Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά στη Μέση Ανατολή με τα βλέμματα σε Ιράν και Λίβανο

45

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι ξανά στα στραμμένα στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 24ωρα, καθώς τα νέα σημάδια ανάφλεξης αυξάνουν την ένταση και συνάμα τους φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη στην πολύπαθη περιοχή.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ - Υψίπεδα Γκολάν, 3 Αυγούστου 2024.
Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ – Υψίπεδα Γκολάν, 3 Αυγούστου 2024.

Via Associated Press

Την ίδια ώρα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η επίθεση έγινε το πρωί της Κυριακής, κατά την ώρα αιχμής στην Χολόν, έξω από το Τελ Αβίβ. Ο δράστης μαχαίρωσε τα θύματα κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων και ένα πάρκο.

Δύο πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έπεσαν νεκροί, και δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε γρήγορα από έναν από τους αστυνομικούς μας στο σημείο και απετράπη μια ακόμα χειρότερη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Έλι Λεβί.

Ισραηλιμοί αστυνομικοί έχουν αποκελείσει το πάρκο όπου ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δύο άτομα - Χολόν, 4 Αυγούστου 2024.
Ισραηλιμοί αστυνομικοί έχουν αποκελείσει το πάρκο όπου ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δύο άτομα – Χολόν, 4 Αυγούστου 2024.
via Associated Press

Στον αντίποδα, σε 17 ανήλθαν οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολικό συγκρότημα της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν το πλήγμα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως είχε στόχο «τρομοκράτες» σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως «σχολείο της Χαμάμα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

«Εγκαταλείψτε τον Λίβανο»

Υπό τη σκιά των πολεμικών εξελίξεων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ιορδανία και άλλες χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «όποιο εισιτήριο υπάρχει», καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να εξαπλωθεί.

Το Ιράν έχει υποσχεθεί «σκληρά» αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Εκφράζεται ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο σε οποιαδήποτε τέτοια αντίποινα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σοβαρή ισραηλινή απάντηση.

Παλαιστίνοι θρηνούν για το θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από ισραηλινό αεροπορικό πήγμα σε σχολείο.
Παλαιστίνοι θρηνούν για το θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από ισραηλινό αεροπορικό πήγμα σε σχολείο.
via Associated Press

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!