Τι να πει κανείς για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζητάει αποφάσεις οργάνων για το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.   (το τρίτο?) Αύγουστο μήνα! Το ΥΠΕΣ εξέδωσε εγκύκλιο στις 3 Ιουλίου 2024 με την οποία θέτει σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω Νομοσχέδιο και ζητάει προτάσεις φορέων έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Είναι δυνατόν οι τουριστικές περιοχές στην καρδιά της σεζόν να μελετάνε το Χωροταξικό του Τουρισμού και να συνεδριάζουν για αποφάσεις; Τέλος πάντων!

Σε αυτά τα πλαίσια συνεδρίασε χθες Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου με μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: Νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό: Παρουσίαση και συμμετοχή του Δήμου στη Δημόσια Διαβούλευση.

Εισηγητής ήταν ο κ. Σπύρος Τσαγκαράτος Αρχιτέκτων, Δρ. Πολεοδόμος

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και συμμετείχε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων του τουρισμού (ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ, Ομοσπονδία Τουριστικών καταλυμάτων , και άλλοι).

Ο κ. Τσαγκαράτος έκανε μια ενημέρωση για το χωροταξικό η οποία θα έπρεπε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως εισαγωγή για την έναρξη του διαλόγου το επόμενο διάστημα  καθώς είναι μύρια όσα τα αναπάντητα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν και απο Δημοτικούς Συμβούλους και απο εκπροσώπους φορέων.

Ένα μεγάλο κενό στο Χωροταξικό είναι ότι δεν αποκαλύπτει τα κριτήρια με τα οποία μια περιοχή χαρακτηρίζεται

Περιοχή Ελέγχου
Αναπτυγμένη περιοχή
Αναπτυσσόμενη περιοχή
Περιοχή με δυνατότητες ανάπτυξης
Μη αναπτυγμένες περιοχές

Χάρτης Χωροταξικού Τουρισμού

Οπως βλέπετε και στον επισυναπτόμενο χάρτη του Χωροταξικού, η Κεφαλονιά χωρίστηκε σε δυο περιοχές : Ανεπτυγμένη περιοχή που είναι η Λειβαθώς και ο Ελειός Πρόννοι και Αναπτυσσόμενη περιοχή που είναι η υπόλοιπη Κεφαλονιά. Αγνωστα τα κριτήρια της κατάταξης.

 

H δημοτική αρχή δεν έθεσε ολοκληρωμένη πρόταση προς συζήτηση, δεν έδωσε το δικό της στίγμα για την τουριστική ανάπτυξη, αρκέστηκε στην ενημέρωση του κ. Τσαγκαράτου.

Βροχή οι ερωτήσεις στον εισηγητή από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το σημείο θα επικεντρωθούμε στην περιοχή Ελειού Πρόννων για την οποία αναφέρθηκαν και ο αντιδήμαρχος Νίκος Κουρκουμέλης και η δημοτική σύμβουλος της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Μίνα Γαβριελάτου.

Η περιοχή τους περιλαμβάνει την Σκάλα που μπορείς να την χαρακτηρίσεις «αναπτυγμένη περιοχή» αλλά και τον Πόρο που απέχει πολύ σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές από το χαρακτηριστεί «αναπτυγμένη περιοχή». Και έτσι είναι. Πως θα λειτουργήσει το Χωροταξικό όταν σε μια χαρακτηρισμένη περιοχή περιλαμβάνονται τμήματά της με άλλη κατάταξη;

Επίσης, ο πρόεδρος της μικρής κοινότητας των Αγρινίων (Ελειός) Γιώργος Μπάλλας με το δίκιο του ρώτησε πως είναι δυνατόν να βρεθεί σε μια ορεινή περιοχή της Κεφαλονιάς έκταση 50 στρ. για να λειτουργήσει τουριστική μονάδα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δημήτρης Ατσάρος χαρακτήρισε το Χωροταξικό ως «καταστροφικό» για τον κλάδο που εκπροσωπεί.

Καίρια ερωτήματα έθεσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Νησί για όλους, Αλέξανδρος Παντελειός , Δημήτρης Κεκάτος, Διονύσης Τρωϊάννος.

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος υπερασπίστηκε το Χωροταξικό τονίζοντας ότι προσπαθεί να οργανώσει και να βάλει σε τάξη την τουριστική ανάπτυξη.

Η κατάληξη της συζήτησης; Να ξανασυζητηθεί το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο και εν τω μεταξύ να κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων.

Ας μη το..γρουσουζέψουμε , αλλά ίσως και αυτό το «Χωροταξικό του Τουρισμού» να έχει την ίδια τύχη με τα δυο προηγούμενα: ένα σκοτεινό συρτάρι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διότι , εκτός των άλλων, όπως είπε και ένας δημοτικός σύμβουλος, όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής με πρωτογενή τομέα , τουρισμό, βιοτεχνίες κλπ , πως θα χωροθετήσουμε που θα πάνε τα ξενοδοχεία και που τα μαντριά;»

Το kefaloniapress είναι στη διάθεση των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου, των φορέων , των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να εκφράσουν γνώμη και προτάσεις για το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Το πλήρες κείμενο του Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό βρίσκεται εδω.Σε δημόσια διαβούλευση το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Kefalonia Press

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!