Η Ανταρκτική πρασινίζει – Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τον πλανήτη

597
Το 2016 η Ανταρκτική μετρούσε συνολική έκταση πρασίνου μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, έκταση που έφτασε τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021.
Η βλάστηση στην Ανταρκτική έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, την στιγμή που η κλιματική κρίση ανεβάζει τις θερμοκρασίες στην πιο παγωμένη έκταση του κόσμου.
Ευρήματα που καταγράφηκαν από δορυφορικά δεδομένα, δείχνουν την αντίθεση της κατάστασης στην Ανταρκτική. Από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο βλάστηση το 1986, στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα του 2021. Φυτά όπως βρύα εξαπλώθηκαν σημαντικά από το 2016 και μετά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε ένα μέρος όπως αυτό, που είναι γεμάτο από πάγους και βράχια, η ύπαρξη βλάστησης, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτό, διότι η θερμοκρασία της αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της γης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η εξάπλωση μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο ξένων φυτών, σε ένα παρθένο έως τώρα οικοσύστημα.
«Η Ανταρκτική κυριαρχείται σχεδόν αποκλειστικά από χιόνι, πάγο και βράχους, με μόνο ένα μικρό τμήμα της να αποικίζεται από φυτά», είπε ο Δρ Thomas Roland, του πανεπιστημίου “Exeter University”, στη Μ. Βρετανία.
«Ωστόσο, αυτό το μικρό τμήμα, έχει αυξηθεί δραματικά και δείχνει ότι ακόμα και αυτή η τεράστια και απομονωμένη έρημος μπορεί να επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα», πρόσθεσε.

Ο Roland προειδοποίησε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να σταματήσουν οι εκπομπές άνθρακα, οδηγώντας σε «θεμελιώδεις αλλαγές στην βιολογία και στο τοπίο αυτής της εμβληματικής και πολύτιμης περιοχής». Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.
Ο Καθηγητής Andrew Shepherd, του πανεπιστημίου “Northumbria University” της Βρετανίας, δεν είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας, ωστόσο ανέφερε ότι «Αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη και συμβαδίζει με όσα βρήκα όταν επισκέφθηκα το Larsen Inlet (στην Ανταρκτική) μερικά χρόνια πριν. Φτάσαμε σε μια ακτή που ήταν καλυμμένη από μια παγονησίδα μέχρι που εκείνη κατέρρευσε κάπου ανάμεσα στο 1986 και το 1988. Τώρα βρήκαμε εκεί ένα ποτάμι, το οποίο είχε φύκια».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!