Τόρρες

«Οι διακινητές ανθρώπων δεν είναι όπως στις ταινίες»

Τον Νοέμβριο του 2022, η αστυνομία έπεισε, τελικά, την influencer και τα δύο θύματα trafficking να παραστούν αυτοπροσώπως στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Φράνκλιν στο Μέιν. Ο ντετέκτιβ David Davol, που ανέκρινες τις Torres, Desirre και Leticia, υπογράμμισε στο BBC ότι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανησύχησαν αμέσως μόλις τις είδαν, αφού παρατήρησαν ένα σωρό ανησυχητικά σημάδια, όπως η έντονη δυσπιστία τους απέναντι στις αστυνομικές Αρχές, η απομόνωση και η απροθυμία τους να πουν το οτιδήποτε αν δεν είχαν πάρει την άδεια της Torres. Όπως τόνισε ο ίδιος, «οι διακινητές ανθρώπων κατά κανόνα δεν είναι όπως στις ταινίες, δεν είναι μία συμμορία που απαγάγει ανθρώπους. Πολύ συνηθέστερο είναι να είναι κάποιος που τα θύματα εμπιστεύονται». Τον Δεκέμβριο του 2022, τα δύο θύματα της Torres επέστρεψαν με ασφάλεια στη Βραζιλία. Ο Davol σημειώνει πως, με βάση την εμπειρία του, υπάρχει τεράστια άνοδος στα περιστατικά trafficking. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και τα στοιχεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα, το οποίο εκτιμάται ότι, ετησίως, αποφέρει στα κυκλώματα πίσω από αυτό κέρδη ύψους 150 δισ. δολαρίων.

Τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το BBC για την υπόθεση, κατάφερε να πάρει την άδεια των διακστικών Αρχών, προκειμένου να κάνει μία συνέντευξη με την Torres που ήταν κρατούμενη σε φυλακή της Βραζιλίας. Ήταν η πρώτη συνέντευξη που θα παραχωρούσε η influencer μετά τη σύλληψή της. Εκείνη την περίοδο, ήταν προφυλακισμένη περιμένοντας την ετυμηγορία της δίκης σε βάρος της, που αφορούσε την κακοποίηση της Desirre. Χαμογελώντας, η κρατούμενη πλησίασε το συνεργείο του βρετανικού μέσου. Μιλούσε ήρεμα και συγκεντρωμένα. Ήταν ανένδοτη ως προς την αθωότητά της, αρνούμενη ότι οποιαδήποτε γυναίκα είχε ζήσει ποτέ μαζί της ή ότι η ίδια είχε ποτέ εξαναγκάσει καμία να δουλέψει ως σεξεργάτρια. «Οι μάρτυρες που κατέθεταν στο δικαστήριο έλεγαν τόσα πολλά ψέματα που, κάποια στιγμή, δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Λένε ότι είμαι μία ψεύτικη γκουρού, αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι είμαι επικίνδυνη για την κοινωνία, επειδή μπορώ, με τα λόγια μου, να επηρεάσω σε τέτοιο βαθμό τους ανθρώπους». Όταν οι δημοσιογράφοι του μέσου αντιπαρέθεσαν στα λεγόμενά της αποδεικτικά στοιχεία, η ίδια έγινε εχθρική, ισχυριζόμενη ότι λένε κι αυτοί ψέματα. «Επιλέγετε να πιστεύετε ό,τι θέλετε. Εγώ μπορώ να σας πω ότι είμαι ο Ιησούς. Μπορείτε σε μένα να δείτε τον Ιησού ή τον διάολο, αυτό είναι όλο. Η επιλογή είναι δική σας. Είναι όλα μέσα στο μυαλό σας», είπε. Καθώς σηκώθηκε για να επιστρέψει στο κελί της, απηύθυνε μία αποχαιρετιστήρια απειλή, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα μάθαιναν αν τελικά είχε δυνάμεις ή όχι. Νωρίτερα τον Ιούλιο, βέβαια, το δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε την Torres σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση της Desirre, κρίνοντάς την ένοχη για εμπορία και παράνομη κράτηση ανθρώπων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η καταδικασμένη παρέσυρε τη νεαρή γυναίκα στις ΗΠΑ με σκοπό τη σεξουαλική της εκμετάλλευση.

Οι έρευνες συνεχίζονται και για άλλα φερόμενα θύματα

Πάνω από 20 γυναίκες, με τις οποίες το μέσο ήρθε σε επικοινωνία, ανέφεραν ότι εξαπατήθηκαν ή έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης της Torres. Πολλές από αυτές εξακολουθούν να υποβάλλονται σε ψυχιατρική θεραπεία προκειμένου να συνέλθουν από όσα βίωσαν. Ο δικηγόρος της καταδικασμένης influencer σημείωσε ότι έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και επιμένει ότι είναι αθώα. Στη Βραζιλία, οι έρευνες συνεχίζονται και για άλλες γυναίκες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα.

Η Ana θεωρεί ότι  υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ακόμα περισσότερα θύματα, μόλις διαβάσουν για τα εγκλήματα της influencer. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ίδια μιλάει δημόσια. Λέει ότι επιθυμεί να αναγνωρίσει ο κόσμος ότι, οι πράξεις της Torres συνιστούν σοβαρό έγκλημα και ότι κάποιο «ινσταγκραμικό δράμα». Η Desirre στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου της, αναστοχάζεται επίσης τις εμπειρίες της. «Ακόμα δεν έχω συνέλθει πλήρως, πέρασα μία δύσκολη χρονιά. Με εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά, με φυλάκισαν και με χρησιμοποίησαν. Ελπίζω η ιστορία μου να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς άλλα πιθανά θύματα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!