Το να καταναλώνουμε τροφές ανάλογα με την εποχή τους είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στο έργο «Υγιεινή Διατροφή», εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας. Διότι, εκτός των άλλων, υπάρχουν και κίνδυνοι όταν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

Το να συμβαδίζουμε με την εποχικότητα των τροφίμων βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στον έλεγχο του οξειδωτικού στρες και των συνεπειών του για την υγεία (φλεγμονή, γήρανση των κυττάρων, μεταβολική δυσλειτουργία κ.ά.).

Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου που μας ωφελούν πολύ

  • Το σπανάκι είναι πράγματι μια δυναμωτική τροφή, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι πιο αποτελεσματική όταν η κατανάλωση γίνεται μαζί με βιταμίνη C, ιδανικά χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Το σπανάκι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αν δεν σας αρέσει στο κλασικό σπανακόρυζο, μπορείτε να το φάτε σε κάποια σπιτική πίτα ιδανικά, χωρίς τυρί, διότι μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου ή ακόμη και σε φρέσκες σαλάτες. Αν ψάχνετε ιδέες για συνταγές, δοκιμάστε γαλλικές κρέπες με φαγόπυρο και σπανάκι, ή σούπα μινεστρόνε.
  • Το λάχανο είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β και Α, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και C. Και τα δύο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το θωρακίζουν απέναντι στις εποχικές ιώσεις. Ειδικά για τα λαχανάκια Βρυξελλών, που είναι λίγο παρεξηγημένα, δοκιμάστε τα με μπέικον στον φούρνο και θα τα αγαπήσετε.
  • Το μπρόκολο έχει κι αυτό αρκετή βιταμίνη C, καθώς επίσης φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Όλα αυτά ενδυναμώνουν τα οστά και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Προσφέρει αντιμικροβιακή και αντιική προστασία, ενώ βοηθά στην πέψη και στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις του εντέρου.
Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά

Unsplash Kolya Korzh
  • Το ρόδι είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική, αποτοξινωτική και καρδιοπροστατευτική του δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Είναι ιδανικό σε χυμούς και σε σαλάτες. Δοκιμάστε το και σε σπιτικό ζελέ με ροδόνερο.
  • Το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση όχι μόνο το φθινόπωρο αλλά και όλο τον χειμώνα. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη, κάλιο και φυλλικό οξύ. Χάρη στη βιταμίνη C, θεωρείται ο Νο 1 σύμμαχος της υγείας μας απέναντι στις εποχικές ιώσεις και η πρώτη επιλογή στους παιδικούς χυμούς. Προσοχή, όμως: Οι χυμοί του εμπορίου περιέχουν στην πλειονότητά τους ζάχαρη, με αποτέλεσμα τα οφέλη του φρούτου αναφορικά με την άμυνα να εξανεμίζονται. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς που στύβουμε στο σπίτι, θα πρέπει να καταναλώνονται άμεσα και να μην περιέχουν πάνω από 2-3 πορτοκάλια. Σε έναν χυμό, επικρατούν και πάλι τα σάκχαρα ενώ ελαχιστοποιούνται οι φυτικές ίνες. Είναι λοιπόν πιο χρήσιμο να τρώμε, παρά να «πίνουμε» τα πορτοκάλια.

Ας δούμε αναλυτικά ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής τώρα το φθινόπωρο.

Σεπτέμβριος

Φρούτα

Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, λεμόνια, μήλα, νεκταρίνια, πεπόνια, ροδάκινα, ρόδια, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα.

Λαχανικά

Αγγούρια, καρότα, κολοκυθάκια, κολοκύθες, κρεμμύδια (ξερά και χλωρά), λάχανα, μαϊντανός, μαρούλια, μελιτζάνες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρόκα, σαλάτες, σέλινο, σπανάκι, ντομάτες, φασολάκια, φινόκιο.

Unsplash Gaby Yerden

 

Οκτώβριος

Φρούτα

Ακτινίδια, αχλάδια, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα.

Λαχανικά

Αγγούρια, αγκινάρες, καρότα, κολοκυθάκια, καλοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια χλωρά, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, μαϊντανός, μαρούλια, μελιτζάνες, μπρόκολα, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ράπες, ρόκα, σαλάτες, σέλινο.

Νοέμβριος

Φρούτα

Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, ρόδια, σταφύλια.

Λαχανικά

Αγκινάρες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια χλωρά, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, μαϊντανός, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ράπες, σαλάτες, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!