Πώς να φτιάξετε μπεσαμέλ: Συμβουλές, κόλπα και παραλλαγές
Αν σκεφτούμε τη μμπεσαμέλ μας έρχονται αμέσως στο μυαλό τα λαζάνια. Αυτή η νόστιμη και κρεμώδης σάλτσα είναι ένα βασικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πολλά πιάτα, για παράδειγμα ζυμαρικά φούρνου, κρέπες, κανελόνια, αλμυρές πίτες και κρεατόπιτες. Η προετοιμασία της μπεσαμέλ δεν είναι καθόλου περίπλοκη: Χρειάζονται 10 λεπτά και μερικά υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι. Για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα και να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων , πρέπει απλώς να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Δείτε πώς να φτιάξετε μπεσαμέλ, κλασική ή στις διάφορες παραλλαγές της. Πάμε στην κουζίνα.
Μπεσαμέλ: Παραδοσιακή συνταγή
Για τη μπεσαμέλ χρειαζόμαστε μόνο γάλα, βούτυρο, αλεύρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο . Η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ απλή, αλλά συχνά ακούμε ότι βγήκε πολύ πυκνή, ότι είχε σβόλους, ότι είχε έντονη γεύση. Οι βασικές προετοιμασίες κρύβουν διάφορες παγίδες, αλλά μερικές μικρές προφυλάξεις αρκούν για να τις αποφύγετε. Ποια είναι λοιπόν τα κόλπα για μια τέλεια μπεσαμέλ;
Πρέπει να δοθεί μέγιστη προσοχή στο roux , δηλαδή στο αρχικό μείγμα με βάση το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι. Είναι σημαντικό να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, διαφορετικά σημαίνει ότι το αλεύρι έχει μείνει λίγο «ωμό». Να θυμάστε ότι η μπεσαμέλ πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς . Προσέχουμε και τον χρόνο ψησίματος. Όμως δεν υπάρχει ακριβής ένδειξη, εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλουμε να είναι η μπεσαμέλ, αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι όταν είναι ζεστή είναι πιο ρευστή.
www.lacucinaitaliana.it
Πώς να φτιάξετε vegan μπεσαμέλ
Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή πρέπει να εγκαταλείψουν τη σάλτσα μπεσαμέλ; Φυσικά και όχι. Μπορείτε απλά να ετοιμάσετε την vegan εκδοχή. Άρα αντί για βούτυρο, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο , ενώ το αγελαδινό γάλα αντικαθίσταται από ένα φυτικό, για παράδειγμα ρύζι, σόγια, βρώμη. Δεν θα σας πούμε ψέματα, η κλασική είναι πιο νόστιμη, αλλά από την άλλη η vegan μπεσαμέλ έχει εξαιρετική γεύση και κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, για όποια συνταγή κι αν αποφασίσετε να τη χρησιμοποιήσετε.
Μπεσαμέλ χωρίς γλουτένη
Υπάρχει επίσης μπεσαμέλ για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείτε άμυλο πατάτας αντί για αλεύρι Τα άλλα συστατικά παραμένουν αμετάβλητα, εκτός εάν υπάρχει επίσης δυσανεξία στη λακτόζη και επομένως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε γάλα και βούτυρο χωρίς λακτόζη. Η μπεσαμέλ χωρίς γλουτένη είναι βελούδινη και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Και εμπλουτίζει τα λαζάνια με νόστιμο τρόπο, όπως ακριβώς η κλασική μπεσαμέλ.