Τα τελικά τιμολόγια ρεύματος των 10 παρόχων για τον Γενάρη

126

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης

Τιμές που για τη συντριπτική πλειονότητα των παρόχων κινούνται λίγο πάνω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή όσο και τον Δεκέμβριο, θα πληρώσει για τον Γενάρη η μεγάλη μάζα των νοικοκυριών που παραμένουν στο «πράσινο» τιμολόγιο.

Αν και οι χρεώσεις που συναντά κανείς στην αγορά καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις, η μεσοσταθμική τιμή για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους, όπου και βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, μετά και την επιδότηση που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, διαμορφώνεται στα 14,1 λεπτά.

Συγκρίνοντας πάντως τις τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι για τον Γενάρη και αφαιρώντας την επιδότηση, προκύπτουν «πράσινα» τιμολόγια που ξεκινούν από τα 13,9 λεπτά και φτάνουν μέχρι και τα 20,5 λεπτά/KWh, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας.

Στη λίστα των παρόχων, ο φθηνότερος προμηθευτής για τον Δεκέμβριο είναι ο ΗΡΩΝ με 13,92 λεπτά και μείωση 10% έναντι του Δεκεμβρίου και ακολουθεί η ΔΕΗΔΕΗ +0,87% (13,97 λεπτά) για τις καταναλώσεις μέχρι τις 500 κιλοβατώρες όπου και η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, και στην τρίτη θέση η Protergia, με 14,4 λεπτά.

Επονται η NRG (15,45 λεπτά), η Ελίν (16,8), η Φυσικό Αέριο (17,4), η ZeniΘ (18,4), η Volton (19,6) και, τέλος, η Elpedison (20,5 λεπτά).

Στατιστικά, ο χάρτης των «πράσινων» τιμολογίων για τον Ιανουάριο βγάζει μια μέση τιμή αγοράς στα 16,48 λεπτά/κιλοβατώρα, η οποία ωστόσο είναι παραπλανητική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα μερίδια των παρόχων. Σταθμίζοντας τα ποσοστά του κάθε προμηθευτή στο σύνολο της αγοράς των οικιακών καταναλωτών, προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα πληρώσουν μεσοσταθμικά για ρεύμα λίγο πάνω από 14 λεπτά.

Συνεχίζεται με εκθετικό ρυθμό η στροφή στα «μπλε»

Εν κατακλείδι, η εικόνα του Γενάρη επιβεβαιώνει μια εδώ και καιρό αποκρυσταλλωμένη εικόνα. Ακόμη και οι πιο χαμηλές χρεώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια είναι ακριβότερες κατά 50%-60% από τα σταθερά προϊόντα, στα οποία στρέφεται κάθε μήνα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών.

Στις αρχές της χρονιάς και σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις θα συνεχιστούν, βρίσκει κανείς τιμολόγια «μπλε» χρώματος, που ξεκινούν από τα 8,5 λεπτά στα εξάμηνης διάρκειας και από τα 10 λεπτά στα δωδεκάμηνης, ενώ πολλά κινούνται στη ζώνη των 13-14 λεπτών. Ακριβώς όσο και η μεσοσταθμική «πράσινη» χρέωση των μεγαλύτερων παρόχων.

Σημειωτέον ότι από τις 17 Ιανουαρίου και μετά, τα «μπλε» 6μηνα τιμολόγια παύουν να διατίθενται από τους παρόχους, καθώς στο εξής τα σταθερά (λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας) πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους.

Η φθηνή ωστόσο 6μηνη σταθερή χρέωση δεν εξαφανίζεται από το παιχνίδι. Απλώς μετονομάζεται. Τα προϊόντα αυτά δεν θα λέγονται πλέον σταθερά ούτε θα έχουν μπλε χρώμα, αλλά θα καταχωρίζονται στα μεικτά προϊόντα, θα κυκλοφορούν με παραλλαγές και θα έχουν «κίτρινο» χρώμα. Στην αγορά λανσάρονται ήδη τέτοια νέα προϊόντα, τα οποία έχουν σταθερή χρέωση για τους πρώτους 6 μήνες, η οποία μετά γίνεται κυμαινόμενη.

Έρχονται επιδοτήσεις 3μήνου για τους επαγγελματίες

Στο κεφάλαιο των περίπου 1,5 εκατομμυρίου επαγγελματιών (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κ.λπ.) με παροχή κάτω των 35 KVA, οι σχετικές ανακοινώσεις μετατίθενται απ’ ό,τι φαίνεται για τα τέλη του μήνα και θα αφορούν, όπως όλα δείχνουν, το τρίμηνο Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος. Στο σενάριο που η επιδότηση «κλειδώσει» στο 1,5 λεπτό τον μήνα, τότε για την παραπάνω περίοδο, ανάλογα και με τις καταναλώσεις τους, μπορεί να προκύψει ένα διόλου αμελητέο ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι είναι αρκετά πιθανό οι τιμές χονδρικής να διατηρηθούν σε ψηλά επίπεδα και τον Φλεβάρη, σενάριο που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε αναδρομικές επιδοτήσεις 3μήνου για τις μικρές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τον ευρωπαϊκό κανόνα «De Minimis».

Είναι αυτός που επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 300.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση, κατόπιν φυσικά αυστηρότατων ελέγχων και εξαιρώντας επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να επιδίδονται σε ρευματοκλοπή.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου οι εταιρείες θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδότησης, καταθέτοντας υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν έχουν υπερβεί το πλαφόν των κρατικών ενισχύσεων.

Και επειδή η αίτηση για υπαγωγή στο «De Minimis» δεν μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, το υπουργείο θα αναμένει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τις τιμές και του Φεβρουαρίου και αναλόγως να ανακοινώσει αθροιστικά ένα πακέτο επιδοτήσεων για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!