Η μακαρονόσουπα είναι ένα απο τα εμβληματικά φαγάκια της cucina povera της Κεφαλονιάς. Της απλής κουζίνας των αγροτών και των εργατών που έριχναν στην κατσαρόλα ότι είχε ο κήπος τους (και ο κήπος του γείτονα), κάθε εποχή.
Είναι ένα φαγάκι επίσης που τρώγεται καυτό το χειμώνα και χλιαρό το καλοκαίρι. Δεν είναι ακριβώς κυρίως πιάτο αν και μπορεί να γίνει , είναι ένα πιάτο για τις «λιγούρες» και τρώγεται οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή τση νύχτας.
Τη μακαρονόσουπα μας τη θύμισε =και τη φωτογράφισε = ο γνωστός κουζινιέρης Διονύσης Φραγκισκάτος.
Το μαγέρεμα
Στην κατσαρόλα που έχετε βάλει αλατισμένο νερό για να βράσουν τα μακαρόνια ρίχνετε 1-2 ώριμες φρέσκες τομάτες , μερικά φύλλα σέλινο και λίγες σταγόνες λαδάκι.
Χρησιμοποιούμε σπαγγέτι Νο 6 θα σας πρότεινα ολικής άλεσης.
Βράζουμε τα μακαρόνια στο χρόνο που λέει η συσκευασία τους και η μακαρονόσουπά μας είναι έτοιμη.
Μπορείτε να την αρτύσετε με κάποια πρωτεϊνη και να την κάνετε κυρίως πιάτο. Πχ με μια γεναία μερίδα τυρί φέτα όπως ο Διονύσης, ή με δυο αυγά ποσέ (που θα τα σπάσετε μέσα στη σούπα, λίγο πριν την κατεβάσετε απο τη φωτιά). Πιπεράκι άφθονο στο πιάτο. Ο Διονύσης βλέπω στις φωτογραφίες την αρωματίζει και με λεμονάκι.
Η ρετσέτα και σε εικόνες απο το μαγεριό του Διονύση Φραγκισκάτου