Η AI δίνει μιλιά στα νεκρά πλάσματα του μουσείου

19

Πάνω από 12 εκθέματα -από μια αμερικανική κατσαρίδα και τα απομεινάρια ενός ντόντο, μέχρι ένα ταριχευμένο κόκκινο πάντα και έναν σκελετό φάλαινας- θα αποκτήσουν «λαλιά», στο πλαίσιο ενός πολύμηνου προγράμματος ΑΙ στο μουσείο Ζωολογίας του Κέιμπριτζ.

Οι μοναχικοί σκελετοί και τα μουμιοποιημένα κουφάρια των ζώων στα μουσεία του κόσμου, περιμένουν καρτερικά τους επισκέπτες τους, «μιλώντας» τους με τη σιωπή τους. Πώς θα ήταν να μπορούσαν να διηγηθούν με λόγια τη δική τους ιστορία;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει φωνή στα εκθέματα μουσείου Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, τα οποία θα μοιραστούν την ιστορία τους ακόμα και τις εμπειρίες τους από τη μετά θάνατον ζωή με το κοιν΄λο.

Πάνω από 12 εκθέματα -από μια αμερικανική κατσαρίδα και τα απομεινάρια ενός ντόντο, μέχρι ένα ταριχευμένο κόκκινο πάντα και έναν σκελετό φάλαινας- θα αποκτήσουν «λαλιά», στο πλαίσιο ενός πολύμηνου προγράμματος ΑΙ.

Η AI δίνει μιλιά στα νεκρά πλάσματα του μουσείου-1
Τι λέει στο κοινό της η τεράστια κρεμαστή πτεροφάλαινα (fin whale), αν μπορούσε να μιλήσει; – Φωτ.: University of Cambridge

Τα από αιώνες νεκρά πλάσματα, εξοπλισμένα με προσωπικότητες και προφορές, θα μπορούν να συνομιλούν με φωνή ή κείμενο μέσω των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών και σε πάνω από 20 γλώσσες. Μάλιστα, θα μπορούν να αλλάζουν τον τόνο και τη προφορά τους ανάλογα με την ηλικία του συνομιλητή τους. Για παράδειγμα, ο πλατύπους θα έχει αυστραλιανή προφορά, το κόκκινο πάντα αξάν… Ιμαλαΐων ενώ η αγριόπαπια θα ακούγεται σαν γνήσιος Βρετανός.

Η τεχνολογία θα επιτρέπει στα ζώα να περιγράψουν τη ζωή τους στη Γη, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, με την ελπίδα να αντιστραφεί η απάθεια απέναντι στην κρίση της βιοποικιλότητας.

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν την ΑΙ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ωστόσο πιστεύουμε πως αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή όπου μιλάμε από τη σκοπιά του αντικειμένου», σημειώνει ο Τζακ Άσλμπι, βοηθός διευθυντή του μουσείου. «Στο πλαίσιο του πειράματος είναι διαπιστώσουν αν, δίνοντας σε αυτά τα ζώα τη δική τους φωνή, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά γι’ αυτά. Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;»

«Όταν μιλάς σε αυτά τα ζώα, τα βλέπεις πραγματικά σαν προσωπικότητες, είναι μια πολύ παράξενη εμπειρία», εξηγεί ο Άσμπι. «Προσωπικά ξεκίνησα ρωτώντας πράγματα όπως “πού ζούσες;” και “πώς πέθανες;”, αλλά κατέληξα σε πολύ πιο ανθρώπινες ερωτήσεις».

Η AI δίνει μιλιά στα νεκρά πλάσματα του μουσείου-2
Φωτ.: University of Cambridge

Στην ερώτηση για το τι έτρωγε, το ντόντο του μουσείου, ένα από τα πιο άθικτα δείγματα στον κόσμο, περιέγραψε τη διατροφή του στο Μαυρίκιο, η οποία περιελάμβανε φρούτα, σπόρους και περιστασιακά μικρά ασπόνδυλα, εξηγώντας ότι το πανίσχυρο, καμπυλωτό ράμφος του ήταν ιδανικό για να ανοίγει τους σκληρούς καρπούς του δέντρου tambalacoque.

Ο σκελετός της φάλαινας, ο οποίος κρέμεται από την οροφή του μουσείου, ρωτήθηκε για το πιο διάσημο πρόσωπο που έχει συναντήσει, παραδεχόμενος πως, όσο ζούσε δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει «διάσημα», όπως εκλαμβάνονται σήμερα, άτομα. «Ωστόσο», συνέχισε η φάλαινα, «θέλω να πιστεύω ότι όποιος στέκεται από κάτω μου και νιώθει δέος, σεβασμό και αγάπη για τον φυσικό κόσμο, είναι κάποιος σημαντικός».

Μέσα από τις ζωντανές συνομιλίες με τα εκθέματα, η ομάδα του μουσείου φιλοδοξεί πως οι επισκέπτες θα μάθουν περισσότερα από όσα χωρούν στις ενημερωτικές ετικέτες που συνοδεύουν τα εκθέματα.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!