Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Το χιονοδρομικό στον Παρνασσό ήταν η καταστροφή μου»

Ο επιχειρηματίας που άλλαξε την αθηναϊκή νύχτα μιλάει στο ΘΕΜΑ για την πτώση του, εξομολογείται τα λάθη και τα ρίσκα που οδήγησαν στους πλειστηριασμούς και δηλώνει: «Είμαι άστεγος για τα χρέη αλλά δεν αδίκησα κανέναν, μόνο τον εαυτό μου»

55

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Γράφει Διονύσης Θανάσουλας

Στα 82 του χρόνια ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ένας από τους πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες της αθηναϊκής νύχτας, μπορεί να λέει ότι έζησε τα πάντα και έχασε τα πάντα.

Ουσιαστικά, όπως τονίζει στην αρχή της συζήτησής μας, «είμαι άστεγος, αφού πρέπει να φύγω από αυτό το σπίτι, το οποίο πουλήθηκε σε πλειστηριασμό για να πληρωθούν τα χρέη», τα οποία συσσωρεύθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και οδήγησαν σταδιακά σε πλειστηριασμούς τα ακίνητά του στο Κολωνάκι και τη Γλυφάδα.

Τον ρωτάω αν δεν ζύγισε σωστά τις καταστάσεις, αν έκανε λάθη που τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και είναι κατηγορηματικός: «Φυσικά και έκανα λάθη. Ακόμα κάνω, αλλά λάθη σε βάρος του εαυτού μου, ποτέ σε βάρος των άλλων, γι’ αυτό έφτασα εδώ που έφτασα. Αλλωστε, πάντα ρίσκαρα στη ζωή μου και αυτό δεν πιάνει πάντα».

Η καταστροφή μου

Το μεγαλύτερο ρίσκο που πήρε ήταν το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό, τον τόπο καταγωγής του: «Το μεγάλο λάθος ήταν όταν πήρα το χιονοδρομικό κέντρο στην Αράχοβα. Είχα αγοράσει οικόπεδα και είχα έρθει σε επαφή με μια καναδική εταιρεία, για να χτίσουμε ένα μικρό χωριό με σαλέ και ένα ξενοδοχείο, επειδή ήταν πολύ καλό το υψόμετρο.

Ηταν ιδανικό για να έρχονται ομάδες που προετοιμάζονται το καλοκαίρι, αλλά δεν πέτυχε όλο αυτό και καταστράφηκα. Οταν βγήκε σε διαγωνισμό από τον ΕΟΤ το χιονοδρομικό και το πήρα», λέει, «γύρισα όλα τα χιονοδρομικά της Ευρώπης για να δω πώς είναι και ποιο είναι το καλύτερο. Οταν γύρισα έριξα τότε ενάμισι εκατομμύριο ευρώ επειδή ήταν μια χαμοκέλα και το έφτιαξα καινούριο. Εφτασα να πληρώνω ενοίκιο 340.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά άρχισα να μπαίνω μέσα γιατί η περίοδος ήταν πολύ μικρή. Δεν έβγαινε με τίποτα το έργο».

Οταν αρχίζουν τα ζόρια ο Παπαργυρόπουλος προσπαθεί να βρει μια λύση και κάνει αιτήματα στους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση: «Δυστυχώς τα αιτήματα δεν εισακούστηκαν και με βγάλανε έξω επειδή χρωστούσα ήδη κάποια λεφτά, ενώ την επόμενη χρονιά το νοικιάσανε με 70.000 ευρώ. Εμένα το Δημόσιο δεν δέχτηκε να μου κάνει καμία έκπτωση όταν άρχισε η κρίση, παρόλο που σε άλλους κάνανε».

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Το χιονοδρομικό στον Παρνασσό ήταν η καταστροφή μου»

Η αποκαθήλωση

Οταν ήρθε το πρώτο μνημόνιο ο Παπαργυρόπουλος είχε 400 άτομα προσωπικό στις επιχειρήσεις του και προέβλεψε ότι έρχονται τα ζόρια: «Εκεί που δουλεύαμε έξι και εφτά μέρες την εβδομάδα, πέσαμε ξαφνικά στις δύο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο. Την τελευταία χρονιά στα “Αστέρια” -δεν θα σου πω ποιος καλλιτέχνης εμφανιζόταν- άνοιγα μόνο Σάββατο και πάλι έμπαινα μέσα. Δεν έβγαινε ο κόσμος».

Τον ρωτάω αν είχε πάθη, που πιθανώς να συνέβαλαν στην πτώση του από τα ψηλά, και χαμογελάει πριν απαντήσει: «Πάθη δεν έχω. Ημουν και είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Ηθελα πάντα να έχω ένα καλό κρεβάτι για να κοιμάμαι όπως πρέπει και είχα και μια βαρκούλα για να ξανοίγομαι λίγο στη θάλασσα. Με τον τζόγο, που είναι μεγάλο πάθος και καταστροφή, δεν ασχολήθηκα ποτέ».

Η αποκαθήλωση του «βλάχου», όπως τον αποκαλούν, χαρακτηρισμός που δεν τον ενοχλεί καθόλου, από τον Παρνασσό, άλλαξε άρδην τη ζωή του, όχι όμως όσο τη μεταμόρφωσε ένα άλλο γεγονός: «Οταν γεννήθηκε ο Νάσος άλλαξε όλη η ζωή μου. Με τον γάμο μου δεν τα πήγα καλά, έναν έκανα, και κάποια στιγμή η γυναίκα μου με έδιωξε. Είχε τα δίκια της και καλά έκανε που με έστειλε».

Η κουβέντα πάει στο σήμερα και αυθόρμητα τον ρωτάω αν μετά από τόσα χρόνια στη νύχτα και γνωριμίες με εκατοντάδες επώνυμους από όλους τους χώρους, έχουν βρεθεί κάποιοι να του σταθούν: «Βρέθηκε ένας συνάδελφος με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί αλλά είχανε χωρίσει οι δρόμοι μας και ο άνθρωπος κατάλαβε ότι εγώ ήμουν χιλιάδες φορές σε χειρότερη κατάσταση από αυτόν. Ολα αυτά τα χρόνια από τότε που έκλεισα τα μαγαζιά μέχρι τώρα έβαλε πλάτη για να μπορώ να επιβιώνω αξιοπρεπώς και να μη δώσω δικαιώματα. Εγώ ήμουν άνθρωπος που όσα λεφτά και να έβαζα στην τσέπη μου, δεν έμενε ούτε δίευρο».

Δεν θέλει να πει το όνομά του επειδή του το έχει ζητήσει ο επιχειρηματίας. Οταν τον βγάλουν από το σπίτι του, λέει ότι θα μείνει σε ένα σπιτάκι που έχει βρει για να συνεχίσει τη ζωή του. Τον ρωτάω αν γύρναγε τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζε από τα λάθη του.

Χαμογελάει και λέει: «Αν δεν έκανα λάθη δεν θα ήμουν ο Αργύρης, οπότε περασμένα ξεχασμένα. Αλλωστε δεν έκανα λάθη για τα οποία να ντρέπομαι και η χαρά μου είναι ότι έχω ακόμη σερβιτόρους 92 ετών που με παίρνουν για να πουν ένα γεια και να δουν τι κάνω. Κάτι δεν λέει αυτό για μένα;».

Ο βλάχος που άλλαξε τη νύχτα

«Αν δεν έκανα τα κέντρα θα ήμουνα τσοπάνης», επισημαίνει προς το τέλος της κουβέντας μας ο επιχειρηματίας που παραμένει ψύχραιμος ακόμη και σε τόσο δύσκολες καταστάσεις.Η βίλα του στη Γλυφάδα που εκποιήθηκε ήταν το σπίτι όπου μεγάλωσαν τα παιδιά του, χτίστηκε στο νούμερο 13 της οδού Τύχης και ήταν το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο.

Η «Αθηναία» του σφραγίστηκε το 2019 για χρέη 800.000 ευρώ και ακολούθησε ο πλειστηριασμός της κατοικίας του πριν από οχτώ μήνες, όμως αυτός ο πεισματάρης ακόμη και στα δύσκολα δεν κρύφτηκε ποτέ.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σύλληψή του εν μέσω μνημονίου, τον Απρίλιο του 2012, για οφειλές προς το Δημόσιο, αφού δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 85.393 ευρώ.

Την αντιμετώπισε ψύχραιμα -δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που «φιλοξενήθηκε» σε σωφρονιστικό ίδρυμα- και όπως είπε μετά σε μια συνέντευξή του: «Μάζεψα μέρες φυλακής για το κράτος, αλλά δεν άφησα ποτέ το προσωπικό μου απλήρωτο».

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Το χιονοδρομικό στον Παρνασσό ήταν η καταστροφή μου»
Η βίλα του Αργύρη Παπαργυρόπουλου στη Γλυφάδα που εκποιήθηκε ήταν το σπίτι όπου μεγάλωσαν τα παιδιά του, χτίστηκε στο νούμερο 13 της οδού Τύχης και ήταν το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο

Η φάρσα για βόμβα

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος έχει δει τόσα πολλά, που αν αποφάσιζε να τα πει όλα, μάλλον μετά θα χρειαζόταν να φύγει από την Ελλάδα.

Ηταν αυτός που σημάδεψε τη μετάλλαξη της αθηναϊκής νύχτας από τα 70s στα 90s.

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχτισαν τον μύθο του. Mία από αυτές έχει για πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον καιρό που μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός. Ενα βράδυ ο Ανδρέας μαζί με τον Γιώργο Κατσιφάρα και λίγους φίλους κλείνει τραπέζι στη θρυλική «Αθηναία» για να διασκεδάσει. Ο Παπαργυρόπουλος, θέλοντας να τον περιποιηθεί, δεν του δίνει απλά το πρώτο τραπέζι, αλλά με το που κάθεται η παρέα στέλνει αμέσως σαμπάνιες.

Ο Ανδρέας τού γνέφει και μόλις ο επιχειρηματίας στέκεται από πάνω του λέει χαμογελαστός: «Τι είναι αυτά, ρε Αργύρη; Φέρε μας κανένα ουίσκι να πιούμε…». Η επιθυμία του πραγματοποιείται άμεσα και η παρέα μετά από λίγη ώρα δείχνει να απολαμβάνει τη βραδιά, εν αντιθέσει με τον Παπαργυρόπουλο, ο οποίος ταράζεται από ένα απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο μαγαζί. Σπεύδει αμέσως στο πρωθυπουργικό τραπέζι, ενημερώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου για το τηλεφώνημα και ακολουθεί ένας απολαυστικός διάλογος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ρωτάει ατάραχος:

-Το έχεις ασφαλίσει το μαγαζί;
-Οχι, πρόεδρε.
-Κακό του κεφαλιού σου τότε, γιατί εγώ δεν φεύγω!

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν φυσικά ο μόνος διάσημος πελάτης, αφού ξένοι και εγχώριοι σταρ, πολιτικοί, επιχειρηματίες και εφοπλιστές συγκαταλέγονταν στο υψηλό πελατολόγιο του επιχειρηματία με τη μυθιστορηματική ζωή.

Έρωτας με τη νύχτα

Από τα παιδικά χρόνια με τη γιαγιά, το νυχτερινό σχολείο, την τεχνική σχολή και το μπάρκο στα καράβια μέχρι τη νύχτα που πήγε Αυτόφωρο για χάρη της Σάρον Στόουν -τότε που βασίλευε το ωράριο Παπαθεμελή- ο Παπαργυρόπουλος έζησε τρελές και άγριες νύχτες.

Για το μπάρκο του στα καράβια λέει: «Γύρισα όλο τον κόσμο σε μια εποχή που στην Ελλάδα ταξίδι θεωρούνταν η διαδρομή μέχρι τη Λαμία».

Μόλις επέστρεψε, υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και ένας συνάδελφός του έγινε η αφορμή να ασχοληθεί με τα νυχτερινά στέκια, αφού αναζητούσε κάποιον να τον αντικαταστήσει στο μαγαζί που διατηρούσε στο Μεταξουργείο.

Μετά το πρώτο βάπτισμα του πυρός, ανοίγει μαζί με έναν φίλο του ένα μπαρ στα Εξάρχεια, το «Τζόκεϊ». Αφήνοντας πίσω τον συνεταίρο του, ο Παπαργυρόπουλος ξενιτεύεται πάλι, αυτή τη φορά στην Αμερική για δύο χρόνια. Δουλεύει ως σερβιτόρος σε ένα μαγαζί με την ονομασία «Egyptian Garden», το οποίο ανήκε σε έναν φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Δούλεψε επίσης ως ατζέντης καλλιτεχνών και έτσι γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Στράτο Διονυσίου πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα μπει στη φυλακή εξαιτίας μιας παλιάς ιστορίας.

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του ανοίγει το πρώτο του μεγάλο μαγαζί με μπουζούκια στην εθνική οδό με την ονομασία «Πρόσωπο», βάζοντας πρώτα ονόματα της εποχής, όπως τον Πάνο Γαβαλά με τη Ρία Κούρτη και τη Ρένα Ντάλμα.

Το μεγάλο μπαμ όμως έρχεται όταν αγοράζει την περίφημη «Αθηναία» στο Κολωνάκι το 1975, το πιο σικ νυχτερινό μαγαζί της πρωτεύουσας. Εκεί θα ζήσει τη μετάλλαξη της νύχτας από το 1980 και μετά, όταν το αυστηρό στυλιστικό dress code του κοστουμιού και της τουαλέτας ουσιαστικά αντικαταστάθηκε από το σπορ ντύσιμο.

Η Σάρον με τις γραβάτες

Οταν παίρνει τα «Αστέρια» στη Γλυφάδα δεν βάζει μπουζούκια, αλλά στήνει τρεις τεράστιες πίστες και φέρνει ονόματα από το εξωτερικό για guest εμφανίσεις.

Την πρώτη μέρα ο κόσμος που μαζεύεται στην είσοδο ξεπερνάει τα 2.000 άτομα.

Τα επόμενα χρόνια θα περάσουν από εκεί τα καλύτερα ονόματα του τραγουδιού, όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πασχάλης Τερζής, η Αννα Βίσση και ο Νότης Σφακιανάκης, αλλά και ο Δήμος Αναστασιάδης με τον Στέλιο Ρόκκο.

Σε όλα αυτά που έζησε θυμάται, μεταξύ άλλων, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που ζήλευε παθολογικά τη Βουγιουκλάκη, όμως αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι το πάρτυ με τη Σάρον Στόουν.

Εκείνο το βράδυ η Αμερικανίδα σταρ μάζεψε εκατοντάδες γραβάτες από τους άνδρες του μαγαζιού μέσα σε έναν χαμό, ενώ ο Παπαργυρόπουλος συνελήφθη και πήγε στο Αυτόφωρο επειδή παραβίασε το περίφημο ωράριο Παπαθεμελή.

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Το χιονοδρομικό στον Παρνασσό ήταν η καταστροφή μου»
Με τον Πασχάλη Τερζή και την Πέγκυ Ζήνα
Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Το χιονοδρομικό στον Παρνασσό ήταν η καταστροφή μου»
Η Σάρον Στόουν Και οι γραβάτες σε μια εκρηκτική βραδιά που έστειλε τον Α. Παπαργυρόπουλο στο Αυτόφωρο

Η Ορνέλα Μούτι, ο Αλέν Ντελόν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η Κλόντια Σίφερ έζησαν μαγικές νύχτες στα μαγαζιά του.

Η Σίφερ, μάλιστα, όταν πήγε στα «Αστέρια» παρήγγειλε τζατζίκι και σαρδέλες, αναγκάζοντας τον επιχειρηματία να τρέχει στις παρακείμενες ταβέρνες προκειμένου να βρει!

Οταν της πήγε αυτά που ζήτησε, της τόνισε ότι το σκόρδο βγαίνει έντονα στην αναπνοή, για να εισπράξει τη χαμογελαστή απάντηση από το top model: «Δεν με νοιάζει γιατί είμαι αδιάθετη, οπότε θα φάω όσο θέλω»!

Πρέπει να είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων για τον οποίο γράφτηκε τραγούδι από το δίδυμο Κυριάκου Παπαδόπουλου – Ηλία Φιλίππου, το οποίο ερμήνευσε ο Δημήτρης Κοντολάζος:

«Αυτό που ζούμε τώρα πάλι με πονάει
και το μυαλό μου στα χρόνια
εκείνα με γυρνάει,
όταν γλεντούσε όλη η Ελλάδα
στ’ Αστέρια του Αργύρη στη Γλυφάδα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!