Τρίτο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Ποιος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από ισραηλινό πληγμα

9

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι σκότωσαν τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 10 άλλους ανώτερους διοικητές σε μια σπάνια αεροπορική επιδρομή με στόχο το προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Βηρυτό, καθώς οι πλευρές εμφανίστηκαν πιο κοντά από ποτέ στην έναρξη ενός ολοκληρωμένου πολέμου.

Οι IDF δήλωσαν ότι ο πιο εξέχων στόχος της αεροπορικής επιδρομής τους, ο Ιμπραήμ Ακίλ, ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ο εκτελών χρέη διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan της τρομοκρατικής οργάνωσης και επέβλεπε μια προγραμματισμένη επιχείρηση για την εισβολή στη Γαλιλαία.

Ο Ακίλ ήταν επίσης το πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ σε ένα χτύπημα στη Βηρυτό τον Ιούλιο.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση αργά την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Ακίλ, λέγοντας ότι «ένας από τους μεγάλους ηγέτες της» σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», φράση που χρησιμοποιεί για να αναφερθεί σε μαχητές που σκοτώνονται από το Ισραήλ.

Ο Ακίλ είχε υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και είχε λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Πέρυσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε επιβράβευση 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του και ενημέρωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Τουλάχιστον 14 νεκροί και 66 τραυματίες

Από την επίθεση του IDF που στόχευε τον Ιμπραήμ Ακίλ, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός περιέγραψε ως «επικεφαλής των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», σκοτώθηκαν επίσης 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 66, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το χτύπημα σκότωσε επίσης 10 διοικητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι, όπως είπε, είναι υπεύθυνοι για «ενέργειες εναντίον του Ισραήλ σε καθημερινή βάση».

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα ισοπέδωσε την πολυκατοικία στην περιοχή Dahiyeh της νότιας Βηρυτού, όπου το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Ακίλ και οι άλλοι ηγέτες της Χεζμπολάχ είχαν συναντηθεί υπόγεια.

H συνέχεια του άρθρου https://www.topontiki.gr/2024/09/21/trito-chtipima-tou-israil-sti-virito-pios-itan-o-diikitis-tis-chezmpolach-pou-skotothike-apo-israilino-pligma/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!