Έφη Σπηλιώτη: Συνεχίζεται και σήμερα η Έκθεση στην έπαυλη ΠΕΜΑΧΡΙΝΑ

109

Έφη Σπηλιώτη

Έκθεση στην έπαυλη ΠΕΜΑΧΡΙΝΑ
Μηνιές Κεφαλονιάς

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, 7μ.μ. – 11 μμ.

“ΠΑΤΡΙΔΑ ενθυμήσεις, ευγνωμοσύνη, συγγνώμη”

Η ετήσια έκθεση της εξαιρετικής κεραμίστριας –ζωγράφου Έφης Σπηλιώτη, αποτελεί αναμφίβολα σπουδαίο γεγονός στην καλλιτεχνική ζωή της Κεφαλονιάς αλλά και των Επτανήσων και η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στην «Πατρίδα, ενθυμήσεις, ευγνωμοσύνη, συγγνώμη» παρουσιάζονται έργα της κατασκευασμένα με διαφορετική τεχνική δικής της έμπνευσης.

Η Έφη Σπηλιώτη

Η καλλιτέχνις είναι βαθιά σκεπτόμενο άτομο με έντονη δραστηριότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μητέρα φύση, την Γαία, αλλά και τα όντα που μοιράζονται μαζί μας τον πλανήτη και που πολλά εξ αυτών μας συντηρούν. Με ανησυχία παρακολουθεί την αδιαφορία όλων εκείνων που ήπρεπε να ενδιαφέρονται για την σωτηρία του πλανήτη μας και των όλων των όντων που συμβιούν σε αυτόν και στο φετινό προλογικό σημείωμα της έκθεσής της γράφει:(…) Ταυτόχρονα ανα¬δεικνύεται έντονα πια κι αυτό που ο άνθρωπος προκαλεί όχι σε εχθρό του αλλά στην μεγάλη του Φίλη, στην Μητέρα, στην Φύση: μια κλιματική αλλαγή που διαφαί¬νεται χρόνια και χρόνια και που έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα μας…

Είμαστε αδιά¬φοροι, τυφλοί και κουφοί στις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα για τις συνέπειες, συνεχίζεται αμέριμνα και ακάθεκτα η ασέβεια σε όλες της τις μορφές. Τα μεγάλα θηρία της Γης, φάλαινες, ελέφαντες, πύθωνες και κροταλίες δεν την καταστρέφουν∙ την Φύση την τραυματίζει μόνο ο μικρός άνθρωπος, που πιστεύει πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και πως ο κόσμος όλος έγινε γι’ αυτόν και η Γη γυρίζει για χάρη του. Και πως έχει δικαίωμα και μπορεί να την υποτάξει, να πάει κόντρα στους νόμους της, να την χρησιμοποιήσει μέχρις εξαντλήσεως, να την εκμε¬ταλλευτεί, να την αλλοιώσει, να την εξουθενώσει. Κι ενώ υπάρχουμε χάρη στα πλά¬σματά της και τα αγαθά της και την αδιάλειπτη, την αδιάκοπη παροχή και προσφορά της και τις αιώνιες δωρεές της, ως αχάριστοι, δεν εκτιμήσαμε την ευεργεσία της, σπάνια την ευχαριστούμε και σπάνια της το ανταποδίδουμε.(…)».

Η ενσυναίσθηση της Εφης Σπηλιώτη, είναι ανιχνεύσιμη και προφανής τόσο στο γραπτό λόγο όσο και στο καλλιτεχνικό της έργο. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά!

Μέσα στους υπέροχους ημιυπαίθριους χώρους της έπαυλης Πεμαχρίνα παρουσιάζονται τα εξαιρετικής τέχνης καλλιτεχνήματα που δημιούργησε η Έφη σε στιγμές αυτοσυγκέντρωσης και στοχασμού! Έργα στα οποία η γενέτειρα Κεφαλονιά ανιχνεύεται με την πανδαισία χρωμάτων, ιδιαίτερα το μοναδικό τυρκουάζ του Ιονίου και το μεταφυσικό φως που εκπέμπουν.

Δεξιά η οικοδέσποινα Μανίτα Socimara με την Βίκυ Βαλλάτου

 

Η αεικίνητη και ευγενέστατη οικοδέσποινα κυρία Μανίτα Scocimara,εγγονή του Μαρίνου Γερουλάνου, διαθέτει κάθε χρόνο την έπαυλή της για δυο ημέρες για να μεταμορφωθεί σε χώρο Τέχνης με τα μοναδικά έργα της Έφης Σπηλιώτη.

Από αριστερά οι κυρίες Βίκυ Βαλλάτου,Έφη Σπηλιώτη,Ισμήνη Μπονάτσου,Πόλυ Λυκιαρδοπούλου

Στην έκθεση προσήλθαν πολλοί φιλότεχνοι θαυμαστές του έργου της καλλιτέχνιδας και μετά ακολούθησε τραταμέντο με πιτιτέλια σερβιρισμένα μέσα στις υπέροχες κεραμικές απλάδες της Έφης Σπηλιώτη!

Τάκης Τόκκας
Casa-Museo Kefalonia
Πηγή:www.ioniancenter.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!