Τέλος στον τενεκέ με λάδι από το χωριό, χωρίς παραστατικά, έρχεται το προσοχές διάστημα, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
«Αν παίρνεις το ελαιόλαδο από κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, είναι παράνομο. Αν το παίρνετε από ετεροεπαγγελματία, δεν είναι παράνομο», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, μιλώντας στο MEGA.
«Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που έχουν φύγει από τα χωριά τους, έχουν τα κτήματα στο χωριό και τα έχουν δώσει σε κάποιους και τους λένε καλλιέργησέ τα και στέλνε μου δυο τενεκέδες λαδί. Αυτό πλέον θα είναι παράνομο» σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης.
«Το ερώτημα είναι όμως το εξής: εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί και το 2017 είδαμε έναν νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που να λέει στην εστίαση ότι θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές μερίδες ελαιόλαδου, να είναι συσκευασμένο το λάδι κτλ. εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Δεν εφαρμόστηκε», καταλήγει.
Σε πρώτο χρόνο οι παραγωγοί θα οφείλουν να συμπληρώνουν ψηφιακό δελτίο αποστολής
Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα κιλά ελαιοκάρπου που φεύγουν από τον ελαιώνα και τα λίτρα ελαιολάδου που παίρνει ο αγρότης από το ελαιοτριβείο.
Σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς που θα αφορά στα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας.
Πώς θα συντάσσεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής για το λάδι
Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα συμπληρώνεται μετά την επεξεργασία του καρπού.
Ο υπεύθυνος του ελαιοτριβείου θα δηλώνει στην εφαρμογή myDATA, όχι μόνο το χρηματικό αντίτιμο που έλαβε από τον παραγωγό, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και την ποσότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου
Έτσι, στο ΑΦΜ του ελαιοπαραγωγού θα αντιστοιχεί η ποσότητα που έχει στη διάθεσή του, μέρος της οποίας θα πρέπει να δικαιολογεί με τιμολόγια πώλησης.