Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ο Σταύρος Τραυλός ορίζεται πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης ,επίβλεψης και παραλαβής της σύμβασης μελέτης με τίτλο « Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Σάμης, Δήμου Ληξουρίου, Δήμου Αργοστολίου», που εκπονείται στο πλαίσιο των Μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού του άρθρου 14 του Νόμου 4759/2020.

Προκειμένου να καταλάβουμε με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται και ποια η σημασία αυτής της Επιτροπής ,επισκεφθήκαμε τον Σταύρο Τραυλό στο γραφείο της επιχείρησής του στο Αργοστόλι.

Ο Σταύρος Τραυλός υπηρέτησε πρόσφατα την τοπική αυτοδιοίκηση ως αιρετός Αντιιπεριφερειάρχης Κεφαλονιά και Ιθάκης στη θητεία της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα. Αποφάσισε όμως να κάνει ένα διάλειμμα από την πολιτική, δεν συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 επιλέγοντας να δείξει βάρος στην επιχείρησή του και στην οικογένειά του.

Η συμμετοχή του στην προαναφερόμενη επιτροπή είναι με την επαγγελματική ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού και του διακεκριμένου μέλους του ΤΕΕ.

Κύριε Σταύρο Τραυλέ,  εξήγησέ μας περι τίνος πρόκειται γιατί όλο αυτό το “περί Πολεοδομικού Σεδιασμού”, ακούγεται σαν αρκετά σοβαρή υπόθεση.

Και έτσι είναι. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει την προώθηση των ΤΠΣ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων), με στόχο την κάλυψη του 70% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει πολεοδομικό σχέδιο.

Προκειμένου να καταρτιστεί ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο απαιτούνται μελέτες.

Οι μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) αποτελούν βασικά εργαλεία για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων. Στόχος τους είναι η ορθολογική οργάνωση του χώρου, η καθοδήγηση της ανάπτυξης και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών.

Τι θα καθορίσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο νησί μας;

  • Χρήσεις γης: Προσδιορίζουν τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε κάθε περιοχή, όπως κατοικία, εμπορικές και βιομηχανικές ζώνες, περιοχές πρασίνου κ.λπ.
  • Όρους και περιορισμούς δόμησης: Καθορίζουν τον συντελεστή δόμησης, το ύψος των κτιρίων και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος.
  • Περιοχές προστασίας: Οριοθετούν περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ή πολιτιστική αξία, όπου επιβάλλονται ειδικοί όροι για την προστασία τους.
  • Υποδομές και δίκτυα: Σχεδιάζουν την ανάπτυξη υποδομών, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

Τοπικοί φορείς πχ Δήμοι , Κοινότητες αλλά και πολίτες έχουν λόγο σε αυτόν τον σχεδιασμό; 

Βεβαίως . Η εκπόνηση των ΤΠΣ γίνεται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των κατοίκων. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις και τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων από τους πολίτες μέσω ειδικών πλατφορμών συμμετοχής.

  Ποιος ο ρόλος του ΤΕΕ σε αυτές τις μελέτες;

Στις μελέτες του πολεοδομικού σχεδιασμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει ειδικό ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας με ποικίλους τρόπους την εκπόνηση, εφαρμογή και έλεγχο των πολεοδομικών μελετών. To TEE προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο συνεργάζεται κατόπιν διαγωνισμών με κορυφαίες μελετητικές εταιρίες που θα αναλάβουν την  εκπόνησή τους.

Για την βοήθεια αυτών των εταιρειών και για την εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης τους , το ΤΕΕ στη συνέχεια ορίζει τις κατά τόπους επιτροπές με τη συμμετοχή μελών και στελεχών του.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην Τοπική Επιτροπή Πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων της Κεφαλονιάς;

Εκτός από εμένα που ορίστηκα και πρόεδρος της Επιτροπής , με την ίδια απόφαση η Διοίκηση του ΤΕΕ όρισε μέλη την κα Καλλιόπη Κουτσουνάκου ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον κ. Διονύση Μινέτο ως εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Δήμου Αργοστολίου.

Ποια είναι τα καθήκοντα της δικής σας επιτροπής;

Η επιτροπή που συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους ανάδοχους παρακολουθεί την σωστή υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος από την σύμπραξη εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, και παραλαμβάνει τις επί μέρους  μελέτες.

 Επίσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μελετητές στην συλλογή στοιχείων από τοπικούς φορείς που είναι χρήσιμα και πολλά από αυτά  είναι δύσκολο να τα βρουν.

Έχετε ξεκινήσει ή περιμένετε εντολές;

Ξεκινήσαμε αμέσως μετά τον ορισμό μας τον Ιούλιο του 2024 και έχουμε  ήδη διεκπεραιώσει αιτήματα που τέθηκαν από την εταιρεία αλλά και έχουμε δώσει και προτάσεις.

Οι πολίτες, ο κάθε πολίτης που έχει μια γνώση για το αντικείμενο των μελετών, ένας πολίτης που έχει άποψη ή και συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να απευθυνθεί;

Θα γίνει διαβούλευση, προβλέπεται άλλωστε από την σύμβαση του έργου,  τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης.

Οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να διοργανώσουν παρουσιάσεις και ομιλίες με τους μελετητές ώστε να συμμετέχουν οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά και να εκφράσουν την άποψη τους.

Τέλος,  ο Πολίτης μπορεί να απευθυνθεί και στην επιτροπή μας για να μεταφέρουμε στον ανάδοχους μελετητές την ιδέα του.

Κύριε Τραυλέ, πόσο σημαντική είναι αυτή η μελέτη για τα νησιά μας;  

Αυτή η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική για τα νησιά μας, καθώς το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) θα καθορίσει το πλαίσιο ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των δήμων μας για τις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε έναν οργανωμένο, βιώσιμο σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες των κατοίκων όσο και τις προσδοκίες για ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τις χρήσεις γης, όπως περιοχές κατοικίας, εμπορικές και βιομηχανικές ζώνες, και προστατεύοντας τις φυσικές μας περιοχές.

Παράλληλα, το ΤΠΣ είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τόπου μας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτές τις μελέτες, μπορούμε να ενσωματώσουμε στρατηγικές που θα θωρακίσουν τις υποδομές και τις κοινότητές μας, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω διαβουλεύσεων ενισχύει το σχεδιασμό αυτό, ώστε να αντανακλά τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών μας, κάνοντάς τους μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων 50 ετών για τον τόπο μας, που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας.

Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Ελπίζουμε άμεσα Δήμοι και Φορείς αλλά και πολίτες να πάρουν πρωτοβουλίες για την κελύτερη ενημέρωση και επεξεργασία αυτών των πολεοδομικών σχεδίων. Βεβαίως κ. Τραυλέ θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα παρακολουθούμε το θέμα.

Στη διάθεσή σας για κάθε συζήτηση αλλά οπως ήδη σας είπα και εμείς ως Επιτροπή θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης.

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!