Έχεις κουραστεί να βλέπεις παντού σκόνη στο σπίτι σου, όσο κι αν προσπαθείς να τη διώξεις; Δες 7 τρόπους με τους οποίους εισβάλλει στον χώρο σου και οργάνωσε την «εξόντωσή» της.
Σάββατο απόγευμα και μόλις τελείωσα τη «γενική» στο σπίτι μου. Νιώθω περήφανη για το αποτέλεσμα, όλα λάμπουν και τώρα θα απολαύσω τον καφέ μου στο σαλόνι. Κάθομαι κοντά στο παράθυρο και με το φως του δειλινού, εμφανίζεται: Ένα σύννεφο σκόνης πετάει παντού και με πνίγει το παράπονο που καθάριζα 6 ολόκληρες ώρες το σπίτι, χωρίς αποτέλεσμα προφανώς! Μα καλά, από πού μπήκε όλη αυτή η σκόνη;
Τα σπίτια μπορεί να σκονιστούν πολύ γρήγορα, ακόμα κι όταν είναι πραγματικά καθαρά. Ο συχνός αερισμός του χώρου ή, αντίθετα, η έλλειψή του, τα κατοικίδια και άλλοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση σκόνης, η οποία εκτός του ότι μας σπάει τα νεύρα, προκαλεί αλλεργίες και επιβαρύνει το αναπνευστικό μας.
Θέλεις να δούμε αναλυτικά από που μπαίνει όλη αυτή η σκόνη στο σπίτι και πως θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο;
1. Η σκόνη βολτάρει με τα κατοικίδια
Τα λατρεύουμε τα ζώα μας, αλλά το τρίχωμά τους μεταφέρει πολλή σκόνη. Ευτυχώς, είναι σχετικά εύκολο να ελέγξουμε αυτή την πηγή σκόνης.
Επίσης, ας κρατήσουμε όσο μπορούμε τα ζώα μας μακριά από τους χώρους του σπιτιού που έχουν βιβλία ή έργα τέχνης, γιατί εκεί φωλιάζει η σκόνη πιο επίμονα και οι επιφάνειες δεν καθαρίζονται εύκολα.
Χρησιμοποιούμε καθημερινά ηλεκτρική σκούπα, ειδικά στο χαλί και στα έπιπλα.
2. Η σκόνη φωλιάζει στα φίλτρα του κλιματιστικού
Τα φίλτρα του κλιματιστικού όσο παλιώνουν συσσωρεύουν σκόνη και βακτήρια, καθώς και αλλεργιογόνα που σκορπίζονται απλόχερα στον χώρο. Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις για να διορθώσεις αυτόν το παράγοντα σκόνης στο σπίτι σου:
- Εφόσον τα φίλτρα στο κλιματιστικό σου πλένονται, που είναι και το πιο συνηθισμένο, φρόντισε να το κάνεις όσο τακτικά χρειάζεται. Αν όχι, αγόρασε νέα φίλτρα αέρα και φρόντισε να τα αντικαθιστάς τακτικά.
- Καθάρισε προσεκτικά με υγρό πανί και σαπούνι τη μεταλλική σχάρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος των φίλτρων και όλη τη συσκευή εξωτερικά, και σιγουρέψου ότι έχει αφαιρεθεί όλη η σκόνη.
3. Έχεις παλιά κουφώματα;
Όταν αερίζουμε τα δωμάτια όλη μέρα και τυχαίνει να μένουμε σε πολυσύχναστο δρόμο, είναι αυτονόητο ότι εισβάλλει σκόνη και βρωμιά στο σπίτι. Πώς γίνεται να μπαίνει και όταν πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά; Συνήθως φταίνε τα παλιά κουφώματα, που δεν εφάπτονται σε όλα τα σημεία στεγανά.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να στεγανοποιήσεις και να μονώσεις τα παράθυρά ή και τις πόρτες σου με το κατάλληλο υλικό. Καλό είναι να αποφεύγεις να αερίζεις πολύ τον χώρο όταν έχει πολύ αέρα, σκόνη και γύρη.
4. Πλύνε την κουρτίνα!
Σε ό,τι καλύπτει τα παράθυρα, είτε πρόκειται για κουρτίνες είτε για στόρια, συσσωρεύεται βρωμιά και σκόνη, που μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι μέχρι π.χ. να πλύνεις τις κουρτίνες και να αλλάξουν χρώμα! Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν καθαρίζονται τόσο συχνά όσο το υπόλοιπο σπίτι, θέλουν παραπάνω φροντίδα την ώρα του καθαρισμού.
Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα για τις πιο χοντρές κουρτίνες και βάλε στο πλυντήριο τις πιο λεπτές. Τσέκαρε στις ετικέτες των υφασμάτων σε ποιες θερμοκρασίες πλένονται και αν μπαίνουν στο στεγνωτήριο.
Για τα στόρια, θα σε βοηθήσει ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ή ένα βρεγμένο πανί.
5. Τα διακοσμητικά δεν διευκολύνουν την κατάσταση
Αν είσαι λάτρης των πολλών διακοσμητικών στο σπίτι σου, τότε έχεις δημιουργήσει μια πολύ σημαντική εστία σκόνης. Τα διάφορα αντικείμενα που ομορφαίνουν τον χώρο σου μαζεύουν πολύ σκόνη.
Χωρίς να ακυρώσεις το διακοσμητικό σου ταλέντο, προσπάθησε να καθαρίζεις και να πλένεις αν γίνεται τα διακοσμητικά σου. Κάποια από αυτά δοκίμασε να τα βάλεις σε διάφανο ντουλάπι ή βιτρίνα, ώστε να προστατεύονται από τη σκόνη.
6. Τι φέρνουν τα παπούτσια σου;
Δεν πιστεύω ότι λέμε κάτι καινούργιο, παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτή την τόσο σοβαρή εστία μόλυνσης και σκόνης για το σπίτι. Είναι προτιμότερο να μην κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι με αυτά, διότι ακόμα κι όταν δείχνουν καθαρά και δεν έχουν λάσπες ή εμφανείς βρωμιές κουβαλάνε πληθώρα βακτηρίων και ακαθαρσίες, αφού έρχονται σε άμεση επαφή με τον δρόμο.
Για αρχή, μπαίνοντας στο σπίτι, αφήνεις ιδανικά τα παπούτσια σου στην είσοδο, σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Καλό θα ήταν να έχεις εκεί μια μικρή παπουτσοθήκη.
Χρησιμοποίησε μια λεκάνη με νερό και σαπούνι και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσεις τις σόλες και τα πλαϊνά μέρη των παπουτσιών σου. Αποθήκευσέ τα καθαρά, μέχρι την επόμενη χρήση.
7. Για τη σκόνη μπορεί να φταίει ο τρόπος που καθαρίζεις
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, καμιά φορά προσπαθώντας να καθαρίσουμε το σπίτι μας, χωρίς να το θέλουμε το «βρωμίζουμε». Αφού κάνουμε που κάνουμε τον κόπο, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή στα εξής:
- Αλλάζουμε συχνά τα φίλτρα της ηλεκτρικής μας σκούπας, γιατί εκεί μαζεύονται βακτήρια και σκόνες.
- Ξεσκονίζουμε το σπίτι μας από πάνω προς τα κάτω με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί που μαζεύει την σκόνη και όχι με κάποιο «φτερό», που απλώς την ανακυκλώνει.
- Φροντίζουμε τα πανιά που χρησιμοποιούμε να είναι πάντα καθαρά. Τα πλένουμε μετά από κάθε χρήση και τα στεγνώνουμε καλά, γιατί αλλιώς μουχλιάζουν. Το ίδιο ισχύει και για τις σφουγγαρίστρες.