Τα ταξίδια μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Travel Research και διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία.

«Η γήρανση, ως διαδικασία, είναι μη αναστρέψιμη. Ενώ δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί να επιβραδυνθεί», δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας ECU Fangli Hu.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα θετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία από τα ταξίδια – όπως η άσκηση και η χαλάρωση – βοηθούν το σώμα να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης.

Ταξίδια που περιλαμβάνουν ενεργές εμπειρίες όπως η πεζοπορία ή το κολύμπι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κινηθούν και να απολαύσουν τα πολλά γνωστά οφέλη της άσκησης.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας, τα χαλαρά ταξίδια θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνιο στρες, να επιβραδύνουν ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και να ενθαρρύνουν την κανονική λειτουργία του συστήματος αυτοάμυνας.

«Ο τουρισμός δεν είναι μόνο αναψυχή. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων», είπε ο Hu, σημειώνοντας ότι ισχύει και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του θέματος, «οι θετικές εμπειρίες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία, ενώ οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία».

Σε απάντηση στη μελέτη τους, οι ειδικοί πρότειναν ότι «η ταξιδιωτική θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια πρωτοποριακή παρέμβαση για την υγεία».

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς οι ενήλικες αγχώνονται περισσότερο από ποτέ για τη γήρανση και ως εκ τούτου οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια ευεξίας.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες (47%) εκφράζουν ότι η γήρανση τους προκαλεί άγχος – περισσότερο οι millennials (57%) και η Gen Z γενιά (56%). Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άντρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!