KATAΓΓΕΛΙΑ: Παράδοξα και αντιφάσεις στην επιλογή διοικητών νοσοκομείων

Τα ίδια δικαιολογητικά γίνονται δεκτά στον Βόλο και απορρίπτονται στη Λάρισα. Ο υποψήφιος Ιωάννης Λαμπρόπουλος περιγράφει την εμπειρία του και κάνει λόγο για αναξιοκρατία.

142
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη
Έχοντας συνολικά έξι τίτλους σπουδών -δύο πρώτα πτυχία, δύο μεταπτυχιακά και δύο διδακτορικά, όλα σε οικονομικά και υγεία- καθώς και πολυετή εργασιακή εμπειρία ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, αποφάσισε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την επιλογή στελεχών στο ΕΣΥ θεωρώντας πως έχει ισχυρά εφόδια, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση διοικητή ή υποδιοικητή.

Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διέψευσε, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν μοριοδοτεί τα διδακτορικά στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων, ενώ στα υπόλοιπα δικαιολογητικά συνάντησε παράδοξα και αντιφάσεις, που τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διαδικασία έχει κενά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Αφού πρώτα κατέθεσε ενστάσεις χωρίς να βρει ανταπόκριση, ο ίδιος αποφάσισε να απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δημόσια ανοικτή επιστολή, που φέρει τον τίτλο «Η Αναξιοκρατία, η Αδικία και η Απαξίωση των Διδακτορικών Τίτλων οδηγούν τους Έλληνες στο Brain Drain. Το Παράδειγμα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων».

Ο κ. Λαμπρόπουλος μιλάει στο iatronet.gr, απευθύνοντας ως κεντρικό ερώτημα – απορία πώς γίνεται τα ίδια δικαιολογητικά με τα ίδια κριτήρια, να γίνονται δεκτά σε ένα νοσοκομείο και να απορρίπτονται σε ένα άλλο.

Παράλογα και αντιφάσεις

Ως υποψήφιος για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο νοσοκομείο Βόλου, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο κ.Λαμπρόπουλος κατέθεσε τα ίδια δικαιολογητικά για κάθε μία από αυτές.

Μετά από τη γραπτή εξέταση, τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την ανακοίνωση του πίνακα με τους 15 επιτυχόντες, διαπίστωσε πως για τη στελέχωση της 5ης ΥΠΕ δεν του αναγνωρίστηκαν τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Τα ίδια δικαιολογητικά, όπως λέει, θα αναγνωρίζονταν στην ίδια διαδικασία και με τα ίδια κριτήρια, στην αξιολόγηση για τη στελέχωση του νοσοκομείου Βόλου, αλλά θα απορρίπτονταν και πάλι για το Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

«Η προκήρυξη, που είναι ίδια ως προς τα κριτήρια για τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, αναφέρει πως απαιτείται τουλάχιστον δεκαετής εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τα πέντε τουλάχιστον είτε στην άσκηση διοίκησης είτε στον τομέα της υγείας», λέει ο υποψήφιος, ο οποίος προσκόμισε δικαιολογητικά και καρτέλα ενσήμων που αποδεικνύουν εμπειρία 5,5 ετών ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα (περιφερειακός διευθυντής σε μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου).

«Στην ΥΠΕ με απέρριψαν γιατί δεν δέχτηκαν αυτή την εργασιακή εμπειρία. Τα ίδια ακριβώς δικαιολογητικά και με τα ίδια κριτήρια, τα δέχτηκαν και με μοριοδότησαν στο νοσοκομείο Βόλου», αναφέρει, προσθέτοντας πως αν γίνονταν δεκτά στην πρώτη περίπτωση, θα περνούσε στη φάση των συνεντεύξεων.

Απαξίωση διδακτορικών

Εκεί, στη διαδικασία της συνέντευξης, όπως σημειώνει, θα είχε την ευκαιρία να αξιολογηθούν και να του δώσουν μοριοδότηση τα δύο διδακτορικά του – ένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και ένα στην Ιατρική (Οικονομικά της Υγείας) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – τα οποία με βάση το νόμο Κεραμέως, δεν ελήφθησαν υπόψη στην αρχική φάση της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!