ΑΝΑΣΑ: Παλιό νοσοκομείο Ζακύνθου. ” Ένα θηρίο που βρυχάται κοιμώμενο ”.

63

Προς κ. Περιφερειάρχη

Το Κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου αποτελείται από ένα συγκρότημα οκτώ (8) (αρ. 1-8 ) κτιρίων εν επαφή, ενός ανεξάρτητου (αρ.9) και μίας ισόγειας αποθήκης (αρ.10). (βλ. σχετικό διάγραμμα αποτύπωσης)

Το συνολικό εμβαδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 5.800τ.μ.

Το κτίριο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό από το 2012, όπου και έγινε η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο Ζακύνθου. Στο μεσοδιάστημα αυτό έχει εγκαταλειφθεί πλήρως όπως θα διαπιστώσετε και από τις επισυναπτόμενες πρόσφατες φωτογραφίες με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί σημαντικές φθορές και διαβρώσεις από υγρασία στις εξωτερικές τοιχοποιίες, καθώς και στην πλάκα απόληξης του κτιρίου. Επιπλέον, παρέμενε όλο αυτό το διάστημα αφύλακτο με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί από αγνώστους διάφορα υλικά (κυρίως ανακυκλώσιμα με αξία μεταπώλησης).

Το 2017, με την απόφαση: 04-07-2017/Αρ. Πρωτ. Α6δ/ΓΠ.οικ.51670, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας δωρεάν κατά χρήση για σαράντα εννέα (49) χρόνια (κτίρια 1,2,3,4,5,7,8), στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κάλυψη στεγαστικών και άλλων τοπικών αναγκών. Από την παραχώρηση εξαιρέθηκε το κτίριο 6 (πρώην παθολογική κλινική), το οποίο προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί για ιδία χρήση του Γ.Ν.Ζ.(Κ.Ψ.Υ-Ι.Π.Κ Ζακύνθου).

Μετά από το σεισμό που έγινε την Ζάκυνθο την 26η Οκτωβρίου 2018, προκλήθηκαν στο κτίριο επιπλέον δομικές ζημιές που είχαν σαν αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό του ως «Μη Κατοικήσιμο» από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου. Τότε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (με Περιφερειάρχη τον κ. Γαλιατσάτο) ενέταξε την μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Ζακύνθου στο «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ», (19-06-2019/Αρ. Πρωτ. 52221/21635) που συνέταξε και υπέβαλε προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τελικά να εγκριθεί χρηματοδότηση 500.000,00 € για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την επισκευή των ζημιών και την λειτουργική αποκατάσταση του.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Ζακύνθου (ποσού 124.110,21€ προ Φ.Π.Α.), έγινε στις 10/05/2021, Αρ. Πρωτ. 24429/4181 και προϋπολογίζει το συνολικό κόστος αποκατάστασης στα 7.980.000€ προ Φ.Π.Α.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Περιφερειάρχης:

Πως προτίθεται η περιφέρεια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου;
Έχει καταλήξει στον τρόπο εκμετάλλευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μεταστέγαση δημόσιων υπηρεσιών, φιλοξενία εποχικών υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας, φιλοξενία εκπαιδευτικών, κ.α.);
Έχετε σκεφτεί την παραχώρηση τμήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων για χρήση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω και του πρόσφατου γεγονότος διαπίστωσης στατικής ανεπάρκειας του συγκροτήματος του δεύτερου δημοτικού σχολείου Ζακύνθου;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Αλέξανδρος Μιχαλάς
Διονύσιος Γιακουμέλος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!