Αν, όπως ο περισσότερος κόσμος, τον τελευταίο καιρό βρεθήκατε να αναρρώνετε από ένα κρυολόγημα, για να σας πιάσει απευθείας το επόμενο, το ξέρουμε ότι η αίσθηση είναι δυσάρεστη. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε να προτείνουμε την καλύτερη (και πιο εύκολη) λύση: Σούπες.
Μεξικανική κοτόσουπα
Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
¾ κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι κόκκινο)
2 μπαστούνια σέλινου ψιλοκομμένα
4 μεγάλα καρότα
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες ή ψιλοκομμένες
9 φλιτζάνια νερό
1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς οστά
2 κόκαλα μπούτια κοτόπουλου
1 κ.σ.χοντρό, θαλασσινό αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 καλαμπόκι κομμένο σε 5 κομμάτια
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
Εκτέλεση: Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα. Σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαλακώνουν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε ένα λεπτό ακόμα.Προσθέστε το νερό, τη σάλτσα ντομάτας, το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά. Αφήστε να πάρει μια βράση και χαμηλώστε τη φωτιά να σιγοβράσει. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κοτόπουλο.
Προσθέστε τον κόλιανδρο, το καλαμπόκι και τις πατάτες και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώστε, σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε για 5 λεπτά ακόμα πριν σερβίρετε.
Μινεστρόνε
Υλικά:
1⁄2 φλιτζάνι ξερά κουκιά
1⁄2 φλιτζάνι ξερά φασόλια μπαρμπούνια
1⁄3 φλιτζάνι ξερά ρεβίθια
7 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2 μέτρια κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα
2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 1⁄2 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
1⁄4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
2⁄3 φλιτζάνι κους-κους
Αλατοπίπερο
1⁄4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο πεκορίνο Romano
Εκτέλεση: Μουλιάζετε τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για τουλάχιστον 8 ώρες, ή όλη τη νύχτα. Στραγγίστε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε καλά. Ζεστάνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου άλλα 20 δευτερόλεπτα.
Προσθέστε τις ντομάτες, τις πατάτες, τον μάραθο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό, καθώς και τα στραγγισμένα φασόλια και τα ρεβίθια. Προσθέστε αρκετό νερό (6 έως 8 φλιτζάνια) έτσι ώστε να τα καλύπτει 2 πόντους.
Ανεβάστε τη φωτιά και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το φαγητό ακάλυπτο, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, προσθέτοντας περισσότερο νερό όσο χρειάζεται και αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
Προσθέστε μέσα τα ζυμαρικά, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε έως και 2 φλιτζάνια νερό αν η σούπα φαίνεται πολύ στεγνή. Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά, περίπου άλλα 10 λεπτά.Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε μπολ σερβιρίσματος και σερβίρετε με τριμμένο τυρί.
Κολοκυθόσουπα
Υλικά:
1 κολοκύθα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη, κρατήστε τους σπόρους
50 γρ βρώμη
2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
1 ½ κ.γ. νιφάδες τσίλι
1 κ.γ. σάλτσα ταμάρι
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μπαστούνια σέλινο ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση: Βάλτε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε για να αφαιρέσετε τυχόν πολτό. Απλώστε σε ένα πιάτο και στεγνώστε τους. Φρυγανίστε 50 γραμμάρια από τους σπόρους σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μαζί με τη βρώμη και 1 κουταλάκι του γλυκού από τους σπόρους κόλιανδρου και τις νιφάδες τσίλι για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν. Ανακατέψτε με το ταμάρι και το σιρόπι σφενδάμου. Σιγοβράστε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να κολλήσει. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.
Ζεστάνετε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, το σκόρδο και την κολοκύθα, μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά για 10 λεπτά. Ρίξτε μέσα το ζωμό. Αφήστε να σιγοβράσει και μαγειρέψτε σκεπασμένο για 20-25 λεπτά.
Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός.
Ταϊβανέζικη σούπα με κάρι και νουντλς
Υλικά:
1 κ.γ. φυτικό λάδι
1 γεμάτη κ.σ. πάστα πράσινου κάρυ Ταϊλάνδης
220 γρ μίγμα λαχανικών για stir-fry
150 γραμμάρια ωμές γαρίδες χωρίς κέλυφος και καθαρισμένες
180 ml ελαφρύ γάλα καρύδας
220 ml ζωμό λαχανικών
250 γρ.νουντλς για wok
5 γρ κόλιανδρο
5 γρ βασιλικό
1 κόκκινο τσίλισε φέτες, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
1 φρέσκο κρεμμυδάκισε φέτες, για σερβίρισμα
Εκτέλεση: Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε την πάστα κάρυ για 1 λεπτό πριν προσθέσετε τα λαχανικά και τις γαρίδες. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι οι γαρίδες να γίνουν ως επί το πλείστον ροζ και μετά προσθέστε το γάλα καρύδας, το ζωμό λαχανικών και τα νουντλς.
Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 5 λεπτά μέχρι να ετοιμαστούν τα νουντλς και τα λαχανικά να είναι τρυφερά αλλά και τραγανά ακόμα. Μοιράστε σε δύο μπολ και πασπαλίστε με τα μυρωδικά, το τσίλι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.