Σταμάτα να υποκύπτεις στην παλιά φοιτητική συνήθεια να τον τρως σκέτο (τα λέμε για να τα ακούμε κι εμείς, μη νομίζεις) και έλα να σου πούμε τι θαύματα μπορείς να κάνεις με μια κονσέρβα τόνο και ελάχιστο μαγείρεμα.
Αυγά γεμιστά
Υλικά:
6 αυγά, 1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένη, 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το άσπρο μέρος μόνο), 1 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κουταλάκι μουστάρδα, 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού, ½ κ.γλ. ξύσμα λεμονιού, 3-6 σταγόνες ταμπάσκο, 1/4 κ.γλ. πάπρικα, πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο για γαρνίρισμα, αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα αυγά σε μια στρώση σε ένα κατσαρολάκι ή μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό που να τα σκεπάζει δυο δάχτυλα και βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνουμε να κοχλάσουν και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε με το καπάκι του και το κρατάμε στην άκρη για 17 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και πάγο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και κρατάμε τα ασπράδια στην άκρη. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με πιρούνι, μαζί με τον στραγγισμένο τόνο.
Δουλεύοντας πάντα το μίγμα με πιρούνι, προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά- το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ταμπάσκο, την πάπρικα και το μαϊντανό και ελέγχουμε το αλάτι. Γεμίζουμε γενναιόδωρα με το μίγμα τα ασπράδια, ισιώνοντας την επιφάνεια της γέμισης και τα πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή άνηθο. Τα κρατάμε σκεπασμένα στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Φακοσαλάτα με τόνο
Υλικά:
1 φλ. φακές, 1 φλ. κινόα, 1 αγγούρι, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 κίτρινη πιπεριά, 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. μαγιονέζα, 1 συσκευασία τόνο σε νερό στραγγισμένο
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε λίγο νερό για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα ξεπλένουμε την κινόα, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με δύο φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά να μαλακώσει, Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τους σπόρους του αγγουριού, το κόβουμε σε μικρά καρέ και το βάζουμε σε μπολ. Αφαιρούμε κοτσάνι, ίνες και σπόρους από τις πιπεριές και κόβουμε σε μικρά καρέ. Τις βάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπά υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Κέικ με καλαμπόκι και τόνο
Υλικά:
4 αυγά, 160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 100 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 150 γρ. γάλα, 1 κ.σ. μπεικιν πάουντερ, 100 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο, 1 βαζάκι τόνο διατηρημένο στο λάδι καλά στραγγισμένο, 200 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα ξεπλυμένο και στραγγισμένο ή κατεψυγμένο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, ½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο, ½ κ.γλ. ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε αντικολητικό τηγάνι και σε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά με το καλαμπόκι. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά όταν αρχίσουν να ροδίζουν, και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υγρά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά. Μετά βάζουμε τόνο σε κομματάκια, το μίγμα με το καλαμπόκι, το τριμμένο κασέρι και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου
Υγιεινό σάντουιτς με τόνο
Υλικά:
320 γρ. τόνο σε νερό, 200 γρ. τυρί κρέμα light, 1/2 ντομάτα, 80 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα, 1 κ.σ. κάππαρη, πιπέρι, αλάτι, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κ.σ. δυόσμο, 2 ψωμάκια για hot dog, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 60 γρ. αγγουράκι τουρσί, 80 γρ. ρόκα, 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα: ρόκα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο καλά στραγγισμένο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Στύβουμε καλά τη ντομάτα να φύγει η υγρασία και ψιλοκόβουμε τη σάρκα. Βάζουμε τη σάρκα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ το καλαμπόκι, την κάππαρη, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Τοποθετούμε μια γκριλιέρα ή ένα τηγάνι στη φωτιά. Βάζουμε τα ψωμάκια στη γκριλιέρα και ψήνουμε 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βάζουμε από 2 κ.σ. γέμιση. Προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί, τη ρόκα και την τσίλι ψιλοκομμένη. Σερβίρουμε με ρόκα και το ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Μακαρονάδα με τόνο
Υλικά:
400 γρ. ζυμαρικά πένες, 700 γρ. ντομάτες ξεσποριασμένες και τριμμένες στον χοντρό τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια χτυπημένα ελαφρώς στο μούλτι με 200 ml νερό, 400 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2-3 κ.σ. κάππαρη ή μερικές ελιές, ψιλοκομμένες, 1 κ.γ΄. ξερός δυόσμος ή ρίγανη, 6 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος + λίγος ακόμα για το σερβίρισμα, 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε φοιτητική μακαρονάδα με τόνο, ξεκινάμε βάζοντας την ντομάτα σε μια κατσαρόλα και τη σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, να δέσει ελαφρώς (αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα κονσέρβας, θα τη βράσουμε τον μισό χρόνο). Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Όση ώρα βράζει η σάλτσα, βράζουμε τις πένες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τις σουρώνουμε, αλλά κρατάμε λίγο νερό από αυτό όπου τις βράσαμε.
Επιστρέφουμε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσει απαλά. Προσθέτουμε τη βρασμένη ντομάτα και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Έπειτα, θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο, προσθέτοντας και το λάδι από την κονσέρβα, και ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο ή τη ρίγανη και την κάππαρη ή τις ελιές. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου για τον Γαστρονόμο