Φιλετάκια από μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο: Τα μυστικά τους για μαγείρεμα στο λεπτό!

28

Αν αναζητάτε γρήγορες λύσεις για το καθημερινό τραπέζι, αυτές οι συνταγές για ζουμερά φιλετάκια από μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο είναι η ιδανική επιλογή για ταχύτατα γεύματα γεμάτα νοστιμιά.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό από τα φιλετάκια στο τηγάνι, είτε για μοσχάρι μιλάμε, είτε για χοιρινό, είτε για κοτόπουλο. Σε είκοσι με τριάντα λεπτά, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, βρίσκονται στο τραπέζι.

Στην περίπτωση του κοτόπουλου, που ούτως ή άλλως θέλει το λιγότερο ψήσιμο/μαγείρεμα, το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να μην στεγνώσει. Προτιμάμε λοιπόν μπούτι, που είναι πιο ζουμερό, κομμένο σε λεπτά στενόμακρα κομμάτια πάχους 2 εκατοστών.

Αν έχουμε σκοπό να κάνουμε μοσχάρι ή χοιρινό, ζητάμε από τον κρεοπώλη να πάρει μπριζόλες από όποιο κομμάτι επιθυμούμε, να τις καθαρίσει από το ορατό λίπος και να τις κόψει σε λωρίδες, λεπτές σαν κουρελάκια ή φαρδύτερες.

Τα φιλετίνια αυτά θέλουν ελάχιστα λεπτά σε πολύ καυτό τηγάνι. Μπορούμε να τα σβήσουμε με κρασί ή μπίρα, να τα μαγειρέψουμε με χυμό από λεμόνι, με βαλσαμικό ξίδι, με μουστάρδα και μέλι, με μια γλυκόξινη γιαπωνέζικη σάλτσα, με μανιτάρια, με διάφορα λαχανικά – στις συνταγές παρακάτω θα βρείτε πολλές ιδέες.

Θα τα σερβίρουμε με ρύζι, με τηγανητές πατάτες, πουρέ ή μια απλή πράσινη σαλάτα. Και αν μας περισσέψουν μερικά, την επόμενη μέρα θα τα βάλουμε σε ένα πλούσιο και γευστικό σάντουιτς.

Πώς ψήνουμε τα φιλετάκια μοσχαριού και χοιρινού

Τα αλείφουμε με λάδι, ζεσταίνουμε σκέτο ένα καλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για αρκετά λεπτά μέχρι να κάψει πολύ καλά.
Τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν έντονα. Προσέχουμε να μη βάλουμε μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και τα φιλετίνια μας αντί να ροδίσουν και να ψηθούν σωστά, βράσουν μέσα στα ζουμιά που θα βγάλουν. Δεν τα στριμώχνουμε. Αν χρειαστεί, μοιράζουμε τα υλικά και κάνουμε το ψήσιμο σε περισσότερες δόσεις.
Δεν σοτάρουμε, δεν ανακατεύουμε ή αναταράσσουμε το τηγάνι. Τα αφήνουμε να ψηθούν και τα γυρίζουμε μετά από την άλλη – ένα γύρισμα αρκεί.
Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και, αν θέλουμε, προσθέτουμε σε μικρή ποσότητα ένα ευκολομαγείρευτο άρτυμα λίγο πριν τραβήξουμε το σκεύος από τη φωτιά, π.χ. σόγια σος με λίγο μέλι, ξίδι ή λεμόνι με μέλι, ελάχιστο κρασί, λίγο χυμό πορτοκάλι, μαζί με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, λίγη κάππαρη, σουσάμι κλπ. Μπορούμε βέβαια να αρτύσουμε τα ψητά φιλετίνια μας με ένα απλό ή ενισχυμένο και αρωματικό λαδολέμονο στο σερβίρισμα.

Πώς ψήνουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου

Λόγω μεγέθους πρέπει το ψήσιμο να είναι σύντομο, για να μη στεγνώσει το πουλερικό. Ένα καλό ρόδισμα από όλες τις πλευρές συνήθως αρκεί για να ψηθούν τα κομμάτια και στο εσωτερικό τους.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα φιλετάκια καλά από τη μία πλευρά σε λίγο λάδι. Κατά το σοτάρισμα βλέπουμε ότι δημιουργείται γύρω γύρω από τα φιλετάκια ένα λευκό στεφάνι που σιγά σιγά ανεβαίνει, σημάδι ότι η θερμοκρασία διαχέεται και τα φιλετάκια αρχίζουν να ψήνονται και εσωτερικά.
Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα από τον πάτο του σκεύους. Στην αρχή θα χρυσίσουν ελαφρώς, αλλά τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά. Τα ανασηκώνουμε με μια τσιμπίδα για να ελέγξουμε το χρώμα.
Μόλις ροδίσουν καλά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από αυτή την πλευρά.

Αφού ροδίσουν τα φιλετάκια καλά και από τις δύο πλευρές, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην καούν και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα, μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, αλλά δεν τα κόβουμε αμέσως, επειδή η υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους συνεχίζει το ψήσιμό τους για λίγα λεπτά ακόμη. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και κόβουμε ένα κομμάτι για να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν είναι ροζ, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν όμως οι ίνες του είναι στεγνές, σημαίνει ότι το παραψήσαμε και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά.

Αυτές ειναι τεχνικές που αντιγράψαμε για εσάς από το https://www.gastronomos.gr  . Ολα τα κρεοπωλεία στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι μπορούν να σας κόψουν φιλετάκια, ζητείστε τα και δημιουργείστε πραγματικά στο λεπτό, υγιεινά και νόστιμα πιάτα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!