4 σπιτικές θεραπείες για τις μυκητιάσεις

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΚΟΝΙΔΑΡΗ

37

Εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από κολπικές μυκητιάσεις κάθε χρόνο. Και εκεί που νομίζεις ότι έχουν εξαφανιστεί, ξαφνικά επανεμφανίζονται. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 75% όλων των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους!

Τι προκαλεί μυκητίαση;

Φυσικά οι ζυμομύκητες. Αν και η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, είναι δυνατόν να την συναντήσουμε και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ήξερε ωστόσο ότι ο ίδιος τύπος μυκητιακού ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε εξωτερικούς χώρους σε δέντρα και φυτά είναι πολύ παρόμοιος με τον τύπο που μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του σώματος και να οδηγήσει σε λοίμωξη;

 

vaginal

iStock

Ενώ ο τύπος του ζυμομύκητα που προκαλεί κολπίτιδες καθώς και συμπτώματα καντιντίτασης μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνος, κάποια στιγμή τα επίπεδά του μπορεί να φτάσουν αρκετά ψηλά ώστε να μειώσουν τα “καλά βακτήρια” του εντέρου και να προκαλέσουν κολπίτιδα, μυκητιάσεις ή και χειρότερα συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς οριστικά από μια μυκητίαση. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις φυσικά στο σπίτι με συμπληρώματα, αιθέρια έλαια, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και προβιοτικά.

4 σπιτικές θεραπείες για τις μυκητιάσεις

  1. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα
  2. Κατανάλωνε προβιοτικά τρόφιμα
  3. Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης
  4. Κάνε χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων και αιθέριων ελαίων

1. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα 

Μια διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να παραμείνει σε άριστη κατάσταση, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μιας λοίμωξης, καθώς η αύξηση των προστατευτικών λευκών αιμοσφαιρίων είναι σε θέση να στοχεύσει το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις. Τα άτομα με HIV, αυτοάνοσες διαταραχές, διαβήτη ή καρκίνο είναι επιρρεπή στο να εμφανίζουν συχνότερα λοιμώξεις.

Θωράκισε το ανοσοποιητικό σου σύστημα καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα πλούσιες σε λαχανικά, υγιεινά λίπη (συμπεριλαμβανομένου του αντιμικροβιακού ελαίου καρύδας), προβιοτικά και ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης.

 

vegetables_protein

iStock

 

2. Κατανάλωνε προβιοτικά τρόφιμα

Τα προβιοτικά τρόφιμα (που περιέχουν βακτήρια όπως ο γαλακτοβάκιλλος ή ο οξύφιλος) είναι ευεργετικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων όλων των ειδών και αποδεδειγμένα ευεργετικά για τις μυκητιάσεις. Τα προβιοτικά για την υγεία του κόλπου μπορούν να συμβάλλουν σε έναν πιο υγιή κόλπο.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ ή το γιαούρτι, η κομπούτσα και τα λαχανικά – περιέχουν προβιοτική μικροχλωρίδα που συμβάλλει στην προστασία του εντέρου, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ζυμομυκήτων.

 

milky_products

iStock

 

Τα προβιοτικά είναι “καλά μικρόβια” που ανταγωνίζονται τα επιβλαβή παθογόνα στο σώμα. Το καλό είδος βακτηρίων που ζουν μέσα στο σώμα σου και στο δέρμα σου ουσιαστικά ανταγωνίζονται με τον ζυμομύκητα candida για τις διαθέσιμες πηγές “καυσίμων”.

3. Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης

Φρόντισε να ελέγχεις το σάκχαρο στο αίμα σου, καθώς τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης τροφοδοτούν την ανάπτυξη του candida. Οι γυναίκες με υπερανάπτυξη candida πρέπει να εξαλείψουν σχεδόν όλες τις πηγές ζάχαρης, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ή σνακ, το αλκοόλ, τα περισσότερα δημητριακά, τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή στην αρχή για να βρεις τη διατροφή που σου ταιριάζει, δεδομένου ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Μια θετική παρενέργεια είναι ότι ακολουθώντας μια δίαιτα που στοχεύει στην απαλλαγή από τον ζυμομύκητα candida μπορεί επίσης να παρέχει ευεργετικά βακτήρια, να ρυθμίσει την όρεξή σου και να μειώσει την επιθυμία σου να καταναλώνεις υδατάνθρακες και σάκχαρα.

 

sugar

iStock

 

Ευτυχώς, τα καλά βακτήρια είναι συνήθως ισχυρότερα από τα κύτταρα του ζυμομύκητα και επομένως μπορούν να τα καταστρέψουν.

4. Κάνε χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων και αιθέριων ελαίων

Ορισμένα συμπληρώματα και αιθέρια έλαια είναι ευεργετικά για να σταματήσουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων, όπως:

Μην ξεχνάς ότι για οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα σε απασχολεί ο γυναικολόγος έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!