Γνωρίζατε ότι ο κορμός των Χριστουγέννων, αυτό το ρολό από αφράτο παντεσπάνι και βελούδινη κρέμα που συχνά στολίζεται σαν κορμός δέντρων, κρύβει μια παράξενη ιστορία για ένα κούτσουρο;

Bûche de Noël, Yule Log Cake ή απλώς Χριστουγεννιάτικος κορμός;

Το Bûche de Noël είναι αναμφισβήτητα ένα από τα διασημότερα επιδόρπια των Χριστουγέννων, μαζί με την πουτίγκα, το γερμανικό stollen και τους «δικούς μας» κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αυτό το δημοφιλές παντεσπάνι σε σχήμα κούτσουρου είναι επίσης γνωστό ως Yule Log και έχει μεγάλη ιστορία.

Σύμφωνα με τον μύθο, πιστεύεται ότι η ιστορία του προέρχεται από την αρχαία κέλτικη παράδοση, όπου ένα μεγάλο κούτσουρο έπρεπε να καίγεται τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, για να γιορτάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Κατά τον μεσαίωνα στη Γαλλία, μία φεουδαρχική εντολή απαιτούσε από τους αγρότες να προσφέρουν ως δώρο ένα μεγάλο κούτσουρο στο παλάτι του φεουδάρχη. Αργότερα μεταφέρθηκε το έθιμο και στα σπίτια των αγροτών, όπου, μαζί με το δώρο του φεουδάρχη, έπαιρναν κι ένα μεγάλο κούτσουρο για το δικό τους σπίτι, το οποίο στόλιζαν με κορδέλες, το ευλογούσαν και στη συνέχεια το έκαιγαν και απολάμβαναν τη ζεστασιά του για αρκετές ημέρες.

Η ιστορία του «Yule Log» ξεκινάει κάπου στην προχριστιανική Ευρώπη, καθώς αποτελούσε μέρος των αρχαίων εορτασμών του χειμερινού ηλιοστασίου. Η λέξη «Yule» προσδιορίζει έναν ογκώδη κορμό δέντρου που καιγόταν στην εστία, στο πλαίσιο των εορτασμών καλωσορίσματος της επιστροφής των μεγαλύτερων ημερών. Το κάψιμο αυτού του κορμού συμβόλιζε την επιστροφή της δύναμης του ήλιου μετά τις πιο σκοτεινές ημέρες του χειμώνα. Αυτή η τελετή πίστευαν ότι έφερνε καλή τύχη, ευημερία και προστασία στο σπίτι, διώχνοντας τα κακά πνεύματα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Τα έθιμα του κούτσουρου συνεχίστηκαν και τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, με την εξέλιξη του ανθρώπου και τη βιομηχανική επανάσταση οι εστίες έγιναν μικρότερες και τελικά αντικαταστάθηκαν από σόμπες. Το μεγάλο κούτσουρο διατήρησε τον συμβολισμό του, όμως αντικαταστάθηκε από ένα μικρότερο κλαδί που τοποθετούσαν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και περιτριγυριζόταν από μικρές λιχουδιές που μοιραζόντουσαν με την οικογένεια και τους καλεσμένους.

Πολλά λέγονται για το πώς κατέληξe ο μεγάλος κορμός από ξύλινο κούτσουρο να μετατραπεί σε αφράτο στολισμένο κέικ και δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ποιος ήταν ο πρώτος που καινοτόμησε.

Κάποιες θεωρίες λένε ότι εφευρέθηκε για να αντικαταστήσει το κούτσουρο στα σπίτια που δεν είχαν τζάκια, άλλοι λένε πως όταν ο Ναπολέων έδωσε εντολή να κλείσουν οι καμινάδες για να σταματήσουν οι ασθένειες, ένας ζαχαροπλάστης του Παρισιού δημιούργησε μια εκδοχή κέικ που ο σχεδιασμός του θύμισε κούτσουρο. Η τελευταία εκδοχή φαίνεται να είναι περισσότερο αληθοφανής.

Το χριστουγεννιάτικο κούτσουρο έγινε γνωστό στην Ελλάδα ως “Χριστουγεννιάτικος Κορμός» και προσδιορίζει ένα οικογενειακού μεγέθους επιδόρπιο με αφράτο παντεσπάνι και βελούδινη κρέμα σε διάφορες παραλλαγές και γεύσεις όπως σοκολάτα, κόκκινα φρούτα, black forest, κάστανο και άλλους ξηρούς καρπούς κτλ.

Και όσο περνούν τα χρόνια, διατηρείται μεν το έθιμο του κορμού στο γιορτινό τραπέζι, με τους pastry chef να δημιουργούν ευφάνταστες κατασκευές, άλλοτε φορτωμένες με χρυσόσκονες και ξωτικά και άλλοτε πιο μίνιμαλ και κομψές.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!