Aνακαίνιση σε διαμέρισμα του 1938 στου Φιλοπάππου, ενώνει παρελθόν και παρόν

68

Ηπεριοχή του Φιλοπάππου στην Αθήνα είναι πλούσια σε αρχιτεκτονικά στοιχεία και ιστορικά μνημεία που χρονολογούνται από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μέρος της ιστορίας αυτής αποτελούν τα κτίρια και οι πολυκατοικίες της που «εκπροσωπούν» διάφορες ιστορικές περιόδους και αρχιτεκτονικά στιλ, στο σήμερα.

Η ανακαίνιση σε διαμέρισμα του 1938 στου Φιλοπάππου, ενώνει το παρελθόν με τη σύγχρονη εποχή

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός ιστορικού διώροφου κτιρίου του 1938 στην οδό Γαληνού και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε για να καλύπτει τις ανάγκες μια τριμελούς οικογένειας. Η κατοικία συνδυάζει παλιά χαρακτηριστικά με σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε ένα ιστορικό πλαίσιο.

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

 

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

Αρχικά, το διαμέρισμα ήταν χωρισμένο σε χωλ, ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Πλέον, η διάταξη δίνει έμφαση στους χώρους διαβίωσης. Η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κουζίνα ενώθηκαν σε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο.

Alina Lefa

Η κουζίνα, τοποθετημένη στο κέντρο, χωρίζει φυσικά τους χώρους ύπνου από το καθιστικό. Με 2 αντικριστούς πάγκους, επιτρέπεται η άνετη κυκλοφορία και η λειτουργική ενσωμάτωσή της με την τραπεζαρία.

Alina Lefa

Παρόλο που η κουζίνα βρίσκεται σε κεντρική θέση, το μέρος που χρησιμοποιείται για μαγειρική είναι διακριτικό τοποθετημένο. Η εστία βρίσκεται σε μια κοιλότητα στον τοίχο, μη ορατή από την είσοδο και το καθιστικό, διατηρώντας την αισθητική του χώρου καθαρή και τακτοποιημένη.

Alina Lefa

Η διαχείριση του φυσικού φωτός αποτέλεσε βασικό στοιχείο κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης, με παράθυρα και φεγγίτες να γεμίζουν το διαμέρισμα με φυσικό φως.

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

Διαφανή χωρίσματα και εσωτερικά ανοίγματα επιτρέπουν το φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους πιο σκοτεινούς, εξασφαλίζοντας ένα φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικά δωμάτια έχουν πρωινό φως, άλλα απογευματινό, ενώ ορισμένα έχουν απαλό έμμεσο φωτισμό όλη την ημέρα.

Alina Lefa

 

Η παλιά πόρτα εισόδου από ξύλο κερασιάς τοποθετήθηκε σε νέο μεταλλικό πλαίσιο, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Τα εξωτερικά παράθυρα συντηρήθηκαν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Alina Lefa

Τα ξύλινα δάπεδα και μέρη του παλιού μωσαϊκού διατηρήθηκαν αναδεικνύοντας την ιστορική αισθητική του κτιρίου, ενώ νέα μεγάλα κεραμικά πλακάκια σε ανοιχτές αποχρώσεις καλύπτουν το υπόλοιπο δάπεδο. Ο κύριος χώρος διαβίωσης διαθέτει ουδέτερους λευκούς τοίχους, επιτρέποντας στα δάπεδα, τα νέα μεταλλικά χωρίσματα και το πολύχρωμο κόντρα πλακέ να ξεχωρίσουν και να προσθέσουν ζωντάνια στον χώρο.

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

Η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονα στοιχεία. Οι αρχικές εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια.

Alina Lefa

Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν τη δική τους παλέτα χρωμάτων με ημιγυαλιστερές και ματ επιφάνειες, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους που αλλάζουν με το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa
Alina Lefa
ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

 

 

Alina Lefa

 

 

Alina Lefa

 

 

Alina Lefa

 

ανακαίνιση διαμέρισμαAlina Lefa

 

Το πριν

ανακαίνιση διαμέρισμα

ανακαίνιση διαμέρισμα

ανακαίνιση διαμέρισμα

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!