Εμβολιασμός χωρίς βελόνα – Θα εξαλείφει αντιδράσεις όπως πυρετό, πρήξιμο και πόνο

24
Επιστήμονες του Stanford Medicine δημιούργησαν ένα τοπικό εμβόλιο που προστάτευε τα ποντίκια από τον τέτανο.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το εμβόλιο δεν χορηγείται με ένεση, αλλά ως μια απλή κρέμα που απλώνετε στο δέρμα σας. Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την καινοτομία, καθώς υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες όπως πυρετός, πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνος στο χέρι. Δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να εμβολιαστείτε, ενώ η μέθοδος είναι ταυτόχρονα οικονομική και εύκολη στη χρήση.
Χάρη σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου που υπάρχει στο δέρμα κάθε ανθρώπου στον πλανήτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
«Όλοι μισούμε τις βελόνες – όλοι τις μισούν», είπε ο Michael Fischbach , PhD, καθηγητής της οικογένειας Liu (Liao) και καθηγητής βιομηχανικής. «Δεν έχω βρει ούτε ένα άτομο που να μην του αρέσει η ιδέα ότι είναι δυνατό να αντικατασταθεί μία σήραγγα με μια κρέμα».
Υπάρχουν μερικά ανθεκτικά μικρόβια μεταξύ αυτών ο Staphylococcus epidermidis , ένα γενικά ακίνδυνο βακτηριακό είδος που αποικίζει το δέρμα.
«Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται σε κάθε θύλακα της τρίχας σχεδόν κάθε ανθρώπου στον πλανήτη», είπε ο Fischbach.
Οι ανοσολόγοι ίσως έχουν παραμελήσει τα βακτήρια που αποικίζουν το δέρμα μας, είπε ο Fischbach, επειδή δεν φαίνεται να συμβάλλουν πολύ στην ευημερία μας. «Απλώς υποθέσαμε ότι δεν συμβαίνουν πολλά εκεί».
Αυτό αποδεικνύεται λάθος. Τα τελευταία χρόνια, ο Fischbach και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δίνει μια πολύ πιο επιθετική απάντηση κατά του S. epidermidis από ό,τι περίμενε κανείς.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο Nature, ο Fischbach και οι συνεργάτες του εξέτασαν μια βασική πτυχή της ανοσολογικής απόκρισης – την παραγωγή αντισωμάτων.
Τα αντισώματα διαθέτουν εξαιρετική επιλεκτικότητα, προσκολλώμενα αποκλειστικά σε συγκεκριμένους στόχους. Κάθε μόριο αντισώματος αναγνωρίζει ένα μοναδικό βιοχημικό χαρακτηριστικό που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο είδος ή στέλεχος μικροβίου.
Οι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα ποντικιών, των οποίων το δέρμα δεν φιλοξενεί φυσιολογικά το βακτήριο S. epidermidis, θα μπορούσε να αναπτύξει αντίδραση αντισωμάτων εάν αυτός ο μικροοργανισμός εμφανιζόταν στο δέρμα τους.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!