Μια απολαυστική διαδρομή με τη νεότερη και πιο δημοφιλή τουριστική αμαξοστοιχία της Τουρκίας
Το Mesopotamia Express, μία από τις πιο πρόσφατες τουριστικές αμαξοστοιχίες της Τουρκίας, ξεκινά από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, και καταλήγει στο Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakır), στην καρδιά του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας. Το Mesopotamia Express προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία 1.051 χιλιομέτρων και επιτρέπει στους επιβάτες να εξερευνήσουν τις εμβληματικές πόλεις της Ανατολίας ενώ απολαμβάνουν συναρπαστικά τοπία κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.
Το ταξίδι από την Άγκυρα στο Ντιγιάρμπακιρ, με ενδιάμεσους σταθμούς την Καισάρεια (Kayseri), τη Σεβάστεια (Sivas), τη Μαλάτεια (Malatya), το Έλαζιγ (Elazığ) και το Μπινγκιόλ (Bingöl), διαρκεί συνολικά 24 ώρες. Η διαδρομή περιλαμβάνει τρίωρα διαλείμματα στην Καισάρεια και τη Μαλάτεια και μια τετράωρη στάση στο Έλαζιγ, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεκουραστούν και να εξερευνήσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική και τις απολαυστικές τοπικές γεύσεις των πόλεων. Η αμαξοστοιχία έχει συνολική χωρητικότητα 180 επιβατών και αποτελείται από 9 βαγόνια με καμπίνες ύπνου και ένα βαγόνι-τραπεζαρία. Οι καμπίνες ύπνου περιλαμβάνουν ψυγείο, φωτισμό και θέρμανση, τουαλέτα και ντουλάπι αποθήκευσης για τους ταξιδιώτες.
Μια μοναδική διαδρομή στους δρόμους του πολιτισμού της Ανατολίας
Η Καισάρεια, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αργαίος (Erciyes) και είναι ένα από τα σημεία της διαδρομής όπου οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες, έχει φιλοξενήσει αρκετούς πολιτισμούς από την εποχή των Χετταίων. Εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο και τις οχυρώσεις στο κέντρο της πόλης, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν διάφορα μνημεία των Σελτζούκων, όπως το Döner Kümbet (Ντονέρ Κιουμπέτ), το Μεγάλο Τζαμί και το Gevher Nesibe Mandrasa (Γκεβχέρ Νεσίμπ Μαντρασά), όπου στεγάζεται το Μουσείο Πολιτισμού των Σελτζούκων. Επιπλέον, η φημισμένη κουζίνα της πόλης –ιδιαίτερα τα μαντί (mantı)– προσφέρει μια μοναδική τοπική εμπειρία.
Η Μαλάτεια, ένας άλλος σταθμός της διαδρομής, αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Μεσοποταμίας και Ανατολίας. Ο Τύμβος Arslantepe (Αρσλάντεπε), εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα μνημείο που καταδεικνύει την ιστορική κληρονομιά της πόλης. Κατά τη διάρκεια της στάσης στη Μαλάτεια, οι επιβάτες μπορούν να δουν τα ιστορικά κτίριά της, όπως το Παλιό Τέμενος Malatya Ulu (Μαλάτεια Ουλού), καθώς και τα τείχη της πόλης, ενώ μπορούν να αγοράσουν χειροποίητα χάλκινα αντικείμενα στο παζάρι των χαλκουργών και να δοκιμάσουν τοπικές ποικιλίες βερίκοκων στην Αγορά Σιρέ (Şire).
Το Έλαζιγ, ο επόμενος σταθμός της διαδρομής, υπήρξε λατρευτικό και πολιτισμικό κέντρο, καθώς και τόπος θεραπείας για αιώνες, λόγω της θέσης του στη διασταύρωση εμπορικών δρόμων. Την αρχαία αυτή πόλη, στα εδάφη των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, κοσμούν κάστρα, παζάρια, τεμένη και λουτρά – σιωπηλοί μάρτυρες ένδοξων εποχών. Τα αξιοθέατα της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κάποιος περιλαμβάνουν το κάστρο της Χαρπούτ (Harput), την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας –ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά σημεία της Ανατολίας– και το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί της Χαρπούτ.
Ντιγιάρμπακιρ, η αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας
Το Mesopotamia Express μεταφέρει τους επισκέπτες στο Ντιγιάρμπακιρ, την καρδιά του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μοναδικές εμπειρίες. Το Ντιγιάρμπακιρ, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει τα σημαντικότερα βήματα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από ίχνη 33 διαφορετικών πολιτισμών που φιλοξένησε αυτός ο τόπος, περιμένει τους ταξιδιώτες για να ανακαλύψουν την ατελείωτη ποικιλομορφία του, την αρχιτεκτονική και την κουζίνα της περιοχής, τις παραδοσιακές τέχνες και τον πρωτότυπο τρόπο ζωής της πόλης. Αφού πάρουν το πρωινό τους στο ιστορικό πανδοχείο Hasan Pasha Inn (Χασάν Πασά Ιν), μπορούν να επισκεφθούν τα Τείχη του Ντιγιάρμπακιρ και το Πολιτιστικό Τοπίο των Κήπων Χεβσέλ, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι το Μεγάλο Τζαμί, το Τζαμί του Προφήτη Σουλεϊμάν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιτς Καλέ (İçkale), το Κάστρο Ζερζεβάν (Zerzevan) και ο Ναός του Μίθρα. Η συνοικία Έγιλ (Eğil) ξεχωρίζει με το κάστρο, τα πανδοχεία, τις εκκλησίες και τα τεμένη της, καθώς και τη γέφυρα On Gözlü (Γέφυρα Dicle/Γέφυρα με τα δέκα μάτια) και τη Γέφυρα Μαλαμπαντί (Malabadi). Προτού φύγουν οι ταξιδιώτες από το Ντιγιάρμπακιρ, πρέπει να δοκιμάσουν γεμιστά παϊδάκια και επιδόρπιο μπουρμά κανταΐφ (burma kadayıf), και να ακούσουν τους Ντενγκμπέζ (Dengbêj), αφηγητές επών οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν σύγχρονες εκδοχές του Ομήρου.