ΝΕ ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση και Τράπεζες εμπαίζουν τους δανειολήπτες

43
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ
& Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Αργοστόλι, 22-10-2024

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Με τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλα τα προηγούμενα έτη, οι περισσότεροι δανειολήπτες μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, αποφάσισαν την επιλογή σταθερών επιτοκίων.

Το τελευταίο διάστημα η Ε.Κ.Τ. έχει προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων (προσφάτως κατά 0,25) και αναμένεται νέα πτώση επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου!

Όμως, οι συστημικές τράπεζες της χώρας δεν προχώρησαν σε αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων στα δανειακά προϊόντα που έχουν χορηγήσει, και στην πραγματικότητα δεν είδαν ποτέ τις μειώσεις των επιτοκίων τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις!

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σταθερά χαμηλά ως μηδενικά, αντιθέτως αυτών των χορηγήσεων δανείων υψηλά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα στην ευρωζώνη!

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασαν κέρδη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόνο από προμήθειες!

Και εδώ είναι το οξύμωρο της υπόθεσης. Οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα ισχύουν μόνο στους νέους δανειολήπτες, εν αντιθέσει με τους παλιούς αλλά και τους ενήμερους που δεν θα δουν καθόλου μείωση επιτοκίων στα δάνεια τους.

Μάλιστα, οι τράπεζες δήθεν επιβράβευσαν του συνεπείς και ενήμερους δανειολήπτες με επιστολές που τους ανέφεραν ότι το επιτόκιο του δανείου τους θα παραμείνει σταθερό για έναν χρόνο, την ίδια στιγμή που γνώριζαν τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ζούμε σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος είναι αρκετό υψηλό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά! Δυστυχώς, εκτός από τα καρτέλ στους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, έχουμε και καρτέλ τραπεζών που απολαμβάνει της κυβερνητικής εύνοιας, αφού καμία παρέμβαση δεν υπάρχει από τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τη προστασία των δανειοληπτών.

Επιβάλλεται άμεσα παρέμβαση από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τις συστημικές τράπεζες ώστε να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και να αυξήσουν αυτά των καταθέσεων ώστε να αμβλύνουν το χάσμα με τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία προς τους συνεπείς και ενήμερους δανειολήπτες προχωρώντας τα πιστωτικά ιδρύματα και για αυτούς σε μειώσεις επιτοκίων για τα χορηγούμενα σε αυτούς δάνεια.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!