Η Σαντορίνη κέρδισε το παρατσούκλι «το νησί του Instagram», αφού η ομορφιά της δεν χρειάζεται φίλτρα. Το νησί των 20.000 μόνιμων κατοίκων προσελκύει 3,4 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, καθώς στο αποκορύφωμα της σεζόν, έως και 17.000 επισκέπτες αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια την ημέρα, για να δουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία.
Και ενώ τα σοκάκια και τα μπαλκόνια με θέα στην Καλντέρα είναι γεμάτα με τουρίστες που προσπαθούν να βγάλουν μία selfie με τα χρώματα του ουρανού στο σούρουπο, όταν πέσει ο ήλιος, τα πλήθη εξαφανίζονται και κάποιοι παραπονιούνται ότι το νησί γίνεται από «Times Square», μια πόλη-φάντασμα.
«Δεν υπάρχει υπερτουρισμός. Αυτό που βλέπω είναι μια έλλειψη δομών», λέει στο CNN ο Gianluca Chimenti, τοπικός tour operator, που ζει στη Σαντορίνη εδώ και 18 χρόνια. Γιατί ενώ τα social media είναι γεμάτα με φωτογραφίες από τον συνωστισμό στο νησί τις ώρες αιχμής, τις υπόλοιπες ώρες, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, εξηγεί.
«Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτή τη στιγμή, είναι όπως ποτέ άλλοτε. Είναι η χειρότερη σεζόν στην ιστορία».
Όπως εξηγεί ο Chimenti, τα κέντρα των οικισμών είναι νεκρά μετά τις 9 το βράδυ, ενώ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία δεν βρίσκονται καν κοντά στο να γεμίσουν. Τα ξενοδοχεία κινούνται 30% χαμηλότερα από μια κανονική σεζόν και οι επιχειρήσεις στο νησί δέχονται παρόμοιο πλήγμα, λέει.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα social media δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι η πραγματικότητα», σημειώνει ο Chimenti. Ενώ πολλοί τουρίστες θα επισκεφτούν τη Σαντορίνη φέτος, υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι που αποθαρρύνονται από τα όσα λέγονται για τον συνωστισμό.
Άλλωστε, σε αυτό τον προορισμό όπου κάποτε οι ντόπιοι μετακινούνταν με γαϊδουράκια και καλλιεργούσαν ντομάτες και αμπέλια, οι παρωχημένες υποδομές, όπως το λιμάνι στα Φηρά, δέχονται τώρα έντονες πιέσεις.
Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος έχει προτείνει να μπει πλαφόν στους επιβάτες κρουαζιέρας στα 8.000 άτομα την ημέρα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η διεθνής ένωση κρουαζιέρας Cruise Lines International Association (CLIA) βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές γύρω από την κρίση αυτή. Σύμφωνα με το CNN, οι εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να τηρήσουν το όριο των 8.000 επιβατών ημερησίως, ενώ παρουσιάζουν ισχυρό ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση των δρομολογίων τους στην Ελλάδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.
Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα του τουρισμού της κρουαζιέρας στην Ελλάδα κατευθύνεται σε Πειραιά, Σαντορίνη και Μύκονο.
«Η Σαντορίνη έχει έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», λέει ο Chimenti. «Γιατί τα κρουαζιερόπλοια δεν οργανώνουν ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους; Αν μοιράσεις τους ανθρώπους σε τρία μέρη του νησιού, ώστε σε διαφορετικές στιγμές κάνουν πολλά πράγματα», τότε λέει, «έχουν χρόνο να απολαύσουν και δεν θα έχεις ποτέ κόσμο σε κανένα μέρος του νησιού».
moneyreview.gr