Αγία Μαρίνα Σουλλάρων
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Συνεχίζονται οι σωστικές εργασίες αποκατάσταης της περίφημης εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας των Σουλλάρων. Πρόκειται για ναό του 16ου αιώνα με επτανησιακό διακοσμητικό μπαρόκ, μνημείο διατηρητέο και πολύ καταπονημένο από τη παλιά και νέα σεισμικότητα του νησιού μας. Ωστόσο, το ανάλογο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλλήνιας έχουν δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους με τις αναστηλωτικές τους ενέργειες προς το εκκλησιαστικό μνημείο.

Με τους σεισμούς του 2014, η αγία Μαρίνα υπέστη σοβαρές ζημιές και ρηγματώσεις , αλλά με τη βοήθεια των ανάλογων φορέων προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των σοβαρών προβλημάτων που είχαν προκύψεις από τους σεισμούς και το χρόνο.

Ο Δήμος Ληξουρίου φροντίζει για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, και πολλές φορές έχει βοηθήσει να ξεπεραστούν και να τακτοποιηθούν τα τεχνικά προβλήματα που είχαν προκύψει. Επίσης, η Αντιπεριφέρεια Κεφαλληνίας και ευρύτερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δείξει ενδιαφέρον για το μοναδικό μνημείο, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες που τόσο αναγκαίες είναι, για να σωθεί από τη φθορά του χρόνου και της μανίας του Εγκέλαδου.

Το μνημείο «περιφρουρείται», και φροντίζεται επιμελώς και αδιαλείπτως, χρόνια τώρα, από τον επίτροπο, Λευτέρη Γρηγοράτο. Αυτός ο άνθρωπος ενημερώνει και αγρυπνά για την αγία Μαρίνα του χωριού του, πονά το μνημείο και όσο δύναται , όσο μπορεί, προσπαθεί να ενημερώσει, να συνεργαστεί με τους αρμοδίους για την καλή και γρήγορη αποκατάστασή του.. Επίσης, ο πρόεδρος του χωριού, Γεράσιμος Αραβαντινός, είναι πάντα παρών και έχει συνεχώς από παλιά την επίβλεψή του, για κάθε βοήθεια που χρειάζεται, τόσο το μνημείο όσο και ο ευρύτερος χώρος του.

Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους Δημόσιους Φορείς,, στο Δήμο Ληξουρίου, στον Πρόεδρο των Σουλλάρων, στον εργολάβο, στους εργάτες και στους μελετητές, στον Λευτέρη Γρηγοράτο τον άνθρωπο του ναού της αγίας Μαρίνας και σε όσους έχουν, έστω και λίγο, προσφέρει για να τρέξει η αποκατάσταση του υπέροχου αυτού ναού.

Αν και ο χρόνος φαίνεται μακριά για την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι ευχής καλό να μην σταματήσουν οι εργασίες κι αν είναι δυνατόν το Υπουργείο Πολιτισμού να τις αυξήσει, γιατί μας λείπει το μνημείο τόσο στην «ιερή Τελετουργίας του, στην εκπαίδευση και στην ιστορική του επισκεψιμότητα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!