Χιλή: Τα αιθέρια τιρκουάζ μαρμάρινα σπήλαια της λίμνης General Carrera με την εξαιρετική γλυπτική

16

Αυτοί οι βράχοι δεν βρίσκονταν πάντα στη Χιλή. Πριν από εκατομμύρια χρόνια σχηματίστηκαν πιο κοντά στον ισημερινό και μετακινήθηκαν νοτιότερα, καθώς οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνταν.

Οι Μαρμάρινες Σπηλιές είναι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί με κυματιστούς τοίχους διακοσμημένους με μαρμάρινες υφές και εκπληκτικά μοτίβα από ορυκτά. Βρίσκονται στις όχθες της λίμνης General Carrera, μιας παγωμένης λίμνης στη νότια Χιλή. Τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της λίμνης πλημμυρίζουν τις σπηλιές, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα με απαλό μπλε φως που μοιάζει σχεδόν εξωπραγματική.
Οι λείες επιφάνειες των σπηλαίων μοιάζουν να έχουν σμιλευτεί με φροντίδα, αν και η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Οι σχηματισμοί προέκυψαν από τη μακροχρόνια διάβρωση του νερού της λίμνης, το οποίο διαβρώνει αργά τα ορυκτά των βράχων, διαμορφώνοντας τους τοίχους τους με την πάροδο χιλιάδων ετών.

Σύμφωνα με γεωλόγους, όπως ο Francisco Hervé Allamand από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Andrés Bello, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πριν από περίπου 10.000-15.000 χρόνια, όταν οι παγετώνες υποχώρησαν και η λίμνη άρχισε να σχηματίζεται.

Η λίμνη General Carrera ονομάζεται επίσης Lago Buenos Aires. Βόρεια της Παταγονίας.

Η λίμνη General Carrera ονομάζεται επίσης Lago Buenos Aires. Βόρεια της Παταγονίας.
Erlantz Pérez Rodríguez via Getty Images

Οι βράχοι που σχηματίζουν τις σπηλιές ήταν αρχικά ασβεστόλιθος, ένα ιζηματογενές πέτρωμα από ανθρακικό ασβέστιο. Υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών και πίεσης, ο ασβεστόλιθος μετατράπηκε σε μάρμαρο, έναν μεταμορφωμένο βράχο, αναφέρει το Live Science

Όπως εξηγεί ο Hervé Allamand, οι ασβεστόλιθοι είναι από τα πιο ευαίσθητα στη διάβρωση πετρώματα, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για τη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών.
Αυτοί οι βράχοι δεν βρίσκονταν πάντα στη Χιλή. Πριν από εκατομμύρια χρόνια σχηματίστηκαν πιο κοντά στον ισημερινό και μετακινήθηκαν νοτιότερα, καθώς οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνταν. Μέσα στο μάρμαρο συναντά κανείς καφέ και κίτρινες φλέβες, που προέκυψαν κατά τη διαδικασία μεταμόρφωσης, όταν σχηματίστηκαν νέα ορυκτά..

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!