Νέο ιστορικό ρεκόρ ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2024, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 21%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, γεγονός που ώθησε προς τα πάνω, τόσο τα ποσοστά πληρότητας, όσο και τις τιμές ανά διανυκτέρευση. Σε απόλυτους νικητές της σεζόν αναδείχθηκαν οι πιο φθηνές, ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Η συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων για τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε σε 64,2 εκατομμύρια, ενώ η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε αύξηση 3,3% στα ποσοστά πληρότητας, τα οποία ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 73%. Παράλληλα, οι τιμές ανά διανυκτέρευση (ADR) αυξήθηκαν κατά 5,7%, με τη μέση τιμή να φτάνει τα 177 ευρώ.

Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε νέα ύψη το φετινό καλοκαίρι. Οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ανήλθαν στα 247,7 εκατομμύρια (+17% ετησίως), ενώ διατέθηκαν 166,3 εκατομμύρια (+19% ετησίως) διανυκτερεύσεις. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, τα συνολικά έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 28,9 δισεκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2024, σημειώνοντας αύξηση 24%, έναντι του περυσινού καλοκαιριού.

Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, τον Αύγουστο προστέθηκαν 121.000 νέες καταχωρήσεις καταλυμάτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων καταχωρήσεων στις 4,08 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 15,8% σε ετήσια βάση.

Οι φθηνοί προορισμοί καθοδήγησαν την αύξηση της ζήτησης

Οι λιγότερο γνωστοί και φθηνοί προορισμοί της Ευρώπης αναδείχθηκαν στους μεγάλους κερδισμένους σε επίπεδο βραχυχρόνιας μίσθωσης το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, χώρες όπως το Κόσοβο, η Μολδαβία και η Αλβανία -όπου οι μέσες τιμές διανυκτέρευσης ήταν κάτω από 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση-“πρωτοστάτησαν” στη ζήτηση, η οποία αυξήθηκε κατά πάνω από 50% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, 7 από τις 10 κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις διανυκτερεύσεις είχαν μέσες τιμές κάτω των 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Η ζήτηση στο Κόσοβο αυξήθηκε κατά 66%, στη Μολδαβία κατά 63% και στην Αλβανία κατά 59%. Ενώ, στις χώρες με την υψηλότερη αύξηση της ζήτησης περιλαμβάνονται οι: Βοσνία-Ερζεγοβίνη +45%, Λιθουανία +34%, Βόρεια Μακεδονία +34%, Πολωνία +34%, Λουξεμβούργο +33%, Σλοβακία +32%, Μάλτα +30%, Σερβία +30% και Μαυροβούνιο +29%.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς παρέμεινε επίσης ισχυρή, με τις σκανδιναβικές χώρες να συνεχίζουν να πρωτοστατούν. Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία σημείωσαν αύξηση της ζήτησης άνω του 25% αυτό το καλοκαίρι.

Οι κορυφαίες τάσεις

Τα ταξίδια με γνώμονα το κόστος συνεχίζουν να κυριαρχούν στις επιλογές των ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι. Όπως και το περασμένο καλοκαίρι, τα ποσοστά πληρότητας ήταν υψηλότερα μεταξύ των καταλυμάτων βρaχυχρόνιας μίσθωσης χαμηλότερων κατηγοριών. Οι οικονομικές διαμονές συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 72%, ενώ οι πολυτελείς διαμονές είχαν το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 64%.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση είναι ότι η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, αλλά και οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως της Taylor Swift, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση στις πόλεις, που φιλοξενούν αυτές τις εκδηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, το ετήσιο Oktoberfest, στο Μόναχο, προβλέπεται να προσελκύσει υψηλή ζήτηση, όπως και η προγραμματισμένη περιοδεία των Oasis, το καλοκαίρι του 2025, η οποία, ήδη, προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον για διανυκτερεύσεις στις αντίστοιχες πόλεις.

Σύμφωνα με την AirDNA, οι τάσεις για τον υπόλοιπο χρόνο δείχνουν συνεχή αύξηση της ζήτησης, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να πρωταγωνιστούν. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι αυξημένες κατά 18% τον Οκτώβριο, 15% τον Νοέμβριο, 16% τον Δεκέμβριο και 7% τον Ιανουάριο. Στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης βρίσκονται η Φινλανδία (+39% σε ετήσια βάση), η Αυστρία (+36%), η Ουγγαρία (+36%) και η Τσεχία (+34%).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 18% αυτό το καλοκαίρι, με τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα να ανέρχονται στα 150 ευρώ.

Στη συνέχεια, η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη κατά σχεδόν 30% τον Οκτώβριο, όμως τον Νοέμβριο παρατηρείται απότομη πτώση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία ανακάμπτει τον Δεκέμβριο, οπότε η ζήτηση εμφανίζεται εκ νέου αυξημένη κατά 4%.

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!