Όραση: Το βαθύ κίτρινο αντιφλεγμονώδες συστατικό που προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

14

Μια φυσική αντιφλεγμονώδη ένωση φαίνεται πως θα μπορούσε να προστατέψει την όραση, αποτρέποντας την εμφάνιση της πιο συχνής μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης

Σε ένα μπαχαρικό με βαθύ κίτρινο χρώμα ενδεχομένως να βρίσκεται το μυστικό για την αναστροφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology, τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη – μια φυσική αντιφλεγμονώδη ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στον κουρκουμά– θα μπορούσε να προστατέψει την όραση από την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Προσβάλλει την ωχρά κηλίδα, το κέντρο του φωτοευαίσθητου αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού, και μπορεί να προκαλέσει θολή όραση ή τυφλό σημείο κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Παρότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής θεραπείες για την αναστροφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης.

Η πολύτιμη δράση

«Η κουρκουμίνη είναι το βιολογικά ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Βλέπουμε ότι, λόγω των ιδιοτήτων της, προωθείται ως συμπλήρωμα υγείας σε πολλούς κύκλους της ιατρικής», δήλωσε σχετικά ο Δρ. Ehsan Rahimy, οφθαλμίατρος και επίκουρος κλινικός βοηθός καθηγητής στο Byers Eye Institute στο Stanford Medicine στο Palo Alto της Καλιφόρνιας. Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το συμπλήρωμα έχει και αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά, τη γήρανση και τελικά το θάνατο, σημείωσε ο καθηγητής. Γι’ αυτό και σε διαφορετικές χώρες της Νότιας Ασίας αξιοποιείται ως φυσικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η γενετική, η ηλικία και το κάπνισμα παίζουν ρόλο στην υγεία των ματιών, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι «η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό και την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», πρόσθεσε ο Δρ Rahimy.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές έκαναν μια σύγκριση μεταξύ ασθενών που λάμβαναν συμπληρώματα κουρκουμά (66.804 ασθενείς με το 65% να είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 65 έτη) με εκείνους που δεν λάμβαναν αυτά τα συμπληρώματα (1.809.440 ασθενείς, με το 55% να είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη). Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά την έναρξη της μελέτης.

Όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσθετη αντιστοίχιση για να εξισορροπήσουν διάφορα χαρακτηριστικά των ασθενών, αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ανάλυση 66.799 ατόμων σε κάθε ομάδα.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά σχετιζόταν με 77% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ξηρού εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας – τον πιο κοινό τύπο της πάθησης. Αντίστοιχα, τα άτομα με τον λιγότερο συχνό τύπο, την υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διέτρεχαν 72% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν συμπληρώματα σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν, τα αποτελέσματα έδειξαν 54% μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και 85% χαμηλότερο κίνδυνο λήψης αντι-αγγειακών ενέσεων στο μάτι για την αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά μεταξύ των ασθενών ηλικίας 60 και 70 ετών και άνω.

Ωστόσο, αν και δεν αποδεικνύεται μια σχέση αιτίου αποτελέσματος, ο Δρ. Rahimy σημειώνει ότι «τα στοιχεία βοηθούν στην υποστήριξη της βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα αυτό και ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην τόνωση ή στην έμπνευση νέων μελετών».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!