Οι μέχρι πριν λίγους μήνες καταπράσινες πλαγιές των βουνών της Κεφαλονιάς έχουν εξαφανιστεί.. Οι πλαγιές στις οποίες πέφτει επάνω τους ο ήλιος από πράσινες έχουν γίνει καφέ.  Έχουν καεί χιλιάδες πουρνάρι, αασφάκες- σκίνοι – αφύλακτοί.  Οχι από πυρκαγιές αλλά από τον ήλιο.

Οι πλαγιές της Νότιας Κεφαλονιάς που έχουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκθεση στον ήλιο έχουν «καρβουνιάσει».

Το θέμα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις αλλαγές που μπορεί να σηματοδοτήσει στο περιβάλλον του νησιού μας.. Ετσι όπως είναι τώρα οι πλαγιές αρκεί μια καυτή ανάσα και να ξελαμπαδιάσουν ,άμεσος κίνδυνος για αυτο αναφλέξεις.

Τα πουρνάρια είναι η βασική φυσική τροφή των κατσικιών όταν βόσκουν. Οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν σε περισσότερες ζωοτροφές το κρέας θα ακριβύνει, ενώ η ποιότητά του θα πέσει κατακόρυφα.

Εχουν καεί χιλιάδες φυτά που πρόσφεραν γύρι στις μέλισσες και μέλι στους μελισσουργούς . Οι μέλισσες πλέον λιμοκτονούν.

Tα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τη μελισσοκομία. Οι μέλισσες λιμοκτονούν

Η “φωτιά του καύσωνα” έχει κατέβει και στα χαμηλά. Οι ελιές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις αντίστοιχες περιοχές με μεγάλη έκθεση στον ήλιο αρχίζουν και καίγονται τα φύλλα τους και ο καρπός τους.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα βουνά, είναι και στη θάλασσα. Η Μεσόγειος «φλέγεται» με ότι σημαίνει αυτό για την αλιεία.

Βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική κρίση. Σαφώς δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κεφαλονιάς, αλλά είναι πρόβλημα και της Κεφαλονιάς.

«Φλέγεται» η Μεσόγειος: Μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας σε Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε; Να συντονιστούμε με άλλες περιοχές; Να αναζητήσουμε λύσεις ; Μήπως κάποιος φορέας πρέπει να πάρει πρωτοβουλία;

Εμείς κτυπήσαμε το καμπανάκι. Ελπίζουμε να το ακούσουν οι έχοντες την ευθύνη και να ανασκουμπωθούμε όλοι. Είναι ήδη πολύ αργά.. Ας μην καθυστερήσουμε περισσότερο.

Kefalonia press

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!