Π. Καππάτος στο “Π”: Μείωση φόρων και τεκμηρίων – Μια νέα εποχή δικαιοσύνης και ανάπτυξης

26

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία δυναμικής αναγέννησης, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2019 αποδεικνύουν πως οι στοχευμένες μειώσεις φόρων μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης και να δημιουργήσουν ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές, συνδυασμένες με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων, παρά την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. 

Από την αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση της υπερφορολόγησης, που είχε επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι μειώσεις αυτές (50 φόροι κατά την πρώτη θητεία και 10 επιπλέον μέσα στο 2023) όχι μόνο δεν επηρέασαν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οδήγησαν σε μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος. Αυτό κατέστη δυνατό, αφενός, λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης και, αφετέρου, χάρη στις συντονισμένες δράσεις για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. 

Η εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών και η ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος αποτελούν καταλύτες αυτής της αλλαγής. Η πλατφόρμα myDATA, οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις και η ηλεκτρονική τιμολόγηση καθιστούν τη διαδικασία φορολόγησης πιο διαφανή και απλή, ενώ ενισχύουν την αξιοπιστία των στοιχείων που δηλώνονται. Επιπλέον, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η χρήση ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αυτοματοποίηση διαδικασιών, όπως η είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, διασφαλίζουν ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις εκπληρώνονται έγκαιρα και δίκαια. 

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η κατάργηση του συστήματος των τεκμηρίων για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Με τη σταδιακή μείωση του κενού ΦΠΑ, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης –από 29% το 2018 σε 14% το 2022, με εκτίμηση για περαιτέρω μείωση στο 9% έως το 2027–, η ανάγκη για το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται σταδιακά, ενώ το φορολογικό σύστημα γίνεται πιο δίκαιο και αντικειμενικό. Οι υπερβολικές δαπάνες και οι ασαφείς αποκλίσεις στα δηλωθέντα έσοδα και έξοδα ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς όλα καταγράφονται ψηφιακά και με ακρίβεια. 

Η στρατηγική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην απλούστευση των διαδικασιών και στη διαφάνεια. Βασικός στόχος παραμένει η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συνέπειας, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν την αξία της συμμετοχής τους στο κοινό καλό. Ταυτόχρονα, το κράτος ανταποδίδει τη συνέπεια με τη μείωση των φορολογικών βαρών και τη βελτίωση βασικών υπηρεσιών, όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές. 

Η κυβέρνηση, αρνούμενη να αποδεχθεί τις παθογένειες του παρελθόντος, απέδειξε ότι η μείωση φόρων και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν για την επίτευξη μιας πιο ισόνομης και ανεπτυγμένης κοινωνίας. Η δέσμευσή της για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που ευνοεί την ανάπτυξη και μειώνει τις ανισότητες, είναι ξεκάθαρη και ορατή στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Ως βουλευτής Κεφαλληνίας, υποστηρίζω θερμά τις πρωτοβουλίες αυτές, που οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή προόδου και ευημερίας. Είμαστε σε μια στιγμή που η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών ενισχύεται και η χώρα μας μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με σιγουριά, αφήνοντας πίσω τις προκλήσεις του παρελθόντος και χτίζοντας μια σταθερή βάση για τις επόμενες γενιές.

https://www.paron.gr/2024/11/24/p-kappatos-sto-quot-p-quot-meiosi-foron-kai-tekmirion/ 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!