Τα Κεφαλονίτικα Κάλαντα. Γράφει ο Γεράσιμος Βασιλάτος

301

Αυτές τις γιορτινές μέρες τις παραμονές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ακουγονται σε όλες τις γειτονιες, στα μαγαζιά τα κάλαντα, ένα αρχαίο έθιμο Ευχών που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ο μακαρίτης ο πατέρας μας είχε φτιάξει δυο πολύ ωραία τρίγωνα απο στρογγυλό σίδηρο οικοδομής με ωραιο τελείωμα και δύο ισια ραβδάκια με την μια άκρη να τελειώνει σε κύκλο, η μακαρίτισα δασκάλα μάνα μας, μας έμαθε τα κεφαλόνιτικα κάλαντα, τα οποία ήταν πολυ διαφορετικά απο αυτά που ακούγαμε απο το ραδιόφωνο, “τριγωνα καλαντα μες στην γειτονιά, ψηλη μου δεντρολιβανιά κλπ” που μεσα στο μυαλο μου δεν μπορούσα να συνδυάσω την σχέση των λέξεων, σε αντίθεση με τα κεφαλονίτικα που ήταν ευηχα, μελωδικά και μια κατανοητη ροή λέξεων και ευχών.

Και πάντα μαρεσε και με μάγευε, το έθιμο της κολόνιας στο λιθόστρωτο με τον πολύ κόσμο τις χαρουμενες φωνές, τις Ευχές, για “Καλή Αποκοπή και Καλή Χρονιά”, τα πειράγματα και τα κάλαντα των κανταδόρων, της μπάντας που σεργιάνιζαν και έπαιζαν.

Άλλα χρόνια τότε, άλλα χρόνια τώρα.

Τώρα με μεγάλη λύπη το λέω, δεν ακούς τα παραδοσιακά εύηχα και μελωδικά μας κάλαντα, αλλα μπερδεμένες λεξεις και μια συρραφή φρασεων που δεν έχει καμιά σχέση.

Βέβαια απο τότε άλλαξαν τα πράματα, ήλθαν άτομα, οικογένειες, όχι μονάχα απο άλλα μέρη της Πατρίδας μας αλλά και απο το εξωτερικό οικονομικοί μετανάστες που έφεραν τα δικά τους ήθη και έθιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα δικά μας.

Ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, με το προσεισμικό θέατρο τις άριες και τις όπερες του, με την έντονη μουσικη και καλιτεχνική του παρουσια και παράδοση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί στην λήθη και στην απαξίωση.

Ήλθε η ώρα οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι καλιτεχνικές επιτροπές των Δήμων, οι Άρχοντες αλλά και οι κανταδόροι πρέπει να σκύψουν λίγο στο θέμα αυτό. Άλλωστε αν μπει κανείς στο Ιντερνετ και πατήσει τα κεφαλονιτικα κάλαντα θα ακούσει τα ωραια, εύηχα, και μελωδικά κάλαντα απο τους κανταδόρους.

Τόπος που ξεχνάει τα ήθη και τα έθιμα του μαθηματικά τελειώνει στην λησμονιά και στην ανυπαρξία.

Γεράσιμος Βασιλάτος
Αρχιτέκτων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!