Η Περιφέρεια ενημερώνει για το τι συμβαίνει στην πλωτή γέφυρα της Λευκάδας

50

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας:

«Ιδιοκτησία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών η Πλωτή Γέφυρα Λευκάδας – Από την ανάληψη των καθηκόντων μας έχουμε επικοινωνήσει τόσο με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, όσο και με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τις απαραίτητες ενέργειες ανανέωσης του πιστοποιητικού λειτουργίας της γέφυρας – Ευθύνη της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής η μη εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εμπρόθεσμη συντήρησή της»

Κατόπιν της απόφασης αναστολής ανοίγματος της πλωτής γέφυρας που αφορά τη διέλευση σκαφών από το Λιμεναρχείο Λευκάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το πλωτό ναυπήγημα – ειδικού προορισμού, Πλωτή Γέφυρα Λευκάδας «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ», σύμφωνα με το έγγραφο εθνικότητας του 1986, είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από την έναρξη λειτουργίας της γέφυρας, η συντήρηση όλα τα έτη έως και το 2017 υλοποιούνταν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η αρμοδιότητα συντήρησης μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2017, ενώ την υποχρέωση για τη χρηματοδότηση της απαιτούμενης εργολαβίας συντήρησης – δεξαμενισμού είχε και έχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ιδιοκτήτης.

Σημειωτέον ότι μέχρι το 2017, το διάστημα των 4 ετών ισχύος του Πρωτοκόλλου Γενικής Επιθεώρησης (Π. Γ. Ε.) της γέφυρας μπορούσε να επεκταθεί μέχρι 2 επιπλέον έτη, διότι αυτή αποτελεί ναυπήγημα ειδικής κατασκευής και προορισμού, δυνατότητα που δεν υπάρχει πλέον λόγω της κατάργησης της σχετικής διάταξης (Ν. 4504/2017, άρθρο 107).

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής τον Ιανουάριο του 2024, έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη εγγράφως – και όχι μόνο – στο αρμόδιο Υπουργείο και έχει ενημερώσει ότι το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης λήγει στις 13/07/2024, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την χρηματοδότηση του νέου δεξαμενισμού και την ανανέωση του Π. Γ. Ε. Επίσης πολλάκις έχουμε επισημάνει ότι η μη ανανέωση του εν λόγω Πιστοποιητικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας της Πλωτής Γέφυρας.

Μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως επανερχόμαστε εγγράφως επί του θέματος, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προβεί στις ενέργειες που υποχρεούται. Να σημειωθεί ότι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα απευθυνθήκαμε ταυτόχρονα και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητώντας την παράταση ισχύος του Πιστοποιητικού, αίτημα στο οποίο το Υπουργείο απάντησε αρνητικά. 

Ως προς την ανακοίνωση της κ. Κράτσα και του κ. Κτενά που αναφέρονται προκλητικά στην αδράνεια και καθυστέρηση της δικής μας Περιφερειακής αρχής και επισημαίνουν μάλιστα ότι «υπολείπονται σωρεία διοικητικών διαδικασιών που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της πίστωσης έργου και ένας χρονοβόρος διεθνής διαγωνισμός που πρέπει να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί, δίχως να υπολογίζουμε πιθανές προσφυγές» θα θέλαμε να πούμε ότι αυτή και μόνη η δήλωση δείχνει ξεκάθαρα ότι τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την προκήρυξη του διαγωνισμού θα έπρεπε να τις είχαν προχωρήσει η ίδια η κ. Κράτσα και ο κ. Κτενάς για να είχε γίνει εμπρόθεσμα η συντήρηση της γέφυρας.

Η δική τους αδράνεια και η δική τους πρωτοφανής αδιαφορία, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια τους, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και ως εκ τούτου τις επιπτώσεις στον θαλάσσιο τουρισμό και την οικονομία του νησιού. για τις οποίες τώρα ανησυχούν, όφειλαν να τις είχαν σκεφτεί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν ολοκληρωθεί η δική τους θητεία.

Ενημερώνουμε τέλος τους συμπολίτες μας ότι από τη δική μας πλευρά κάναμε και θα κάνουμε ό, τι απαιτείται για την άμεση λύση του προβλήματος αυτού.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!