ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο Μαρσέλους Γουίλιαμς – Για πάνω από 20 χρόνια δήλωνε αθώος για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας

35

Η καταδίκη του Αφροαμερικανού άνδρα το 2001 υπήρξε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη – «Ημέρα ντροπής για το Μιζούρι» λέει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον

Δυο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν χθες Τρίτη στον Νότο των ΗΠΑ, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Μαρσέλους Γουίλιαμς, που διατράνωνε για πάνω από 20 χρόνια την αθωότητά του και είχε ευρεία υποστήριξη, πρόσφατα ακόμη και από την εισαγγελία.

Αφροαμερικανός, ηλικίας 55 ετών, ο Μαρσέλους Γουίλιαμς είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2001, στη δίκη για τη δολοφονία το 1998 λευκής πρώην δημοσιογράφου. Το θύμα, η Φελίσια Γκέιλ, δολοφονήθηκε με φρικιαστικό τρόπο στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι.

Εκτελέστηκε χθες το απόγευμα με θανατηφόρα ένεση, όπως και ο Τράβις Μάλις, 38 ετών, που είχε καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη στο Τέξας για τον φόνο το 2008 του νεογέννητου παιδιού του, 3 μηνών, ανέφεραν οι υπηρεσίες φυλακών των δυο πολιτειών.

Με αυτές τις δύο περιπτώσεις το σύνολο των εκτελέσεων που έχουν γίνει φέτος στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 16, από τις οποίες οι δύο έγιναν μετά την 20ή Σεπτεμβρίου. Άλλες δύο προβλέπεται να γίνουν αύριο Πέμπτη.

Στο Μιζούρι, το θύμα βρέθηκε με 43 πληγές από μαχαίρι κουζίνας. Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας που πήρε άσχημη τροπή.

Ο Μαρσέλους Γουίλιαμς, ήδη καταδικασμένος για ληστείες, τελικά κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τον φόνο κυρίως λόγω κατάθεσης πρώην συγκρατουμένου του, παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το DNA του στο μαχαίρι, ούτε αποτύπωμά του, ή ίχνος αίματος, ή τρίχες του στον τόπο του εγκλήματος.

Η εκτέλεσή του είχε ανασταλεί από το πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο του 2015, κατόπιν από τον τότε κυβερνήτη του Μιζούρι Έρικ Γκρέιτενς, που είχε μάλιστα δώσει εντολή να συγκροτηθεί επιτροπή έρευνας. Η απόφαση αυτή ακολούθησε ανάλυση που αποκάλυψε ότι το DNA άνδρα που είχε βρεθεί στο μαχαίρι δεν ήταν αυτό του Μαρσέλους Γουίλιαμς.

Το 2003 μολαταύτα ο διάδοχός του Μάικ Πάρσον διέλυσε την επιτροπή προτού καταλήξει σε συμπέρασμα και οι αρχές ενεργοποίησαν ξανά τη διαδικασία για την εκτέλεσή του.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!