ΠΑΝ. ΚΑΠΠΑΤΟΣ : Ενίσχυση και Νέες Προοπτικές για τους Τοπικούς Παραγωγούς

44

Ενίσχυση και Νέες Προοπτικές για τους Τοπικούς Παραγωγούς Κεφαλονιάς και Ιθάκης με το Νομοσχέδιο για Προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

 Απηύθυνα ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο φέρνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς προσφέρει ουσιαστική προστασία και ενίσχυση των τοπικών μας προϊόντων, όπως η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, το μέλι και το ελαιόλαδο της Ιθάκης, αλλά και το παραδοσιακό, κεφαλλονίτικο, βαρελίσιο τυρί.

Κατά την ομιλία μου, τόνισα ότι η προστασία των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τοπικών παραγωγών μας. Για εμάς, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αυτά τα προϊόντα δεν είναι μόνο πηγές εισοδήματος αλλά αναπόσπαστα κομμάτια της ταυτότητάς μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Ιδιαίτερα, έκανα αναφορά στη Ρομπόλα, το φημισμένο κρασί της Κεφαλονιάς, το οποίο αποτελεί Π.Ο.Π. προϊόν και ήδη αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο για την ποιότητά του. Με το νέο νομοσχέδιο, οι παραγωγοί της Ρομπόλας αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων θα μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στις διεθνείς αγορές, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα τους θα προστατεύονται από αθέμιτες πρακτικές και παραπλανήσεις.

Παράλληλα, τόνισα τη σημασία της προστασίας των μικρών παραγωγών μας, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις αγορές. Με το παρόν νομοσχέδιο, αυτοί οι παραγωγοί θα αποκτήσουν τα εργαλεία για να προβάλλουν τα προϊόντα τους με εγγύηση ποιότητας και προέλευσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και να αναδείξουν την τοπική μας παράδοση.

Σημαντικά παραδείγματα αυτών των προϊόντων είναι το κεφαλλονίτικο μέλι, το ελαιόλαδο της Ιθάκης και το βαρελίσιο τυρί, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ένδειξη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε., δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία και προωθώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους σε ευρύτερες αγορές. Αυτή η πιστοποίηση θα ενισχύσει όχι μόνο την τοπική παραγωγή αλλά και τη γαστρονομική ταυτότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, προσελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στα μοναδικά μας προϊόντα και θα ενισχύσουν την τοπική μας οικονομία. Μαζί μπορούμε να αναδείξουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως πρότυπα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων και να προβάλλουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/PALEo

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!