Θέλετε να ζείτε καλύτερα; Ακολουθήστε τις 10 top συμβουλές μιας καθηγήτριας Ιατρικής του Χάρβαρντ

11

Στην αρχή κάθε νέου έτους, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πώς να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και πιο υγιεινή. Με μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να βοηθήσει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, η Δρ Trisha Pasricha, MD, MPH, Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανέτρεξε στις 10 καλύτερες (και πιο δημοφιλείς για το 2024) συμβουλές που μοιράστηκε μέσα από τη στήλη της «Ask a Doctor» στη Washington Post.

Αυτές οι συμβουλές δεν απαιτούν μεγάλες θυσίες ή ακραίες αλλαγές, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα βήματα για υγιείς στόχους για το νέο έτος. Ποιες από αυτές θα δοκιμάσετε πρώτες; Ίσως τώρα να είναι η καλύτερη στιγμή για να θέσετε τα «Νew year’s resolutions» σας και να φροντίσετε περισσότερο την υγεία σας!

1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλύτερο πρωινό

Το πρωινό αποτελεί τη βάση της διατροφής μας, καθώς συχνά γίνεται η πιο σταθερή συνήθεια της ημέρας. Εάν αντικαταστήσετε ένα μπολ δημητριακών ή έναν χυμό με βρώμη και γιαούρτι, συνοδευόμενα από φρέσκα φρούτα, θα αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Μια άλλη ιδέα είναι να δοκιμάστε σάντουιτς με αυγό, σπανάκι και τυρί σε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λιπαρά προϊόντα, όπως μπέικον και τυρί σε λευκό ψωμί. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2. Περιορίστε τον χρόνο σας στην τουαλέτα

Η συνήθεια να περνάτε πολλή ώρα στην τουαλέτα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας, μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στους ιστούς της περιοχής, οδηγώντας σε αιμορροϊδοπάθεια. Επικεντρωθείτε στη φυσική λειτουργία και αποφύγετε τους περισπασμούς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

3. Αντιμετωπίστε τη δυσάρεστη οσμή στα αέρια

Οι δυσάρεστες οσμές από τα αέρια του εντέρου προκαλούνται από θειούχες ενώσεις. Μια γρήγορη και ασφαλής λύση είναι η λήψη βισμούθιου, το οποίο μειώνει αυτές τις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών. Φροντίστε να το χρησιμοποιείτε περιστασιακά, εάν χρειάζεται. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

4. Λεβάντα για καλύτερο ύπνο και λιγότερο άγχος

Η λεβάντα είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια με επιστημονική βάση για τη χρήση της. Αρωματοθεραπεία με λεβάντα, είτε μέσω εισπνοής είτε μασάζ, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει το άγχος, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

5. Συζητήστε με τον γιατρό σας εναλλακτικές για τα παυσίπονα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βλάψουν τη γαστρεντερική οδό αν λαμβάνονται συχνά. Μιλήστε με τον γιατρό σας για άλλες επιλογές, όπως η παρακεταμόλη, ειδικά αν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο, όπως ημικρανίες.

6. Αποφύγετε τα πρόσθετα αρώματα

Τα αρώματα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, απορρυπαντικά και κολόνιες, συχνά περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές. Προτιμήστε προϊόντα χωρίς πρόσθετα αρώματα για να μειώσετε την έκθεση σε αυτές τις ουσίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

7. Ηρεμήστε την καρδιά σας με την τεχνική «καλαμάκι»

Όταν το άγχος προκαλεί ταχυκαρδία, μια απλή τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει: φυσήξτε μέσα από ένα καλαμάκι (ή έχοντας το δάχτυλο στο στόμα) για 15-20 δευτερόλεπτα. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως «τεχνική Valsalva», ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο και βοηθά στη μείωση του καρδιακού ρυθμού, με επιτυχία 54%.

8. Γυμναστική για την πρόληψη της νόσου Πάρκινσον

Η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, η ποδηλασία ή το τένις, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον και καθυστερεί την πρόοδό της. Ακόμη και μία ώρα την εβδομάδα αρκεί για να δείτε αποτελέσματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

9. Δοκιμάστε τη δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, εάν έχετε ευαισθησία σε τρόφιμα

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη αλλά οι εξετάσεις για κοιλιοκάκη είναι αρνητικές, ίσως το πρόβλημα να οφείλεται σε άλλες ουσίες (FODMAPs). Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs, που αποκλείει τροφές όπως τα κρεμμύδια, τα μήλα και τα μαλακά τυριά, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, ενώ έχει αποδειχθεί σύμμαχος στη διαχείριση του ευερέθιστου εντέρου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10. Κάντε την επίσκεψη στον γιατρό πιο προσωπική

Οι γιατροί συχνά δουλεύουν υπό μεγάλη πίεση χρόνου, αλλά μια μικρή προσωπική πινελιά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μοιραστείτε μια σύντομη πληροφορία για τον εαυτό σας, όπως ένα χόμπι ή μια ενδιαφέρουσα πληροφορία. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με τον γιατρό και να βοηθήσει στη συνεργασία σας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!