Επτά SOS ερωτήματα για την κουζίνα που όλοι οι «σεφ» του σπιτιού απαντούν διαφορετικά

«Χρειάζεται ψυγείο το ψωμί;», «που αποθηκεύουμε τα αυγά;», «πώς να αποψύξουμε σωστά το κρέας;»: Ζητήματα που διχάζουν και θέλουμε επιτέλους να γνωρίζουμε τη σωστή απάντηση.

17
Portrait of beautiful young woman having breakfast in the kitchen.
Ποια είναι τα κυρίαρχα διλήμματα της κουζίνας, επάνω στα οποία γίνονται ομηρικοί καυγάδες;

Στην κουζίνα καθένας μας έχει τις δικές του ιδιορρυθμίες και τους δικούς του μοναδικούς τρόπους να χειρίζεται τις πρώτες ύλες και τις συσκευές. Όμως γιατί μερικές φορές προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους ότι η μέθοδός μας είναι ο «σωστός» τρόπος; Σίγουρα η πρόθεσή μας δεν είναι κακή. Απλά, κατά πάσα πιθανότητα, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αλήθεια όμως, ποια είναι τα κυρίαρχα διλήμματα της κουζίνας, επάνω στα οποία γίνονται ομηρικοί καυγάδες; Και υπάρχει τελικά σωστό και λάθος;

1. Πλυντήριο πιάτων: Τελικά είναι συσκευή καθαρισμού ή αποθηκευτικός χώρος;

Σε ορισμένα νοικοκυριά, το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιείται απλώς ως σχάρα στεγνώματος, ενώ σε άλλα σπίτια, κάνει απλώς τη δουλειά του: Δηλαδή πλένει πιάτα. Όσοι απλώς «παρκάρουμε» τα πιάτα στο πλυντήριο, ώσπου να ξεμπερδέψουμε με τα μεγάλα σκεύη, πιθανότατα θεωρούμε ότι το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι τα καθαρίζει καλύτερα από το μηχάνημα.

Άλλοι, απλώς εμπιστευόμαστε την τεχνολογία και δεν φορτώνουμε στο πλυντήριο τα πιάτα μας μόνο και μόνο για να γλιτώσουμε την ακαταστασία. Και το πιο αστείο είναι, ότι μπορεί ακόμα και μέσα στο ίδιο νοικοκυριό, οι συγκάτοικοι να διαφωνούν και καθένας τους να αξιοποιεί το πλυντήριο με τον δικό του τρόπο. Και ποιοι είμαστε εμείς να πούμε όχι;

2. Το ψωμί θα μπει στην ψωμιέρα ή στο ψυγείο;

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, η επιλογή έχει να κάνει με την προσωπική μας προτίμηση. Κάποιοι προτιμούμε να διατηρούμε τη φραντζόλα μας σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ άλλοι είναι ένθερμοι ή μάλλον «έμψυχροι» υποστηρικτές του ψυγείου. Εδώ το σωστό έχει να κάνει με τον χρόνο κατανάλωσης του ψωμιού. Αν σκοπεύουμε να το φάμε σε 2 μέρες, η ψωμιέρα είναι μια χαρά. Αν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής του ψωμιού, ψυγείο δαγκωτό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι η ψύξη «στεγνώνει» το ψωμί και αλλάζει κάπως την υφή του. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

3. Που αφήνουμε το κρέας για απόψυξη; Στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο;

Ορισμένοι, προκειμένου να μην ξεχάσουμε να ξεπαγώσουμε το κρέας – με τόσα που έχουμε στο κεφάλι μας- το αφήνουμε από την προηγούμενη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας. Να μας υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία του. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν αυτή τη μέθοδο.

Γιατί;

Διότι ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων στο κρέας, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης του σε θερμοκρασία δωματίου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν την απόψυξη του κρέατος στο ψυγείο.

4. Προγραμματισμένα «safe» γεύματα ή επιτόπου εκτόνωση της γαστρονομικής φαντασίας;

Εδώ έχουμε και πάλι να επιλέξουμε αυτό που λέει η καρδιά μας. Ή μπορούμε και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ο μεν προγραμματισμός των γευμάτων ίσως είναι σωτήριος για όσους ακολουθούμε τρομερά πολυάσχολα προγράμματα. Μας εξασφαλίζει ισορροπημένα γεύματα, μας εξοικονομεί χρόνο και μας αποτρέπει από τη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων.

Ωστόσο, μερικοί βρίσκουμε «φλατ» και βαρετή την προετοιμασία των ίδιων και των ίδιων σνακ. Ιδίως όσοι απολαμβάνουμε την αυθόρμητη μαγειρική και βρίσκουμε κάτι το διασκεδαστικό στην παρασκευή των γευμάτων μας.

Βέβαια κανείς δεν μας στερεί την επιλογή να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας τις καθημερινές, που συνήθως είναι πιο φορτωμένες μέρες και να αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη τα Σαββατοκύριακα, που ο διαθέσιμος χρόνος για πειράματα είναι περισσότερος.

5. Και που θα βάλουμε τα αυγά; Στον πάγκο ή στο ψυγείο;

Τα αυγά, εφόσον στην κουζίνα μας δεν επικρατεί καύσωνας, δεν χαλάνε εκτός ψυγείου. Απλώς στο ψυγείο διατηρείται καλύτερα η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Οπότε η επιλογή είναι και πάλι όλη δική μας.

6. Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος οργάνωσης των μπαχαρικών;

Μερικοί χρησιμοποιούμε ομοιόμορφα δοχεία και ετικέτες. Άλλοι απλώς αφήνουμε τα μπαχαρικά στις συσκευασίες ή στα σακουλάκια με τα οποία τα αγοράσαμε στο σούπερ μάρκετ ή στα ειδικά καταστήματα. Αυτό εξαρτάται από το πόσα μπαχαρικά χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Αν δηλαδή έχουμε να ξεχωρίσουμε 30 διαφορετικά καρυκεύματα με παρόμοια χρώματα και υφές, τα αυτοκόλλητα με τα ονόματά τους είναι η τέλεια λύση. Αν δηλώνουμε «σεφ της τελευταίας στιγμής» και παίζουμε μπάλα με δυο-τρία είδη μπαχαρικών, ίσως προτιμάμε να αποφύγουμε τα πολλά πολλά.

7. Κεφάλαιο φρούτα: Στη φρουτιέρα ή στο συρτάρι της μαναβικής, στο ψυγείο;

Κάποιοι, αμέσως με το που γυρίσουμε από τη λαϊκή αγορά, τοποθετούμε όλα τα φρούτα στο ψυγείο. Άλλοι επιλέγουμε ανάλογα με το φρούτο. Λόγου χάρη, προτιμάμε τα μήλα δροσερά, ενώ τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου. Και πάλι λοιπόν εξαρτάται από το προσωπικό γούστο και βέβαια, από το διάστημα εντός του οποίου σκοπεύουμε να καταναλώσουμε τα φρούτα.

Διότι ορισμένα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα ροδάκινα και τα αχλάδια, συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά το μάζεμα. Επομένως, ενώ ναι μεν είναι καλύτερο να τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου εάν θέλουμε να ωριμάσουν, αν περνάνε οι μέρες και δεν τα έχουμε καταναλώσει, θα πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο. Ειδάλλως ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να σαπίσουν. Και δεν είναι εποχές για να αφήνουμε φαγητό να πηγαίνει χαμένο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!