Ιαπωνία: Αθωώθηκε 88χρονος που πέρασε 46 χρόνια ως θανατοποινίτης

20
Η υπόθεση του 88χρονου είναι εμβληματική για τους υποστηρικτές της κατάργησης της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία, και την αλλαγή του Δικαστικού συστήματος.
Μια απίστευτη ιστορία αποκαλύφθηκε στην Ιαπωνία όταν ένας 88χρονος άνδρας που πέρασε 46 χρόνια στα κελιά των μελλοθανάτων, αθωώθηκε από δικαστήριο της Σιζουόκα έπειτα από αναθεώρηση της δίκης του.
Ο Ιουάο Χακαμάντα, πρώην πυγμάχος που έγινε υπάλληλος σε μια επιχείρηση παρασκευής μίσο (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση), κατηγορούνταν πως το 1966 είχε δολοφονήσει το αφεντικό του και τρία μέλη της οικογένειας του με το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε θάνατο το 1968.
Αρχικά ο Χακαμάντα, είχε ομολογήσει πως είχε διαπράξει αυτούς τους φόνους, πριν υπαναχωρήσει, επικαλούμενος τις βίαιες μεθόδους των ανακριτών του. Η καταδίκη του σε θάνατο είχε εντούτοις επικυρωθεί το 1980 από το ιαπωνικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι τα στοιχεία για την ενοχή του πιθανόν κατασκευάστηκαν από την αστυνομία ή τα πρόσωπα που είχαν τότε ερευνήσει την υπόθεση, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη σύλληψή του και την καταδίκη του.

Μαραθώνιες δικαστικές μάχες
Το 2014, ένα δικαστήριο είχε αποδεχθεί την ύπαρξη αμφιβολιών για την ενοχή του αφού γενετικά τεστ είχαν διαψεύσει στοιχεία της κατηγορίας στα οποία βασιζόταν το κατηγορητήριο: το DNA που είχε βρεθεί σε ματωμένα ρούχα, δεν αντιστοιχούσε στο δικό του. Είχε τότε αποφυλακισθεί.
Όμως ο δρόμος για μια αναθεώρηση της δίκης του ανθρώπου, που έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στον κόσμο ως θανατοποινίτης, υπήρξε ιδιαίτερα μακρύς και βασανιστικός.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!