Πλένεις τα πάντα με υγρό πιάτων; Είσαι λάθος!

82

Το σαπούνι πιάτων είναι ένα από τα πιο κοινά καθαριστικά που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα και επιφάνειες που δεν πρέπει ποτέ να πλένονται με σαπούνι πιάτων, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά ή να μειωθεί η αποτελεσματικότητα καθαρισμού τους. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα αντικείμενα και γιατί πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιού πιάτων για τον καθαρισμό τους.

1. Αυτοκίνητα

Το σαπούνι πιάτων μπορεί να είναι πολύ ισχυρό για τη βαφή του αυτοκινήτου σας. Η χρήση του μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό κερί και να καταστρέψει τη λάμψη της βαφής, κάνοντάς την ευάλωτη σε ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και τη σκόνη. Προτιμήστε ειδικά σχεδιασμένα σαπούνια για αυτοκίνητα που καθαρίζουν χωρίς να βλάπτουν τη βαφή.

2. Μαχαίρια και Λεπίδες Υψηλής Ποιότητας

Τα μαχαίρια υψηλής ποιότητας και οι λεπίδες μπορούν να χάσουν την κοπτική τους ικανότητα και να σκουριάσουν αν πλένονται με σαπούνι πιάτων. Ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίζετε είναι να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα στεγνώνετε αμέσως για να αποφύγετε την οξείδωση.

3. Σκεύη από Χυτοσίδηρο

Τα σκεύη από χυτοσίδηρο έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρήσουν την αντικολλητική τους ιδιότητα. Το σαπούνι πιάτων μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική λιπαρή στρώση που δημιουργείται κατά το μαγείρεμα και να προκαλέσει σκουριά. Καθαρίστε τα σκεύη από χυτοσίδηρο με ζεστό νερό και μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι και στεγνώστε τα καλά.

4. Φυσική Πέτρα και Μάρμαρο

Η φυσική πέτρα και το μάρμαρο είναι πορώδη υλικά που μπορούν να απορροφήσουν το σαπούνι πιάτων, οδηγώντας σε φθορά και λεκέδες. Χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά για πέτρα και μάρμαρο που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν χωρίς να καταστρέφουν την επιφάνεια.

μάρμαρο

5. Ξύλινα Έπιπλα και Επιφάνειες

Το σαπούνι πιάτων μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια από τις ξύλινες επιφάνειες, αφήνοντάς τες ξηρές και ευάλωτες σε ρωγμές. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε καθαριστικά ειδικά για ξύλο ή ένα διάλυμα από νερό και ξύδι για να καθαρίσετε απαλά τις ξύλινες επιφάνειες.

6. Κρυστάλλινα και Πορσελάνη

Τα κρυστάλλινα και τα πορσελάνινα σκεύη είναι ευαίσθητα και μπορεί να χαράξουν ή να χάσουν τη λάμψη τους αν πλένονται με σαπούνι πιάτων. Προτιμήστε ένα ήπιο καθαριστικό και πλένετε τα με το χέρι για να διατηρήσετε την ομορφιά τους.

Παρότι το σαπούνι πιάτων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τα καθημερινά μαγειρικά σκεύη, δεν είναι κατάλληλο για όλα τα υλικά και επιφάνειες. Η χρήση του σε αντικείμενα όπως τα αυτοκίνητα, τα μαχαίρια υψηλής ποιότητας, τα σκεύη από χυτοσίδηρο, η φυσική πέτρα, τα ξύλινα έπιπλα και τα κρυστάλλινα μπορεί να προκαλέσει φθορά ή να μειώσει την απόδοσή τους. Επενδύστε σε ειδικά καθαριστικά για κάθε τύπο υλικού ώστε να διατηρήσετε την ποιότητα και τη μακροζωία των αγαπημένων σας αντικειμένων

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!