Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, είχα την τιμή να συμμετάσχω στη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που σηματοδοτεί μια ουσιαστική τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να επιλύσει διαχρονικές δυσλειτουργίες, να αναβαθμίσει τις δομές υγείας και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές και ισότιμες υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο αυτό βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει εμπειρία, όραμα και πρακτικές λύσεις, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Κεντρικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο Ε.Σ.Υ., με ρυθμίσεις που αποτρέπουν ελλείψεις σε κρίσιμες θέσεις γιατρών και φαρμακοποιών, προσφέροντας τη δυνατότητα παράτασης της θητείας τους. Παράλληλα, επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους ειδικευόμενους οδοντιάτρους, διασφαλίζοντας την εκπαίδευση και τις συνθήκες εργασίας τους, ενισχύοντας τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του συστήματος υγείας. Επιπλέον, ρυθμίσεις για τις αμοιβές των ιατρών και άλλων ειδικών επιστημόνων που συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προσφέρουν κίνητρα και διασφαλίζουν τη φορολογική δικαιοσύνη, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους σε κρίσιμες λειτουργίες και σύνθετες επεμβάσεις.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για το σύστημα υγείας. Με σαφείς και διαφανείς διαδικασίες, η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και η ρύθμιση του clawback διασφαλίζουν μια δικαιότερη κατανομή των πόρων, προστατεύοντας τα συμφέροντα των ασθενών και διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και των δομών απεξάρτησης με ολοήμερη λειτουργία, ενώ οι προσλήψεις θεραπευτικού προσωπικού εξαιρούνται από περιοριστικούς νόμους, αποδεικνύοντας τη βούληση της πολιτείας να παρέχει ουσιαστική στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στον τομέα της αιμοδοσίας και της μεταμοσχευτικής ιατρικής, εισάγονται πρωτοβουλίες όπως η αξιοποίηση πλεονάζοντος πλάσματος και η δημιουργία νέου εργαστηρίου ιστοσυμβατότητας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η επέκταση του χρόνου εκτέλεσης φαρμακευτικών συνταγών και η δυνατότητα διάθεσης ειδών όρασης από τα φαρμακεία.
Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αναβάθμιση των υγειονομικών δομών. Το Κληροδότημα Βεργωτή, με τη δημιουργία σύγχρονων χειρουργείων και τη συνεχή στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, αποτελεί παράδειγμα της ανεκτίμητης συνεισφοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη δημόσια υγεία. Με αυτές τις δράσεις, συνδυάζουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικές χορηγίες, χτίζοντας υποδομές που εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες των πολιτών.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία· είναι ένα βήμα προς ένα μέλλον όπου η υγεία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Στηρίζοντας αυτή τη μεταρρύθμιση, θέτουμε τις βάσεις για ένα σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες όλων. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε ζωή μετράει.
Παρακολουθήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί ολόκληρη την 7’ παρέμβασή μου . https://tinyurl.com/23smufyd
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης