Το καλοκαίρι του 2024, σχεδόν κάθε δεύτερη πτήση στην Ευρώπη παρουσίασε καθυστέρηση, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ελέγχου Επιδόσεων (PRB) για τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά και επείγουσα ανάγκη.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή σημειώθηκε σημαντική διαταραχή στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στον γερμανικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.
Τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας αυξήθηκε κατά 6,2% σε 1,41 εκατομμύρια πτήσεις μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2024. Ταυτόχρονα, οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν κατά 44,9%, με αποτέλεσμα η μέση καθυστέρηση να ανέρχεται σε 13 λεπτά ανά καθυστερημένη πτήση.
Τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με μεγάλο όγκο επιβατών επηρεάστηκαν σημαντικά, έχοντας να διαχειριστούν περισσότερο τις συνέπειες του ανεπαρκούς συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του PRB, οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν κατά 430% μεταξύ 2021 και 2023. Και η διαφορά μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και της πραγματικής χωρητικότητας του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Καθώς ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, η αύξηση των καθυστερήσεων αναμένεται να επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχητική κατάσταση, η έκθεση καλεί τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν επειγόντως διαδικασίες βελτίωσης της χωρητικότητας. Χωρίς αυτά τα μέτρα, επισημαίνει ο PRB, ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κυκλοφορίας στο μέλλον.
Η Ουρανία Γεωργουτσάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού Airlines for Europe (A4E), με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για τις καθυστερήσεις τόνισε: “Είναι déjà vu. Για άλλη μια φορά, η έκθεση δείχνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου αποτελεί πλέον μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό αεροπορικό τομέα”.
Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, απεδείχθη πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα σε τυχόν δυσλειτουργίες. Ένα πρόβλημα στο γερμανικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας οδήγησε σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία, ιδίως λόγω της απώλειας δεδομένων για το πρόγραμμα πτήσεων και τις καιρικές συνθήκες. Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, με περίπου 70 πτήσεις να ακυρώνονται συνολικά.