Αν και δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρη ίαση.
Καρκίνος μαστού και περπάτημα
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, μια ωριαία βόλτα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, κατά 14% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον η τακτική σωματική άσκηση, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, έδειξε η μελέτη.
Ειδικότερα, η έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, εξέτασε περισσότερες από 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το 1992 έως το 2009. Σχεδόν οι μισές γυναίκες, είπαν ότι το περπάτημα ήταν η μόνη τους, φυσική δραστηριότητα.
«Για τις γυναίκες που το βρίσκουν τρομακτικό να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης, τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνουν μαραθωνοδρόμοι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ένα χαλαρό περπάτημα κάθε μέρα, είναι αρκετό», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας.
«Επειδή το περπάτημα είναι η πιο κοινή δραστηριότητα άσκησης, περισσότερες μελέτες εξετάζουν τα ανεξάρτητα οφέλη του περπατήματος για τον κίνδυνο ασθένειας και διαπιστώνουν ότι βοηθά στην αύξηση της μακροζωίας, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού», συμπληρώνει.
Προλαμβάνοντας τον καρκίνο του μαστού: Ζωτικής σημασίας η τακτική άσκηση
Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ενώ στο παρελθόν υπήρξε ένας αριθμός μικρότερων μελετών με παρόμοια αποτελέσματα, η συγκεκριμένη παρέχει πραγματικά συγκεκριμένα δεδομένα.
Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασκούνται τακτικά. «Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα θα μεταδοθεί στην κοινότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», υπογραμμίζουν. «Είναι πραγματικά αυτοί που κάνουν την πραγματικά σκληρή δουλειά να φροντίζουν τους ασθενείς και να κάνουν ό,τι μπορούν για να τους κρατήσουν υγιείς».
Πολύ συχνά, όταν πρόκειται για τη μέτρηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού ενός ασθενούς, δίνεται έμφαση στο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. «Αντίθετα, οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι σποραδικοί και δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο. Έχει ιδιαίτερη σημασία να επικεντρώσουμε εκ νέου την ενέργειά μας στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε σε προληπτικό επίπεδο», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οι ίδιοι τονίζουν ακόμα, ότι η τακτική άσκηση είναι καλή και για όσους επιβιώνουν από καρκίνο και ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας του τρόπου ζωής για τη μείωση της υποτροπής και την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.