Επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κίνα με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθ. Ανδρέα Φλώρο

27

Από 18 έως 28 Σεπτεμβρίου 2024 αντιπροσωπεία του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών του ιδρύματος.

Επικεφαλής της ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ο Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και συμμετέχουν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας του Ι.Π. Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του ίδιου Κέντρου Δρ Έλενα Αβραμίδου, καθώς και οι Καθηγητές Αλέξης Παπαδόπουλος και Στέφανος Βλαχόπουλος, μέλη αντίστοιχα της Εκτελεστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής της “Έδρας UNESCO για τις απειλές για την πολιτιστική κληρονομιά και τις σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριότητες”.

Η επίσκεψη εντάσσεται στη βασική σειρά δραστηριοτήτων του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας [sinology.ionio.gr] το οποίο ιδρύθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αποτελεί μια γέφυρα και πλατφόρμα δικτύωσης, που προωθεί την ακαδημαϊκή συνεργασία στον τομέα των κινεζικών σπουδών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πρόγραμμα της πολυήμερης επίσκεψης περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας όλων των βαθμίδων, συναντήσεων και επαφών με παράγοντες σε τεχνολογικούς και εκπαιδευτικούς φορείς για την προώθηση ευρύτερων συνεργασιών και φυσικά παρουσιάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου και του έργου που επιτελείται σε ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο σε τομείς αιχμής και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του Ιονίου Πανεπιστημίου μετέβη στο Qingdao και φιλοξενήθηκε στους χώρους που στεγάζουν το World Sinology Center που είναι ο βασικός εταίρος και συνεργάτης στην πρωτοβουλία σύστασης του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας.’

Την επόμενη μέρα στο Μουσείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, η αντιπροσωπεία είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τις δυνατότητες της πόλης του Qingdao που πλέον αριθμεί 8 εκατομύρια κατοίκους. Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής του Ιονίου Πανεπιστημίου επισκέφθηκαν δύο σχολεία: το Middle School of Qingdao West Coast New Area και το Starlight Island Elementary School, όπου έγινε η παρουσίαση του Ιονίου Πανεπιστημίου στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό και απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις στον διάλογο που ακολούθησε. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κάποιες από τις σχολικές δραστηριότητες και να έχουν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια νησιά. Ως συμπέρασμα στο τέλος αυτών των επισκέψεων και δραστηριοτήτων ο Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος δήλωσε ότι “είναι πραγματικά εντυπωσιακή η βαρύτητα της επένδυσης στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Κίνα”.

Στη συνέχεια η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Zibo και στο Shangdong University of Technology (SDUT) για την συμμετοχή της στο China-Greece Classical Civilization Forum, το οποίο διοργανώθηκε το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου 2024 από κοινού από το SDUT και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Κατά την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Bridging Ancient Cultures: the synergies between Ionian University and the Global Sinology Center» έγινε παρουσίαση του Ιονίου Πανεπιστημίου και εκτενής αναφορά στις υφιστάμενες, αλλά και τις μελλοντικές συνεργασίες του ιδρύματος με Πανεπιστήμια και ακαδημαϊκούς φορείς στην Κίνα και πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του China-Greece Joint Research Institute on Classical Civilization. Στο πλαίσιο του Forum τα μέλη της αντιπροσωπίας του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσίασαν επίσης μια ευρεία θεματική που περιέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία του πολιτιστικού πλούτου Ελλάδας και Κίνας (Αλέξης Παπαδόπουλος), τις συγκλίσεις και αποκλίσεις της φιλοσοφίας των δύο χωρών (Έλενα Αβραμίδου), ζητήματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη διερμηνεία (Στέφανος Βλαχόπουλος) και τη σύνδεση της αρχαίας σκέψης με σύγχρονες ιατρικές προσεγγίσεις (Παναγιώτης Βλάμος). Επιπλέον, συμμετείχαν και σε σειρά ανοιχτών επιστημονικών συζητήσεων οι οποίες προσέλκυσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ο διευθυντής της έδρας UNESCO Σταύρος Κάτσιος πραγματοποίησε σειρά παρουσιάσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε φοιτητές του SDUT.

Η επίσημη επίσκεψη στην Κίνα αντιπροσωπείας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζεται μέχρι τις 28/09/2024 με πληθώρα διαστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!