Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.
Η Βρετανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης από το επόμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπουργού, στοχεύοντας στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της χρήσης τους από ανήλικους.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, τα οποία προσελκύουν νεαρούς ενήλικες χάρη στα πολύχρωμα σχέδια και τις φρουτώδεις γεύσεις τους, καθιστώντας τα ευδιάκριτα στα καταστήματα.
Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ASH για το 2024, περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας 11-17 ετών έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη σε άτομα κάτω των 18 ετών είναι ήδη παράνομη στη Βρετανία, ενώ απαγορεύεται επίσης στους ενήλικες να τα προμηθεύουν σε ανήλικους.
Η πρόταση για απαγόρευση είχε αρχικά υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Τόρις τον Ιανουάριο, αλλά δεν προχώρησε πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες έφεραν στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα.
Η υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, Λίζα Νάντι, δήλωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που ατμίζουν έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης προκαλούν σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση. “Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο και ελπίζουμε ότι αυτό το μέτρο θα συμβάλει στον περιορισμό της συνήθειας του ατμίσματος σε όλο και μικρότερες ηλικίες,” τόνισε σε συνέντευξή της στο Sky News.
Η κυβερνητική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το νέο μέτρο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη της ASH αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος στη Βρετανία, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει το κάπνισμα μέσω αυτής της επιλογής τα τελευταία πέντε χρόνια.