Το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Η παρουσία του δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς – παρά την υποχώρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα στο έτος, που μεσολάβησε από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία το καλοκαίρι του 2023 – η Άγκυρα διακηρύσσει την πρόθεσή της να υποστηρίξει την ιδέα της «ποιοτικής κυριαρχίας» του ψευδοκράτους στο βόρειο τμήμα του νησιού, επιχειρώντας να θέσει πρακτικά αυτή την απαίτηση ως προ-απαιτούμενο, προκειμένου να δρομολογηθεί στο μέλλον η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πανηγύρια και «σόου» στο ψευδοκράτος για την επέτειο της εισβολής του Αττίλα
Σε αντίθεση με την χαμηλών τόνων επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει συνοδευόμενος από «πλήθος αξιωματούχων και εκπροσώπων από τα κυβερνώντα και αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας», καθώς η τουρκική φιλοκυβερνητική Hurriyet Daily News προαναγγέλλει στην ιστοσελίδα της, ότι οι προαναφερθέντες πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να τιμήσουν την 50ή επέτειο από τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974.
«Η επέτειος θα σηματοδοτηθεί με μια σειρά δρώμενων, όπως εκδηλώσεις μνήμης, συναυλίες παραδοσιακών συγκροτημάτων (γενίτσαροι), αθλητικοί αγώνες, συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια», γράφει η Χουριέτ, που αναπαράγει την επίσημη τουρκική εκδοχή για όσα θα συμβούν το επόμενο 24ωρο στο ψευδοκράτος: «Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την επιχείρηση της Tουρκίας (η εφημερίδα εννοεί τον Αττίλα…), η οποία ξεκίνησε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα, που ενορχηστρώθηκε από την χούντα η οποία βρισκόταν τότε στην εξουσία στην Αθήνα και επιχείρησε να ενώσει ολόκληρο το νησί με την Ελλάδα.»
Τουρκικό αεροπλανοφόρο, Ερντογάν και όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των κομμάτων
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας TCG Anadolu θα συμμετάσχει στις τελετές. Μεγάλος αριθμός σκαφών αναμένεται να συμμετάσχει επίσης, σε θαλάσσια παρέλαση. Επίσης έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί η ακροβατική ομάδα Solotürk της τουρκικής αεροπορίας».
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουμλούς και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και πολυάριθμοι βουλευτές θα είναι παρόντες στο νησί. Ο Kουρτουμλούς θα συνοδεύεται από τα μέλη του προεδρικού συμβουλίου του κοινοβουλίου και τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των κομμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εζγκίρ Εζέλ πρόκειται να παραστεί με μια μεγάλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών βετεράνων της επιχείρησης και μελών του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματός του. Μετά από πρόσκληση του Εζέλ, θα συμμετάσχει και ο Εντέρ Σαβ, υπουργός Εργασίας την εποχή της επιχείρησης. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν οι εταίροι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ένωσης (BBP) Mουσταφά Ντεστιτσί. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) Όντερ Ακσακάλ αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία.
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εμμένει στη θεωρία των δύο κρατών
Στο μεταξύ, ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης υπογραμμίζει τη «δικαιωματική θέση του τουρκοκυπριακού κράτους ως ανεξάρτητου και ισότιμου κυρίαρχου μέλους της διεθνούς κοινότητας».
Το ψήφισμα κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου μετά την απόρριψη ενός ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους σε δημοψήφισμα του 2004. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη τη χρονιά, ενώ στους Τουρκοκύπριους δεν είχαν δώσει δικαίωμα πλήρους μέλους. Η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα του 2004 σήμαινε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνο το έτος με διαιρεμένο το νησί, με τους Τουρκοκύπριους να μην απολαμβάνουν τα πλήρη οφέλη της ένταξης.
Το ψήφισμα κατηγορεί την «αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς παρά τον εποικοδομητικό ρόλο της τουρκικής πλευράς» για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ αναφέρει ότι «μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαρκής ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου».