50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ στο Αργοστόλι : “Η Πλατεία ήταν γεμάτη από το νόημα που ’χει κάτι..” …

889

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο βράδυ το 50ο φεστιβαλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου με σύνθημα “Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο… – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!”

Η Πλατεία «ζωντάνεψε» από την επαναστατική μουσική των μεγάφωνων και τις ομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ.

Στο Φεστιβάλ υπήρχε παιδότοπος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με δυο εξαιρετικές χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Σσυλλόγου ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ. Χόρεψαν παιδιά και κυρίες. Ηταν και οι δυο παρουσιάσεις εξαιρετικές και κέρδισαν το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κόσμου.

√  Μπορείτε να δείτε τους χορούς των κυριών στη σελίαδα μας στο facebook https://fb.watch/uC82t42WX4/ καθώς, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών, απαγορεύεται η εμφάνισή του σε site

Ακολούθησε το πολιτικό σκέλος του Φεστιβάλ με χαιρετισμό από τον Νίκο Παπαδάτο, γραμματέα του ΤΣ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ο Σωτήρης Παρίσης αναφέρθηκε στην πολιτική του κόμματος τόσο για τα εξωτερικά θέματα πολέμους και ιμπεριαλιαστικές πολιτικές , όσο και για τα εθνικά , και τη δράση του κόμματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Εκανε δε εκτεταμένη αναφορά στα τοπικά προβλήματα δίνοντας έμφαση στα προβλήματα της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ο επίλογος του 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ ήταν μελωδικός με μουσικό αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο, με τίτλο “Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού”.

Ερμήνευσαν οι Παναγιώτης Πετράκης, Υακίνθη Λάγιου, Σαββέρια Μαργιολά.

Στα όργανα ήταν Ευαγγελία Μαύρίδου (πιάνο), Νίκος Γκόλιας (κιθάρα), Θεόδωρος Κουέλης (μπάσο), Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης (κρουστά). Ηχολήπτης: Μιχάλης Αλεξάκης. Την Καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη.

Ανάμεσα στον κόσμο διακρίναμε τα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ ιδιαίτερα του αιρετούς όπως τον Π.Σ. Νίκο Γκισγκίνη , το Δ.Σ. Αργοστολίου Γιάννη Κουρούκλη, το Δ.Σ. Ληξουρίου Δημήτρη Μαντζουράτο.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλό του για θέματα πολιτισμού Βίκτωρα Ρουχωτά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Η ιστορία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

 

Για την ιστορία του Φεστιβάλ ένα μικρό αφιέρωμα από το site https://www.katiousa.gr

Το 1975 το ταξίδι του θεσμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά…

To 1o Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έγινε στις 19 – 21 Σεπτέμβρη 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου. Οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου -παράνομου- φύλλου του «Οδηγητή». Έτσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον «Οδηγητή», η δεύτερη στη διεθνιστική αλληλεγγύη και η τρίτη μέρα στα 7 χρόνια της ΚΝΕ και το Α’ Συνέδριό της. Το Πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά., ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από 6 χώρες καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Ξεφυλλίζοντας τα ρεπορτάζ του «Ρ» και του «Ο» της εποχής για το 1ο Φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε την έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης που σημαντικό μέρος της περιέχει είδη φτιαγμένα στο βουνό, στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και την έκθεση με ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη, του Μαλτέζου και άλλων συντρόφων, που τα είχαν εμπιστευτεί οι ίδιοι σε συντρόφους-αγωνιστές.

Το πολιτιστικό – μουσικό πρόγραμμα πλούσιο: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την πρώτη του χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αθήνα.

Από το Α’ Φεστιβάλ, η ΚΝΕ έθεσε το στόχο το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα και να αποτελέσει σταθμό-αντάμωμα της νεολαίας κάθε Σεπτέμβρη, με προοπτική -όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Ρ»- κάθε χρόνο, κάθε πόλη και χωριό να έχει το δικό της Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!